GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:120
Tarih:28.07.2016

ÖZKAN YALIM (Uşak) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Çok değerli Divanı, Sayın Bakanı, çok değerli çalışma arkadaşlarımızı ve de bizi izleyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını en içten saygı ve duygularımla selamlıyorum.

Evet, ilk önce 15 Temmuzu, en şiddetli bir şekilde her türlü darbeyi yapanları buradan tekrar kınıyoruz ve de bu darbeden dolayı ölenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar diliyorum. Kesinlikle bu darbeyi yapanları tekrar kınayıp ve de darbe yapıldıktan sonra da özellikle de bu gerekli ayıklamada da çok titiz bir şekilde, titizlikle suçluların hakkaniyetle yargılanmalarını ve de kurunun yanında da yaşın yanmamasını buradan değerli savcılarımıza özellikle belirtmek istiyorum.

Şimdi, 403 no.lu Kanun'un 28'inci maddesinin (5)'inci fıkrasında söz almış bulunmaktayım. Mimarlar Odasının değerli başkanlarımızla görüştükten sonra bu maddeyle ilgili özellikle Sayın Bakan sizlere seslenmek istiyorum. Biliyorsunuz, Türkiye Cumhuriyeti'nde bulunan üniversitelerde öğrenim gören hem mimar adaylarımız hem mühendis adaylarımız okulunu bitirdikten sonra maalesef Avrupa'da bu hakka sahip değiller çünkü denklikleri yok. Bunun için, Avrupa'dan gelecek olan mimarların ve mühendislerin geldikleri okulların direkt denklikleri olduğunu, bütün dünyadaki hangi ülkeden gelirse gelsin Türkiye'de denklik kazandığını özellikle belirtmek istiyorum. Bunun çok doğru bir yöntem olmadığının, gelenlerin bir şekilde kontrolden geçirilip diplomasının, okulunun, görevini doğru bir şekilde yapabilecek olup olmadığının, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki diğer mimar ve mühendis arkadaşlarımıza katkı sağlayabilecek bir kapasiteye sahip olup olmadığının kontrol edilmesinin gerektiğinin -hem Mimarlar Odası başkanlarımız tarafından hem de kendi şahsım olarak- altını çizmek istiyorum.

Sayın Bakan, özellikle, şu anda Çin'de 54 bin civarında mimar bulunmaktadır, bunun yarısı da işsizdir. Peki, Sayın Bakan, bu kanun çıktıktan sonra Çin'den 5-10 bin civarında mimar geldiğinde piyasanın ne duruma düşeceğini herhâlde siz de tahmin edebiliyorsunuzdur. Şu andaki bizim kendi mimarlarımızın, mühendislerimizin haksız bir rekabetle karşı karşıya kalabileceğini çünkü Çin'den gelen mimarların çok daha düşük bir maliyetle çalışabileceğini özellikle belirtmek istiyorum. Buradaki hassasiyetin... Türkiye'deki üniversitelerimizden mezun olan mimarlarımızın ve de mühendislerimizin haklarının yedirilmemesi adına, gelen bütün mimarların, mühendislerin -dediğim gibi- belirli bir kontrolden ve de bir aşamadan geçirilip -yeter ki- Türkiye'deki mimar ve mühendis arkadaşlarımıza katkı sağlayabilecek kapasitede olanlara bu hakkın verilmesi gerektiğini özellikle tekrar belirtiyorum. Türkiye'de mimarları bir Çin piyasasına çevirmemeniz gerektiğinin de buradan özellikle tekrar altını çiziyorum.

Aynı şekilde, şu anda Türkiye'de bulunan yaklaşık 3 milyonun üzerindeki Suriyeli misafirlerimizin, bunların hangi üniversiteden ne durumda olduğunun, mühendis veya mimar olup olmadığının özellikle de kontrol edilmesi gerektiğini, bunun... Çünkü, kendilerinin diploma beyan edip edemeyeceğini bilmemekteyiz, bundan dolayı da buradaki hassasiyetimizi özellikle belirtiyoruz. Gerek şu anda Türkiye'deki 2015 yılı sonu itibarıyla 11,4 olan işsizliğin bu alımlarla, bu kanun çıktıktan sonra, özellikle Suriyeli mimarların, mühendislerin ve de Çin'den gelebilecek olan mimar ve mühendislerin, kalitesiz mimar ve mühendislerin ülkemizdeki işsizlik oranını daha da yükseltebileceğinin tedirginliği içinde olduğumu özellikle belirtmek istiyorum. Türkiye mimarlarının ve mühendislerinin korunması adına sizlerden gerekli hassasiyeti de özellikle talep ediyorum.

Hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)