GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Hasta haklarına ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:2
Birleşim:12
Tarih:26.10.2016

YILMAZ TEZCAN (Mersin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 26 Ekim Hasta Hakları Günü hakkında gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Sizleri saygıyla selamlıyorum.

Konuşmamın başında, dün Kazan ilçemize verilen "Kahraman" unvanının hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle, 15 Temmuz şehitlerimizi ve gazilerimizi de bir kez daha şükranla yâd ediyorum.

"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi/Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi." Kanuni Sultan Süleyman'ın bu dizelerinden de anlayacağımız gibi bir nefes sıhhat çok önemlidir. Peygamber Efendimiz (ASV) şöyle buyurdu: "İnsanların çoğunun kıymetini bilmediği iki nimet vardır; vücut sağlığı ve boş vakit." Bu nedenlerle, AK PARTİ hükûmetleri olarak halkımızın sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmasına önem verdik.

Bazı rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum: 2002 yılında devletin sağlık harcaması 12,5 milyar lirayken bunu 6 kat artırarak 2015 yılında 76,6 milyar Türk lirasına çıkardık. Sağlık harcamalarının yüzde 80'ine yakınını devlet karşılamaktadır. Sağlıkta âdeta sessiz ve teknolojik devrim yaptık. 2002'de 18 olan MR sayısını 256'ya, 121 olan tomografi sayısını 466'ya, 495 olan ultrasonografi cihazını da 2.782'ye yükselttik. Hemen hemen her ilimize bir ağız diş sağlığı merkezi kurduk. 133 tane ADSM açtık. 510 bin hastamızı evinde tedavi ettik. 27 ilde 33 şehir hastanesi kuruyoruz. Bu hastaneler tüm dijital ve teknolojik donanımlara sahip olacak.

Sayın milletvekilleri, AK PARTİ hükûmetleri zamanında sağlık alanında Mersin'imize 416 milyon lira tutarında önemli sağlık yatırımları gerçekleştirdik. Birinci basamak sağlık hizmetleri birim sayısını 126'dan 712'ye çıkardık. Mersin'de "112 Acil" istasyon sayımızı 15'ten 44'e yükselttik. Ayrıca, Mersin'imize yaptığımız ve yapacak olduğumuz sağlık yatırımlarını da şu şekilde sizlerle paylaşmak istiyorum: Özellikle yakında açacağımız 1.294 yataklı şehir hastanesi, Tarsus, Mersin ağız diş sağlığı merkezleri, Erdemli Devlet Hastanesi, Silifke, Mut, Gülnar, Anamur, Mezitli devlet hastaneleri ve Tarsus, 600 yataklı yeni devlet hastanesi projelerimiz devam ediyor, bazılarını yaptık, bazılarını da inşallah en kısa zamanda tamamlayacağız.

Değerli milletvekilleri, yaşanan bu olumlu gelişmeler sonucunda Türkiye'de sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı 2002 yılında yüzde 39 iken, 2015 yılında yüzde 75'lere çıkmıştır. Mersin'de bu oran yüzde 40'tan yüzde 95'e yükselmiştir. İnşallah yakın zamanda ve Türkiye'de ilk açılacak olan Mersin Şehir Hastanemizle birlikte Mersinli hemşehrilerimize ve komşu ilçelerimizdeki vatandaşlarımıza daha kaliteli sağlık hizmetleri sunacağız ve bunun müjdesini vermek istiyoruz.

Değerli milletvekilleri, bugün Hasta Hakları Günü. Ülkemizde herkesin hasta haklarından faydalanmasına dair usul ve esasları düzenleyen yönetmelikler mevcuttur. Hastaların sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı, bilgilendirme ve bilgi isteme hakkı, sağlık kuruluşunu, sağlık personelini seçme ve değiştirme hakkı, öncelik sırasının belirlenmesini isteme hakkı, tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi, bakım ve tıbbi özen gösterilmesi hakkı, kayıtları inceleme hakkı, mahremiyete saygı gösterilmesi hakkı, tedaviyi reddetme, durdurma ve rıza, güvenliğin sağlanması hakkı gibi pek çok hakları var.

Değerli milletvekilleri, tabii, hastalarımızın haklarından bahsettikten sonra, bir hekim milletvekili olarak, zaman zaman hekimlerimize, sağlık çalışanlarına yapılan şiddeti de kınıyor, toplum olarak hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın haklarının da yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Bu vesileyle, ülkemizdeki ve Mersin'imizdeki tüm hekim arkadaşlarımı ve tüm sağlık çalışanlarımızı da bu kürsüden saygıyla selamlıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, 26 Ekim Hasta Hakları Günü'nün ülkemizde farkındalık oluşturması dileğiyle saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)