GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Mülki idare amirlerinin milletvekillerinin görüşme taleplerine cevap vermesi gerektiğine ve Hükûmetin bu konuda bilgi vermesini beklediğine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:1
Birleşim:12
Tarih:09.12.2015

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Baluken'in Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine getirdiği konuyla ilgili, öncelikle ben sizin, Türkiye Büyük Millet Meclisinin oturumunu yöneten Başkan Vekili sıfatıyla, bu durum parlamenter demokratik sistemde kabul edilemez olduğundan, derhâl bu konuda Meclise bir izahat vermek üzere Hükûmeti kürsüye davet etmenizi beklerdim, bu bir.

İkincisi, Sayın Baluken'in gündeme getirdiği bu konuyla ilgili Hükûmetin 2 sayın bakanı oradayken Sayın Bostancı'nın Hükûmet üyesi gibi bu konuyla ilgili topa girmesi, valilere arka çıkmasını anlamak mümkün değil. Hangi sebeple olursa olsun, konu ne olursa olsun Türkiye'nin 81 valisi şunu bilecek: Onlar devletin valisidir, gestapo şefi değillerdir. (CHP ve HDP sıralarından alkışlar) Gestapo şefi gibi valilik yapan valilere de milletten aldığımız yetkiyle hadlerini bildireceğiz.

Sayın Grup Başkan Vekilimize kasıtlı ve aleni şekilde fotoğrafla, belgeyle yüzüne gaz sıkıldığı... Üstelik Sayın Grup Başkan Vekilimizi olayda arabulucu olmak üzere polisler yanlarına çağırıyor, ondan sonra gaz sıkılıyor. Özür dilemekten geçtim, Ankara Valisi diğer Grup Başkan Vekilimiz Özgür Özel'in telefonuna çıkmıyor. Bunun adı Parlamentoya saygısızlıktır! Bunun adı terbiyesizliktir! (CHP ve HDP sıralarından alkışlar)

Mardin'de 3 Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesiyle görüşmeyen vali olamaz, o valinin derhâl görevden alınması lazım ve sizden Türkiye Büyük Millet Meclisi adına İsmail Kahraman burada olmadığına göre bir izahat bekliyoruz. Ankara Valisine de buradan çağrıda bulunuyorum. Özgür Özel'i arayıp telefonuna dönecek, Levent Gök'ten özür dileyecek. Yoksa, bu ayıp Özgür'e, Levent'e, şuna buna değil, hepimize yapılan bir ayıptır sayın milletvekilleri, bunun altında kalmamalısınız. Bugün bize yarın size! Türkiye Büyük Millet Meclisi önce kendi itibarını korumak, yüceltmek zorundadır. İtibarsız bir Meclis hiçbir işe yaramaz.

Saygılar. (CHP ve HDP sıralarından alkışlar)