| Konu: | Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin ölümünün 1'inci yıl dönümüne, tutuklu HDP milletvekillerinin bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını temenni ettiklerine ve bunun için sonuna kadar mücadelelerini sürdüreceklerine, Parlamento ve iktidarın milletvekilleri arasında ayrımcılık suçu işlediğine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 28 |
| Tarih: | 29.11.2016 |
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Ben de, grubumuz olarak, barışın elçisi olan, bugüne kadar faili meçhuller için hayatını adamış, bunun için mücadele etmiş olan ve aynı zamanda değerli bir meslektaşım olan Sevgili Tahir Elçi'yi anarak sözlerime başlamak istiyorum.
Tahir Elçi'nin diğer faili meçhuller gibi, aslında kendisinin araştırdığı faili meçhuller gibi cinayetinin meçhule bırakılmasını engelleyeceğimizi ve bunun her zaman takipçisi olacağımızı ifade etmek isteriz.
Bugün burada fotoğraflarını gördüğümüz değerli milletvekillerimiz, eş başkanlarımız ve grup başkan vekilimiz, hâlen rehin tutulmakta ve cezaevinde tecrit altında bulunmaktadır. Onların yeri, bizlerin yanıdır, Parlamentodur. Bu Parlamentonun Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken ve diğer bütün vekillerimiz içerideyken aslında başka bir gündeminin olmaması gerekir. 10 milletvekilinin tutuklu olduğu bir Meclisin, sanki hayat çok normal akıyormuş gibi davranamaması gerekir. Biz, buna izin vermeyeceğiz ve gerçekten bu durumun meşruiyetinin ciddi olarak sorgulanması gerekir. Bu vekillerimizin cezaevinde bulunmasının gölgesinde ne Anayasa tartışmaları yapılabilir ne demokrasiden söz edilebilir. Eş başkanlarımızın ve milletvekillerimizin bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını temenni ediyoruz ve bunun için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi ifade ediyoruz.
Bir şey daha eklemek isterim.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Açıyorum Sayın Kerestecioğlu, buyurun.
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Teşekkürler.
Bu Parlamento ve bu iktidar, aynı zamanda, ciddi olarak milletvekilleri arasında Anayasa'ya aykırı bir şekilde ayrımcılık suçu işlemektedir. Biz, bir yıldır cezaevlerini ziyaret edememekteyiz ve bizi buna karşı dava açmak zorunda bırakmış bir iktidar ve Parlamentoyla karşı karşıyayız. Bu da bu Parlamentonun utancıdır diyorum.
Teşekkürler Sayın Başkan.