| Konu: | 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 1 |
| Birleşim: | 69 |
| Tarih: | 07.04.2016 |
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.
Evet, trafik sigortası hakkında konuşuyoruz. Trafik sigortası gerçekten toplumu son günlerde çok sıkıntıya sokan, yaklaşık 19 milyon, 20 milyona yakın araç sahibini sıkıntıya sokan bir olaydır. Bu üç dört aydır gündemde ama hikâyesi aslında biraz eskiye dayanıyor. 2008'de trafik sigortasını özelleştirerek 29 sigorta şirketine trafik sigortası yapma yetkisini verdiniz. Burada veriliş amacı şuydu: Rekabeti artırmak, fiyatları, primleri aşağı çekmekti yani vatandaşın mağduriyetini önlemekti. Ama, maalesef, 2015 Haziran ayında bir yönetmelik değişikliği yapıldı. 2015 Haziran ayından sonra, yönetmelik değişikliğinden sonra daha önce 300 lira ödenen, 500 lira ödenen rakamlar bir anda 3 katına, 5 katına yani bin liralara, 1.500 liralara, 2 bin liralara çıktı. On yedi senelik, yirmi senelik araçları olanlara ya da toprağını satmış -500 metrekare, 1 dönüm- bir araç almış, zar zor bir araç almış vatandaşa, getirdiğiniz trafik sigortasını -bu özelleştirmeden- rekabet yaratacak düşüncesiyle ne yaptınız? Bunu da dayattınız. Şimdi, bu dayatmadan sonra, vatandaş haziran ayından sonra feryada başladı. Doğaldı feryadı çünkü trafik sigortası aşırı pahalanmıştı. Benim de o konuda bir önerim vardı, kanun teklifim vardı, kasko ve trafik sigortasını birleştirelim diye. Ulaştırma Bakanı "Trafik sigortası ile kaskoyu birleştireceğiz, yeni bir düzenleme yapacağız. Vatandaşın mağduriyetini gidereceğiz." diye vatandaşa televizyon kameralarına geçti, mesajlarını verdi. Sonra Mehmet Şimşek çıktı "Bunu asla yapma şansımız yok. Böyle bir birleştirme, iki sigortayı birleştirme şansımız asla yok ama birtakım düzenlemeler yaparak vatandaşın mağduriyetini gidereceğiz." dedi. Biri iyi polis, biri kötü polis. Vatandaşta beklenti oluştu ve daha sonra kanun Plan Bütçeye gelince de bizleri telefonla aramaya başladı vatandaşlar "Bu kanun bize ne haklar getiriyor?" diye. Bu kanun bu vatandaşlarımıza hiçbir hak falan getirmiyor. Bakın, 19 milyon araç sahibinden zaten 4 milyon araç sigortasız geziyor fakat yönetmelik devreye girdiği Haziran ayının 2015'inden üç aylık, dört aylık dilimde trafik sigortası yaptırma oranı yüzde 83'ten yüzde 80'lere geriledi. Yaklaşık 350 bin-400 bin araç da trafik sigortası yaptırmadı. Bu kanundan sonra da yaptırmamaya devam edecek çünkü bu kanun vatandaşın lehine hiçbir şey getirmiyor arkadaşlar; bir beklenti oluşturuyorsunuz.
Şimdi burada Maliye Bakanı yok, Sayın Faruk Çelik var. Faruk Çelik'in tatlı bir dili vardır, işçi sendikalarını ikna ederdi. İşçi sendikalarını öyle ikna ederdi ki, sanki örgütlenmenin önündeki bütün problemler kalkıyor, işçiler bu örgütlenmede hak sahibi oluyor, sosyal haklarını güvence altına alıyor. 10 tane kanun teklifi getirmiştir buraya, dinleseniz, ben bile inanıyordum bazen ama tarihinizde en çok işçi haklarının geri alındığı dönemi yaşadık Sayın Bakanım. (CHP sıralarından alkışlar)
Şimdi, bu görevi Mehmet Şimşek ve Sayın Ulaştırma Bakanı üstleniyor. Mehmet Şimşek kötü polisi, Ulaştırma Bakanı iyi polisi üstleniyor ve vatandaşta bir algı yaratarak, sanki bir şeyi çözüyormuşuz gibi, çözüyormuşuz gibi yapıyor. Biraz evvel dinledim, AKP Grubu adına konuşan bir arkadaşım diyor ki: "Milletin vekilleri millet için çalışıyor." Bu kanunun şimdi maddelerini okuyacağım, eklenen maddelerini, milletin vekili AKP iktidarı ve AKP vekilleri millet için değil, sermaye için, sigorta şirketleri için çalışıyor, açık ve net. (CHP sıralarından alkışlar)
NECİP KALKAN (İzmir) - Yanlış!
HAYDAR AKAR (Devamla) - Eğer itiraz ediyorsanız maddeyi okuyorum, bakın ne diyor: Hak sahibi kendi kusuruna denk gelen tazminat taleplerinden vazgeçiyor bu getirdiğiniz kanunla; ilgililerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat taleplerinden vazgeçiyor, falan, falan. Niye geldi bunlar? Çünkü vatandaş kaza yaptığında tazminat alıyordu, sigorta şirketi tazminatını ödüyordu, bu doğru ama vatandaş ödediği prim karşılığını veya tazminatı yeterli bulmayınca mahkemeye veriyordu sigorta şirketini; mahkeme bir kararla üzerine ilave tazminat ödettiriyordu sigorta şirketlerine. Burada vatandaş nerede var arkadaşlar? Sigorta şirketlerini kurtarıyorsunuz. Bakın, bir ay sonra, iki ay sonra, bu kanun çıktıktan sonra, üç ay sonra konuşacağız. Ben bu kürsüden sizden özür dilerim vatandaş lehine bir gelişme olursa. İnanın, bu sigorta primleri in-me-ye-cek çünkü derdiniz vatandaş değil, derdiniz bu sigorta şirketlerini kurtarmak diyorum. Ve lütfen, daha önce yaptığınız gibi defalarca bu kanun tekliflerini getirmeyin. İlk defa vatandaş lehine bir çözüm üretelim.
Bununla ilgili, hem Plan ve Bütçe Komisyonunda hem Mecliste önerge veriyoruz ama asla görmüyorsunuz, sonra dediğimiz noktaya geliyorsunuz. Vatandaşı mağdur etmeyin, kıt kanaat bindiği araçlarda rahat seyahat etmelerini sağlayalım diyorum, hepinize saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)