| Konu: | Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 28 |
| Tarih: | 29.11.2016 |
GAYE USLUER (Eskişehir) - Sayın Başkan, teşekkür ederim.
Değerli milletvekilleri, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Sayın Bakan, sanıyorum... "Sayın Bakan" dememle birlikte Sayın Millî Eğitim Bakanının burada olmadığını fark ettim.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Adana'ya gidiyor, o bakımdan...
GAYE USLUER (Devamla) - Tam da diyecektim ki Adana'daki olay sonrasında Millî Eğitim Bakanı olarak burada kalmak, oturabilmek gerçekten zor. Sanıyorum Sayın Bakan Adana'ya gitmek durumunda kaldı.
Buradan, yaşamını kaybeden çocuklarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. 13 diyorlar, 15 diyorlar, 22 yaralıdan bahsediyor Adana Valisi ancak tabii ki türlü söylentiler olmakla birlikte, mevcut yurdun, yanan yurdun ortaokul ve lise öğrencilerine ait bir yurt olduğu, devlet yurdu iken bir cemaat yurduna devredildiğinden, Süleymancılardan bahsediliyor. Ben haberlerin yalancısıyım. Ama bugün "FETÖ'yle mücadele edeceğiz." diye bütün yasaları FETÖ çatısı altına oturtmaya çalışırken hep dedik ki: "Bir cemaatten ülkeyi kurtarmaya çalışırken, terörize olmuş bir cemaatten ülkeyi kurtarmaya çalışırken aman ha başka cemaatlere teslim etmeyelim."
Bakınız, geçtiğimiz yıl Karaman'da yaşanan olay; öncesinde yine yanan yurtlar var, patlayan tüpler var. Bu çocuklar bizim çocuklarımız, gençlerimiz, yarınlarımız. Onları bu şekilde kaybetmek gençliğimizi, yarınımızı kaybetmekle eş anlama geliyor. Hepimizin bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor.
Şimdi, bir yasa yaparken eşitlik ilkesi elbette ki son derece önemli. 405 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nda 40'ıncı maddede öğretim üyesi ihtiyacı olan 41 üniversitede yaş haddinin 75'e çıkartılmasından, ne zamana kadar; 31 Aralık 2026 yılına kadar yaş haddinin 75 yaşına çıkartılmasından bahsediliyor. Şimdi "Her şehre bir üniversite." deyip çok şükür birer üniversite açtık. Büyükşehirlerimizde, örneğin İstanbul'da sanıyorum 30 üniversite var. Tabii ki üniversite demek dört duvarı bir araya getirmek, içine birkaç sıra atmak değil. İlkokul açmıyoruz, lise de açmıyoruz. Üniversite demek aynı zamanda doğru insan kaynağının olduğu yer demek ve 41 üniversiteden bahsettiğimizde, bakın, bu üniversitelerin içinde Kastamonu Üniversitesi var, Uşak Üniversitesi var, Giresun var, Amasya var, Yalova var, Tunceli var, Ardahan var, var da var.
Şimdi, emeklilik işlemlerinin en sakat olduğu ülkelerden birisi Türkiye. Üç çeşit emeklilik var: Bir, yaş haddinden emeklilik, bir diğeri malûlen emeklilik, diğeri de resen emeklilik.
Yine, bir başka karışıklık: 657 sayılı Yasa'ya göre çalışanların emeklilikte yaş haddi 65, 2547 sayılı Yasa'ya göre çalışan öğretim üyelerinin yaş haddi 67, şimdi de diyoruz ki bu 41 üniversite için 75 yaş. Aslında 31 Aralık 2020'ye kadar 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle 75 yaşı geçirmiştik, yetmedi, yasayla 2026 yılına uzatıyoruz. Elbette ki çalışmak bir hak, elbette ki emeklilik de bir hak, yaşayan her insanın ihtiyarlayacağı yani çalışma gücünü yavaş yavaş kaybedeceği de bir gerçek iken, kamuda 657 sayılı Kanun'a göre çalışanı 65 yaşında emekli ederken...
MUSTAFA ILICALI (Erzurum) Karşı mısınız?
GAYE USLUER (Devamla) - ...üniversite öğretim üyelerinin 75 yaşına kadar çalışacaklarını düşünüyorsak ve buna inanıyorsak, o zaman, gelin, Türkiye'de bütün üniversitelerde çalışan öğretim üyelerinin yaş haddini 75 yapalım ve benzerler arasında eşitliği bu Mecliste hep birlikte sağlayalım. Mademki 75 yaş çalışabilir bir yaş, bütün öğretim üyeleri için yaş haddini 75 yapalım.
Hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)