GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı 8'inci tur görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:53
Tarih:05.03.2016

AK PARTİ GRUBU ADINA SAMİ DEDEOĞLU (Kayseri) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2016 bütçesi üzerine konuşmak üzere AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu ve milletimizi saygıyla selamlarken, burada, vatanımız uğruna şehit olan aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum.

Değerli milletvekilleri, yüz altmış dokuz yıllık geçmişe sahip Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 22 bölge müdürlüğü, 970 tapu müdürlüğü ve 81 kadastro müdürlüğüyle ülkemize hizmet etmekte olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza bağlı bir kuruluştur. 2003 yılına kadar ülke genelinde yılda ortalama 350 birimin kadastrosu yapılırken 2004'ten itibaren özel sektörün de hizmet vermesi suretiyle yıllık 1.750 birimin kadastro çalışmaları yapılmıştır. Türkiye genelinde 52.439 birimin 51.621'inde kadastro çalışmaları tamamen bitirilmiş, 438 adedinde çalışmalar tamamlanma aşamasına gelmiştir. Geriye yerel sorunları olan 380 birim kalmıştır. Bu sorunlar ise güvenlik, orman, sınır ihtilafı sorunlarıdır.

Kadastro çalışmalarının devlete olan maliyeti azalarak yaklaşık 170 milyon TL tasarruf sağlanırken hazineye de yıllık ortalama 140 milyon TL harç ve vergi geliri sağlanmıştır. Kim yaptı bu hizmetleri? AK PARTİ iktidarı döneminde olmuştur.

Bugün itibarıyla 14 milyon 500 bin parseli kapsayan 12.734 birimin kadastro çalışmaları tamamlanarak sonuç bilgileri tapu müdürlüğüne devredilmiş ve vatandaşlarımızın kullanımına sunulmuştur.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz teknolojiyi de iyi kullanarak vatandaşlarımıza pek çok kolaylık sağlamıştır.

Değerli milletvekilleri, TAKBİS Projesi sayesinde ülke genelinde tüm mülkiyet bilgilerine sahibiz. Bu bilgiler üzerinde her türlü sorgulamanın yapılabildiği, tüm faaliyetlerin bilgisayar sistemi üzerinde yürütüldüğü, izlendiği, özel ve kamu taşınmaz mallarının etkin biçimde takip ve kontrolünün sağlandığı... Vatandaşlara verilen hizmet güncel ve hızlı bir şekilde sunulur hâle gelmiştir. İpotek terkin işlemleri elektronik ortamda yapılmaya başlanmış olup çalışma kapsamında Ziraat Bankası, İş Bankası ve Vakıfbank ile çalışılmaktadır. Terkin işlemlerini vatandaşlarımız tapu dairesine gitmeden yapabilmektedir. TAKASBANK ile Genel Müdürlüğümüz arasında protokol imzalanarak alıcı ve satıcının talep etmesi hâlinde gayrimenkulün devrine ilişkin yolsuzluğu önlemek için bu meyanda alıcının hesabına TAKASBANK aracılığıyla satıcıdan transfer edilmektedir. Böylece nakdin sahte çıkması ve dolandırıcılık gibi riskler, taraflar arasındaki güven problemi bertaraf edilmiş olmuştur.

Tüm vatandaşlarımızın kendilerine ait taşınmazlarda tapu ve kadastro bilgilerine erişebilmeleri, T.C. vatandaşlık numaralarıyla girip müracaatlarını e-devlet üzerinden tapu müdürlüklerine elektronik ortamda yapılabilmektedir. Tapu ve kadastro hizmetlerine ilişkin randevu ve her türlü hizmetler ALO 181 hattından rahatlıkla yapılabilmektedir. İşte bu hizmetler bugüne kadar yapılmış mıdır değerli kardeşlerim? AK PARTİ iktidarı döneminde bunlar en güzel bir şekilde yapılmaktadır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; AK PARTİ iktidarımız döneminde mülkiyet kaydı ve coğrafi tatbiki açısından teknoloji de en iyi şekilde kullanılmaktadır.

Türkiye genelinde yapılan hizmetlerde vatandaşlarımızın duyduğu memnuniyet oranı yüzde 97,5 oranındadır. Seçim bölgem Kayseri'de ise bu memnuniyet oranının daha yüksek olduğunu görmekteyiz. Kayseri'mize yeni bir bölge müdürlüğü hizmet binasını kazandırmak noktasında hızlı bir çalışmamız vardır. Ayrıca, kadastrosu tamamlanmış, tapu siciline tescilleri yapılmış parsellerin maliki olan vatandaşlarımızın kadastro hizmetlerinden daha etkin, verimli yararlanabilmesi için Kayseri'nin 5 ilçesinde lisanslı harita kadastro büroları hizmete girmiştir.

Sözlerime son verirken 2016 yılı bütçesinin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyor, yüce heyetinizi saygılarımla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)