GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:16
Tarih:17.12.2015

ZEHRA TAŞKESENLİOĞLU (Erzurum) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle sesim için sizlerden özür diliyorum.

Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili olarak, 1'inci sıra sayılı 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 3'üncü maddesi hakkında görüşlerimi arz etmek üzere şahsım adına söz almış bulunmaktayım.

3'üncü maddede bahsettiğimiz gibi, kamu idarelerine bahşedilen, 500 adedi geçmeyen taşıt alımlarına yönelik Bakanlar Kurulu kararını, 6583 sayılı Kanun'u uygulamayarak 5018 sayılı Kanun'a dayanarak Bakanlar Kurulunun yetkili kılınması planlanmaktaydı ancak Adalet ve Kalkınma Partisi olarak bugüne kadar mali disiplini ön plana alan mali bütçe anlayışımızla bunu bir sonraki yıla tevdi etmeyi uygun gördük.

Yine aynı şekilde aynı kanunun 3'üncü maddesinde belirtildiği gibi, kadrolu personel atama sayısının sınırlarıyla ilgili olan maddedir. 6583 sayılı Kanun'a göre, kamu görevlilerine ilişkin toplam atama sayısı sınırı için serbest memur kadrolarından 36 bin sınırını 51 bin kişiye ve toplam atama sayı sınırını ise 40 binden 55 bin kişiye yükseltilmesi öngörülmüştür. Bunun iki temel sebebi var. Hepimizin bildiği gibi eğitim ve öğretim ülkemizin en önemli meselelerinden biridir ve bunu da pek tabii ki öğretmenlerle gerçekleştirmiş olacağız. Yüz günlük programımızda da öngördüğümüz gibi şubat ayında 30 bin atamayı gerçekleştirerek hem eğitim öğretim neferlerimize yeni neferler eklemeyi hedefliyoruz hem de aynı zamanda insan kaynakları kapasitemizi millî eğitim camiasında artırmayı hedefliyoruz.

Yine, aynı şekilde 4 bin tane akademik kadronun açıklanmasıyla beraber, özellikle akademik kadroların daha bilimsel donanımlı akademisyenlere kavuşmasını, ülkemizde üretilen bilim kapasitesinin yükseltilmesini hedeflemekteyiz.

Değerli milletvekilleri, biraz önce Halkların Demokratik Partisindeki arkadaşın özellikle bölgesel kalkınmayı esas alan konuşması, aslında kendi içlerinde düştükleri önemli bir tenakuzun sonucudur. Şöyle ki biz AK PARTİ olarak bugüne kadar, kurulduğumuz ilk günden bugüne kadar, kalkınmaya yönelik temel stratejimizde özellikle millî kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanarak adaletli gelir dağılımına öncelikli esas olarak yol açtık ve bununla ilgili olarak da bütün yaptığımız yatırımlarda, özellikle kamu yatırımlarında bölgesel dağılımı esas alarak gerçekleştirdik. En son 7 Haziran seçimlerinden önce Hakkâri'de açtığımız milyarlarca dolar lirayı bulan havalimanı yatırımları bunun en önemli yatırımlarından biridir.

AHMET YILDIRIM (Muş) - Milyar mı? Hesabınız zayıf sizin ya! Milyar dolar?

ZEHRA TAŞKESENLİOĞLU (Devamla) - Ancak, maalesef Halkların Demokratik Partisinin bugün hendeklerin arkasına sığınarak yapmış olduğu terör olaylarının sonucunda ülkemizde milyarlarca dolar kayıpları olan durumla karşı karşıyayız. Özellikle bugünlerde sınır kapılarının bölgedeki terör olaylarından dolayı kapanmasından bölge ticaretinin yüzde 60 azaldığı, şehirlerdeki alışveriş oranlarının yüzde 45'ler oranında düştüğü bütün emtia satış kayıtlarında görülmektedir.

Yine aynı şekilde otellerin doluluk oranlarına baktığımızda birçok otelimizin Van'da, Mardin'de, Erzurum'da, Amed'de ya da Diyarbakır'daki... Benim için orası Diyarbekir'dir, Amed olmadı, olmayacak, Diyarbekir'dir. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Elhamdülilllah Kürt'üm ve elhamdülilllah bu ülkeye saygılı bir Kürt'üm. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

NURSEL AYDOĞAN (Diyarbakır) - Sen istesen de olamazsın.

ZEHRA TAŞKESENLİOĞLU (Devamla) - Yine bu bölgelerimizdeki maalesef otel doluluk oranlarına baktığımızda, hendeklere sığınan terör bize neyle karşı karşıya kaldığımızı göstermiş oluyor. Bugün Mardin'deki otellerin yüzde 95'i sıfır ciroyla turizm sezonunu kapatmış oldular. Bu mu bizim bölgesel kalkınmaya verdiğimiz önem? Ben bunu sadece Halkların Demokratik Partisine oy veren vatandaşlarımıza sormak istiyorum çünkü buradaki arkadaşlarımın bunu algılayabileceklerine ve buna inanabileceklerine; maalesef şu kısacık süre içerisinde bana buna dair bir emare bırakmadılar.

Yine, turizm sektöründe bütün bunların neticesinde elde ettiğimiz kaybın yaklaşık 35 milyar euro olduğunu görüyoruz maalesef. 35 milyar euro bu ülkenin yatırımına gidecekti.

HÜSEYİN ŞAHİN (Bursa) - Güneydoğuya yapılan havaalanlarına, hastanelere...

ZEHRA TAŞKESENLİOĞLU (Devamla) - 35 milyar euro, dağlara giden değil okula giden çocuğun kursağından geçecekti.

Yine aynı şekilde beyaz eşya, gıda, giyim ve elektronik aletler gibi birçok konuda, terör olayları nedeniyle, bölgedeki emtia satışlarının düşüşleri. Bölgede yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımın askıya alındığını, fabrikaların kapasite kullanım oranlarında yüzde 65'ler oranında düşüşlerin meydana geldiğini maalesef biliyor olmamız lazım.

Madem bölge halkını düşünüyoruz, bölge halkının en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ZEHRA TAŞKESENLİOĞLU (Devamla) - Yaklaşık dört ay boyunca, tarım ve hayvancılıkla uğraşan bölge halkı terör olayları nedeniyle yaylaya çıkamamıştır. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Terör olayları nedeniyle hayvanını satamamıştır. Terör olayları nedeniyle buğdayından elde ettiği hasadı maalesef herhangi bir yerde paraya tahvil edememiştir. Bu mu bizim bölgesel kalkınma anlayışımız? Ancak bütün bunlara rağmen...

Sayın Başkanım, bir dakika rica ediyorum, tek bir dakika.

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Taşkesenlioğlu.

ZEHRA TAŞKESENLİOĞLU (Devamla) - Tek bir dakika efendim.

BAŞKAN - Son cümleleriniz efendim.

ZEHRA TAŞKESENLİOĞLU (Devamla) - Peki.

Çok teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)