| Konu: | Anayasa değişiklik teklifinin bir iki maddesi dışında bütün oylamalarının İç Tüzük'ün gizli oylama şartlarına göre yapılmadığına, Milliyetçi Hareket Partisinin bir acısı varken, bu gece bir oldubittiyle bu teklifi geçirmeye çalışmayı ahlaki bulmadığına ve oylamanın titizliği konusunda Başkanlığın yüksek refleksini beklediğine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 58 |
| Tarih: | 14.01.2017 |
ENGİN ALTAY (İstanbul) - Var Sayın Başkan söz talebim.
Şimdi, biraz sonra 15'inci maddeyi oylayacağız ve her oylamadan önce olduğu gibi benim peşime de sizin ve Elitaş'ın "Oylamalar usulüne uygun yapılıyor." ritüelinizin aksine -ben ısrarla söylüyorum- bir iki madde dışında bütün oylamaların İç Tüzük'ün istediği şekilde değil, açık oylama şeklinde yapıldığına dünya şahit, biz de şahidiz. Bunlar belgelendi, bu ayrı bir iş. Benim asıl söylemek istediğim şu: Bu Parlamentoda, yıllardır, bizim çok karşı olduğumuz kanunların görüşülmesi esnasında da her şeye rağmen Parlamentonun çalışması lazım. Biz burada fikrî münakaşalarımızı yaparız. Fiziki münakaşalar asla tasvip etmediğimiz hususlardır, zaman zaman istenmeden bu hâller de yaşanır ama belli mutabakatlar da vardır. Bizim şiddetle karşı olduğumuz bir kanunda bile iktidar muhalefet, diğer muhalefet partileri hep oturulur, belli bir takvim öngörülür, belli kriterler belirlenir ve bu Anayasa görüşmelerinde de çoğunluk partisi, teklif sahibi parti günde 3 maddenin makul olduğunu beyan etmişti. Az önce de söyledim, görüyorum ve üzülüyorum. Milliyetçi Hareket Partisinin, Sayın Milletvekilinin acısı nedeniyle görüşmelere katılmamasını anlamaya çalışıyorum, anlamaya çalışıyorum, anlamıyorum ama anlamaya çalışıyorum ama az önce gene iktidar partisi adına konuşan sayın hatip "Cumhuriyet tarihinin en önemli Anayasa değişikliği." dedi; olabilir, doğru, rejim değişiyor çünkü.
İSMAİL TAMER (Kayseri) - Rejim değişmiyor.
ENGİN ALTAY (İstanbul) - İyi ama bu konuda burada söylenecek bir laf yok mudur? Bu konuda kalan maddeler var, 15'inci madde var, Meclisin bütçe hakkı biraz sonra oylanacak, ortadan kalkacak, bu nasıl bir iştir anlayamıyoruz. Burada, yani bazı şeyleri de söylemek istemiyorum. Az önce söylediğimi yine söylüyorum: Burada çalışanlar makine değil ve burada çalışan herkesin Sayın Başbakan dâhil -orada oturuyor- insani yanının siyasi yanından önde olduğunu umuyorum, düşünüyorum. Bir acı üzerinden, bir oldubittiyle, gümrükten mal kaçırır gibi buradan Anayasa değişikliğini bu gece bitirmeye çalışmak, bu gece geçirmeye çalışmak bana ahlaki gelmiyor.
Bu sebeple de biz oylamanın titizliği konusunda tekrar sizin yüksek refleksinizi bekliyoruz ve söylüyorum, biz de bu oylamada İç Tüzük'ün öngördüğü şekilde ve düşünerek oy kullanacağız, düşünerek oy kullanacağız.
Genel Kurulun takdirine, bilgilerinize arz ediyorum.