GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:59
Tarih:22.03.2016

MURAT EMİR (Ankara) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlarım.

Bu kanunun Avrupa Birliği direktifleri doğrultusunda ve kişisel verilerin hukuka uygun biçimde işlenmesi, kullanılması ve kişilik haklarının korunabilmesi amacıyla getirildiği söyleniyor ama her defasında görüyoruz ki, defalarca uyardık ki bu kanun asla buna hizmet etmiyor. Bu kanun, aslında, kişisel verileri rahatça işlemek, gerektiğinde kullanmak ve gerektiğinde satmak üzere çıkarılan bir kanundur. İçine yerleştirilen istisna maddeleriyle neredeyse her maddenin, özellikle 5'inci ve 6'ncı maddelerin başındaki "rızasız işlenemez" maddesi, fıkrası işlevsizleştirilmiştir. Oysaki yine "Avrupa Birliğine uyum nedeniyle bu kanunu çıkarıyoruz." diyorsunuz, hâlbuki Avrupa Komisyonunun tüzük önerisinin 123'üncü paragrafında açıkça gösterildiği gibi, kişinin rızası olmadan kişisel verilerin işlenmesi, kullanılması ve transferi söz konusu bile değildir. Bunu komisyonun dikkatine sunuyorum. Önemli bir hata yapıyorsunuz.

Yine aynı şekilde, bakınız, 18'inci maddede de -bu, 8'inci maddeyi kapsayan bir şey- kişisel verilerin kişinin rızası olmaksızın iletilebilmesi, paylaşılabilmesi kesinlikle yasaklanmıştır. Bu nedenle, bu önümüzdeki kanun tasarısı Avrupa Birliği normlarına açıkça aykırıdır. Komisyonun ve Sayın Bakanın -tabii, dikkat ederlerse- buna özen göstermelerini rica ediyoruz.

Bu, son derece önemli arkadaşlar. Sizlere niye önemli olduğunu biraz daha çarpıcı olsun diye bir örnek üzerinden anlatmak isterim. Bakınız, Türkiye'de şu anda, mevzuatımıza göre, kordon kanı bankacılığı merkezleri var, insan doku ve hücreleriyle ilgili merkezler var, kemik iliği nakli merkezleri var. Bunlarda toplanan verilerin, burada toplanan genetik verilerin, burada toplanan kan örneklerinin, burada toplanan hücrelerin hepsi sağlık verisidir. Şu hâlde, 6'ncı maddeye göre özel nitelikli veridir ve bu verilerin kişinin rızası olmadan işlenmesinin yolu açılmıştır. Peki, ne olabilir? Mesela torununuz için verdiğiniz kordon kanı veya herhangi bir laboratuvar incelemesi sırasında verdiğiniz hücreleriniz daha sonra kullanıma açık hâle getirilmektedir. Peki, bu tehlikeli mi? Evet, son derece tehlikeli; bu, sizin sağlığınız açısından da tehlikeli, verilerinizin kötü amaçlarla kullanılması açısından da tehlikeli. Tabii, Genel Kurul buna dikkat etmiyor ama arkadaşlar, bunun millî güvenliğe varacak sonuçları olacaktır. Bakın, İzlanda halkının DNA verilerini satarak İzlanda hükûmetinin açığını kapattılar. Yani şunu anlatmaya çalışıyorum: Özel nitelikli sağlık verilerini, DNA verilerini, genetik verileri alıyorsunuz ve dünyadaki veya ulusal veya uluslararası plandaki biyoteknoloji şirketlerine pazarlıyorsunuz. Aslında buradaki kastedilen verilerin paylaşılması, adını açıkça koyalım, satılmasıdır. Dolayısıyla, şöyle bir örnek üzerinden gitmekte fayda var: Bu örneğin sizin DNA verilerinizin işlenmesi durumunda, organ nakli kaçakçılığına, organ kaçakçılığına konu olabilecek veya bizim millî güvenliğimizi etkileyecek veya bize dönük ilaçlar üretilmesine yol açabilecek sonuçlar doğurma potansiyeli taşımaktadır.

Bakınız, bu materyallerin böylesine paylaşılması ve satılması sonrasında, sizin bu kayıtsızlığınızı ben şuna benzetiyorum: Abdülhamit döneminde Bergama'daki Zeus Sunağı Almanya'ya götürülürken hakana soruyorlar, bunlar izin istiyorlar ve hakan da diyor ki: "Allah'ın taşı, gitmesinde ne sakınca olabilir ki?" İşte, arkadaşlar, özellikle özel nitelikli kişisel verilerin dilediğinizce kullanılması, işlenmesi, gönderilmesi, paylaşılması hepimiz açısından, sizlerin açısından da son derece ciddi sonuçlar doğurmaya adaydır. İnsanların ırkını, mezhebini, cinsel verilerini işleme ihtiyacını niye duyuyorsunuz? Bakın, burada mezhep var mı, Avrupa Birliği normlarında? Dinî, inanç var mı, felsefi görüş var mı? Sayın Bakan, bunları işleyip ne yapacaksınız, nerede kullanacaksınız? Biz buna kişisel verilerin satılması dedik beğenmediniz, fişleme kanunu dedik beğenmediniz, ben de bir isim öneriyorum, cinsel verilerin kullanılması kanunu da diyebilirsiniz pekâlâ.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum ve bu büyük yanlıştan bir an evvel dönülmesini arzu ediyorum.

Saygılar sunarım. (CHP sıralarından alkışlar)