GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Parlamenter demokratik sisteme yapılmış bütün müdahaleleri şiddetle kınadıklarına ve parlamenter demokratik sistemin özgürlükçü demokrasi anlayışı içinde güçlenerek ve gelişerek sonsuza kadar yürümesi için var güçleriyle çalışacaklarına ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:1
Birleşim:93
Tarih:27.05.2016

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın milletvekilleri, cumhuriyetimizin demokrasiyle tanıştığı 1950'den bugüne kadar geçen altmış altı yıl içerisinde, parlamenter demokratik sistemimize 6 müdahale ya da müdahale teşebbüsü olmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi olarak gerek parlamenter sisteme gerek Türkiye Cumhuriyeti hükûmetlerine yönelik bu tarz askerî ya da sivil, silahlı ya da silahsız hiçbir demokrasi dışı müdahaleyi kabul ve tasvip etmemiz mümkün değildir. Bu bağlamda, Cumhuriyet Halk Partisi için 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan ve 4 Mayıs üç aşağı beş yukarı aynı şeydir.

Parlamenter demokratik sistemimize yapılmış bütün bu müdahaleleri şiddetle kınıyoruz. Bundan böyle de parlamenter demokratik sistemimizin özgürlükçü demokrasi anlayışı içinde güçlenerek ve gelişerek sonsuza kadar yürümesi için var gücümüzle çalışacağımıza yüce Türk milleti önünde söz veriyoruz.

Teşekkür ederim.