GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: MHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:40
Tarih:17.02.2016

MEHMET ERDEM (Aydın) - Sayın Başkan, çok değerli milletvekili arkadaşlarım; hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Milliyetçi Hareket Partisinin verdiği araştırma önergesi önemli bir konu. Et, insanımızın en önemli gıda maddelerinden bir tanesi. Tabii, araştırma önergesini ben okudum. Sayın konuşmacı genel olarak tarımla ilgili bazı noktalara temas etti yani araştırma önergesinin ana konusu dışında birçok konuya işaret etti. Anlaşılıyor ki araştırma önergesi konusunda da genel olarak muhalefetin İç Tüzük'ten kaynaklanan haklarını kullanmak adına teamül hâline gelen bir sürecin içerisinde yaşanan, yine aynı manada böyle bir araştırma önergesi verilmiş.

MEVLÜT KARAKAYA (Adana) - Bakın, hububat üretimi yemle alakalıdır, yem...

MEHMET ERDEM (Devamla) - Tabii, rakamlar çok önemli. Sayın konuşmacı "üretim" dedi. Gerçekten bu arz talep dengesidir ve arz talep dengesinde üretimi artırmak, tüketiciye kaliteli ürün ve yeterli miktarda ürün sunmak çok önemli. Tabii, AK PARTİ döneminde, genel olarak baktığımız zaman -hayvancılık ve tarımsal destekler- 2002'de toplamda 1 milyar 868 milyon TL bir destek verilmiş ve bu desteğin içerisinde hayvancılığa verilen destek 83 milyon Türk lirası. Yani toplam desteğin yüzde 4,4'ü. 2015 yılına gelelim, 10 milyar TL'ye çıkmış tarımsal destekler ve hayvancılığa verilen destek bunun içerisinde 3 milyar TL yani yüzde 30. Rakamsal olarak da oransal olarak da çok büyük bir artış var hayvancılığa verilen destekte. Neden? Çünkü, biraz önce sayın konuşmacının ifade ettiği gibi, üretim çok önemli, üretimi arttırmak lazım; kaliteli, verimli üretimi desteklemek lazım ve dünya piyasalarıyla rekabet edebilir manada bir üretim anlayışını realize etmek lazım. İşte en bariz rakamlar bunlar.

Tabii, rakamlara bakalım, rakamlar çok önemli: 2005 yılında kırmızı et üretimi miktar olarak 410 bin ton, 2015 yılına geldiğimiz zaman 1 milyon 150 bin ton yani artış rakamsal olarak ortada. Bir önceki yıla bakalım: 2014 yılında 1 milyon 8 bin ton ve 2015 yılında 1 milyon 150 bin ton. Yaklaşık yüzde 15 civarı -yaklaşık söylüyorum- bir artış söz konusu.

Tabii, Türkiye'deki hayvan varlığına bir göz atalım: 1984 yılında ilk resmî sayım yapılmış hayvan varlığıyla ilgili. 12 milyon 954 bin hayvan varlığından söz ediliyor. Bu rakam, 1984 yılındaki rakam, 2002 yılına geldiğimiz zaman 12 milyon 900 binden 9 milyon 900 bine düşmüş. Yani bir düşüş söz konusu, 3 milyona yakın, 1984 yılına göre. Demek ki yıllar içerisinde hayvan varlığında böyle düşüşler de yaşanmış. Büyükbaş hayvan varlığından söz ediyorum. Ve 2002 yılından 2010 yılına kadar büyükbaş hayvan varlığımız 10 milyon 811 bine çıkmış. Bugün itibarıyla da 14 milyon 127 bine çıkmış büyükbaş hayvan varlığımız. Yani rakamlar ortada, artış ortada, üretim anlayışındaki artış ortada, üretimi destekleme, AK PARTİ döneminde rakamlar ortada.

Küçükbaş hayvan rakamlarına bakalım: 2010 yılında 26 milyon 877 bin toplam küçükbaş hayvan varlığımız bugün itibarıyla 41 milyon 924 bine çıkmış yani net artış rakamlarla ortada. Tabii, burada mutlaka piyasada arz talep dengesi içerisinde maliyetler, hayvan varlığı, bunlar çok önemli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız birçok ilimizde karkas et fiyatlarıyla ilgili günlük takip yapmaktadır. Et ve Balık Kurumu şu anda Et ve Süt Kurumu hâline çevrildi, yeni bir yapı kazandırıldı. Et ve Süt Kurumu vasıtasıyla da gerekli piyasa regülasyonu sağlanmaktadır.

50 başlık bir işletmede bugün itibarıyla 1 kilogram karkas etin maliyeti 21,09 TL'dir. Üç aşağı beş yukarı 50 başlık bir işletmedeki maliyet hesabı bunu ortaya koyuyor. Bugün Et ve Süt Kurumunda çekilmiş kıyma 25 lira civarındadır. Yine, kuşbaşından eğer çektirirseniz o da 30 lira civarındadır. Yani şurada araştırma önergesinde verilen rakamlar herhâlde çok lüks marketlerden, sayın vekilimiz oradan alışveriş yapıyorsa, oradan çıkan rakamlar olabilir. Yani Et ve Süt Kurumuna giderseniz dediğim rakamlarda kıyma ve et alma imkânınız olabilir.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Ağır sataşma var.

OKAN GAYTANCIOĞLU (Edirne) - Et ve Süt Kurumu nerede kaldı ya!

ERKAN AKÇAY (Manisa) - Böyle bir sataşma olur mu ya? Nereden... "Filan yerden alışveriş yapıyorsunuz." diyor. Gösterecek şimdi nereden alışveriş yaptığını.

MEHMET ERDEM (Devamla) - Evet, değerli kardeşlerim, tabii, süt konusunda da şunu söyleyebiliriz. Süt üretimi de, evet, arttı AK PARTİ döneminde. Çünkü hayvancılığa verilen destekler neticesinde işletmelerde, işletme sayılarında çok ciddi artışlar oldu. Ben size ondan da bir örnek vereyim: Bunların sonucunda, artışların sonucunda, 2002 yılında 4.300 adet olan 50 baş ve üzeri büyükbaş işletme sayısı günümüzde 7 kat artmış, 31.419'a çıkmıştır. Bunlar, işletmelerin artması sonucunda süt üretimini, et üretimini artıran unsurlardır, hayvancılığa verilen desteklerdir.

Elbette süt ve et tüketiminin vatandaşımız açısından da fazlalaşması lazım, artması lazım. Sağlıklı nesillerin yetişmesi için bu çok önemli. Okul Sütü Projesi bizim dönemimizde başlatıldı. Süt tozu destekleri, yine süte verilen desteklerle süt fiyatlarının düşmesiyle, Tarım Bakanlığımız üçer aylık periyotlarla bu desteklerin de artırılmasını sağlayarak piyasada dengenin oluşmasını sağlıyor. Bu bakımdan, elbette bu et fiyatlarının ve piyasa şartlarının takip edilmesi çok önemli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız bu takibi en hassas şekilde yapıyor ve sektörün gelişimiyle ilgili hem üretici ayağıyla hem de tüketicinin kaliteli, verimli üretim neticesinde ortaya çıkan ürünü sağlıklı bir şekilde tüketmesi için ve rakamların da tüketicinin istifade edebileceği, alabileceği şekilde regülasyonu noktasında Et ve Süt Kurumu vasıtasıyla mutlaka konuyu hassas bir şekilde takip ediyor.

Bu yönüyle, araştırma önergesi önemli bir konuya temas etmekle beraber Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın konuyu hassasiyetle takip ettiğini görüyoruz. Şu an için bu araştırma önergesinin çok gerekli olmadığını düşünüyoruz ve aleyhinde söz almış bulunuyorum.

Tabii, 2003 yılı sonrasında tarım ve hayvancılık sektöründe büyük bir değişim yaşandı; Tarım Strateji Belgesi hazırlandı ve tarım sektörü içerisinde hayvancılık sektörü en önemli sektör olarak değerlendirildi. Tarım Kanunu çıkarıldı, tarımsal üretimde özellikle hayvancılığın gelişmesi ve ayrıcalıklı destekleme bütçesi düzenlendi. Tarım politikalarının temel dayanağı olarak sektöre önemli bir güç kaynağı oluşturuldu. Üretimi talebe göre planlamak, ürün kalitesini iyileştirmek adına 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Yasası çıkarıldı ve gıda ve yem güvenilirliğinin halk sağlığı açısından, bitki ve hayvan sağlığı ve hayvan ıslahı konularında da teşkilatlanma konusunda ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve diğer birlikler vasıtasıyla kayıt sistemi geliştirildi.

Ben, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının konuyu hassasiyetle takip ettiğini düşünüyor ve önergenin aleyhinde olduğumu ifade ediyorum.

Hepinize sevgiler, saygılar sunuyorum.