GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:82
Tarih:27.04.2016

MURAT BAKAN (İzmir) - Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. 277 sıra sayılı Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Tasarısı'nın, 3'üncü maddesi üzerinde söz almış bulunuyorum.

Sözlerime başlamadan önce, görevlerini yaparken şehit düşen tüm kolluk görevlilerimize Allah'tan rahmet diliyor, onlar önünde saygıyla eğiliyorum.

Değerli arkadaşlar, ben dün tasarının bütünü üzerinde de söz aldım, dolayısıyla burada söyleyeceklerim biraz daha onun tekrarı niteliğinde ama 3'üncü madde bu kanunun asıl itibarıyla tüm bizim eleştirilerimizin olduğu madde. Ama bu maddeye geçmeden, bu tasarı tek başına, bizim arzu ettiğimiz, bu yasayı çıkartmakla arzu ettiğimiz amaca hizmet etmez. Buna bakmadan önce gözetleme komisyonu kuracağımız kolluk kuvvetlerinin ne durumda olduğunu değerlendirmemiz gerekir. Bu kanun önemlidir, kamu güvenliğini sağlamak maksadıyla kamu adına zor kullanma gücünü elinde tutan kolluk kuvvetinin bu gücü kullanırken hukuka uygun hareket etmesi bakımından önemlidir, kolluk kuvvetlerinin etkin denetimini sağlamak bakımından önemlidir, kamunun güvenliğini sağlamakla görevli kolluğun kamu tarafından sivil gözetimi açısından önemlidir. Fakat kolluk kuvvetinin durumu nedir, onu değerlendirelim.

Sevgili arkadaşlar, kolluk kuvvetlerimiz çok ağır şartlarda görev yapmaktadır. Bir yandan terörle, teröristle mücadele etmektedir; bir yandan tecavüzcüyle, hırsızla, mafyayla, dolandırıcıyla mücadele etmektedir ama en büyük mücadeleyi de geçim sıkıntısıyla, sağlık sorunuyla, çocuklarının geleceğiyle ilgili vermektedir. Yirmi otuz saat aralıksız çalışır kolluk kuvvetleri. Tayin, terfilerde adaletsizliklerle karşı karşıyadır. Birçok görev emniyette vekâleten yürütülür. Emniyetin birçok birimi arasında maddi eşitsizlikler vardır; özel birimlerde taltifler olur, ödüller olur; karakolda çalışan memurun böyle bir hakkı yoktur. Amir olmanın poliste önü kesilmiştir. Hizmette Avrupa standardı bekleriz ama özlük haklarına geldiğinde kendi standardımızı belirleriz. Uzman jandarmanın statü problemi vardır; kadroları kaldırılmış, astsubay kadrosuna çevrilmiş, okulları kapatılmış. 22 bin uzman jandarma statü sorununun çözülmesini beklemektedir. Uzman erbaşın iş güvencesi yoktur, hepsi sözleşmeli çalışmaktadır ve bu çocukların her gün biz şehit haberlerini alıyoruz. Şehit olduklarında gidiyoruz, cenazelerinde ağlıyoruz, gözyaşı döküyoruz ama yaşarken özlük haklarıyla ilgili hiçbir adım atmıyoruz.

Biz Millî Savunma Komisyonunda gündeme getirdik, ben bu kanun konuşulurken İçişleri Komisyonunda da gündeme getirdim, "Tamam, bunu yapalım, ileri demokrasi adımlarını atalım ama önce bu vatan evlatlarının, yoksul vatan evlatlarının, anası babası sıvasız evlerde yaşayan bu vatan evlatlarının özlük sorunlarını çözelim." dedim ama bir adım ilerleyemedik. (CHP sıralarından alkışlar)

Sevgili arkadaşlar, bu yasal düzenlemeleri biz önemsiyoruz. İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu önemlidir, Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun önemlidir, bu kanun önemlidir ama doğru yasalaşırsa önemlidir; ortak akılla, uzlaşıyla yasalaşırsa önemlidir. Biz ne teklif ettik 3'üncü maddeyle ilgili? Muhalefet şerhimizde ve buradaki önergemizde dedik ki: Bu tasarıda İçişleri Bakanının üniversitelerimizden önereceği adaylar yerine en eski 3 hukuk fakültesi öğretim üyeleri arasından; Adalet Bakanının yerineyse Barolar Birliğinin önereceği adaylar arasından yine Bakanlar Kurulu seçsin. 7 tane Komisyon üyesinden 2 tanesini bu şekliyle, yine Bakanlar Kurulunun seçeceği hâliyle bile kabul ettiremedik. Hâlbuki biz bu yasayı oy birliğiyle geçirebilirdik. AKP, CHP, MHP, HDP grupları buradan bir uzlaşı mesajı verirdik, bu yasayı tartışmadan, olgunlaşmış şekilde burada geçirirdik ve tüm topluma dalga dalga bu Meclis çatısı altındaki uzlaşı mesajı yayılırdı fakat bu şekliyle olmadı.

Benim önerim, bizim önergemiz doğrultusunda, en azından bu 2 üyenin Barolar Birliğinin önereceği ve en eski 3 hukuk fakültesinden önerilecek üyeler arasından seçilmesidir. Bu şekliyle yasalaşırsa hayırlı bir iş yapmış oluruz sevgili arkadaşlar.

Hepinizi, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Teşekkür ederim. (CHP sıralarından alkışlar)