| Konu: | HDP Grubunun, Grup Başkan Vekili Bingöl Milletvekili İdris Baluken tarafından, Türkiye'de çocuk ölümlerinin tüm boyutlarıyla araştırılması amacıyla 11/7/2014 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilmiş olan Meclis araştırması önergesinin, Genel Kurulun 19 Şubat 2015 Perşembe günkü birleşiminde sunuşlarda okunmasına ve görüşmelerinin aynı tarihli birleşiminde yapılmasına ilişkin |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 58 |
| Tarih: | 19.02.2015 |
HİLMİ BİLGİN (Sivas) - Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanlığı tarafından verilen grup önerisi aleyhinde söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Sözlerimin başında şunu hatırlatmak istiyorum ki bizler "Kim masum bir cana kıyarsa tüm insanlığı öldürmüş gibidir." emrine matuf olan bir milletin mensupları olarak her türlü haksız ölümü, ister çocuk olsun ister kadın olsun, kabul etmeyen bir milletin evlatlarıyız. Bu noktada da masum çocukların katli her ne sebeple olursa olsun kabul edilemez. Bu noktada muhalefet partilerinden çocuk ölümleri noktasında iyi niyetle yapılan her türlü öneriyi Hükûmetimiz ve ilgili bakanlıklarımız dikkate almakta ve gerekli tedbirleri almaktadır. Biz bu noktada muhalefetin iyi niyetli önerilerine teşekkür ediyoruz.
Çok değerli milletvekilleri, çocuk ölümlerinden bahsederken, tabii, belli bir ideolojiden bakmak doğru değildir. Çocuklar masumdur, çocuklar hepimizindir. Çocuk ve kadına yönelik şiddetin her türlüsünü kabul etmiyoruz, her türlüsüne karşı olduğumuzu her noktada beyan ediyoruz. Özellikle resimleri gösterilen çocukları anarken haksız yere öldürülen her çocuğu andığımız gibi, arkadaşlarımız, özellikle 6-7 Ekim olayları sırasında hunharca katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarını da anmadan geçmenin doğru olmadığı inancındayız. Yasin Börü ki 16 yaşında, arkadaşları yine Hasan Gökgöz, Hüseyin Dakak, Riyad Güneş, 26 yaşında ve hamile çocuğuyla babası öldürülen çocuğun da bir hakkı olduğunu, onlara da zulmedildiğini anmamız lazım. Yine, bu çocuk ölümlerini anarken canlı bombadan çocuklarını kurtarmak için Bingöl'de canlı bombaya kalkan olan anneyi anmamız lazım. Yine, Siirt'te üniversiteye giderken katledilen 3 tane genç kızımızı da anmamız lazım. Çocuklar öldürülürken çocuklara, kadına yönelik şiddette her türlü ideolojiyi bir tarafa bırakıp olaya tarafsız gözle bakmamız lazım. Bu noktada Hükûmetimizin kurulduğu günden bugüne kadar her alanda olduğu gibi, insanımızı yaşatma yönünde, çocuk hakları, kadın hakları yönünde de önemli, devrim niteliğinde kararlar alınmıştır. İnşallah, muhalefetin iyi niyetli önerilerini de dikkate alarak bu noktadaki çalışmalarımızı devam ettireceğiz.
Hepinizin bildiği üzere, toplumda, huzur isteyen toplumumuzun beklentisi olan iç güvenlik yasasını çıkarma noktasında Meclisimiz çalışmalarına devam etmektedir. Salı gününden itibaren, kanuna geçme noktasında, inşallah bugün bu kanuna geçeceğiz ve toplumun beklentisi olan bu kanunu çıkaracağız. Bu noktada, Meclisin gündemi bellidir. Biz belirlenen gündem doğrultusunda Meclisin çalışmasının doğru olacağına inanıyor, grup önerisinin aleyhinde olduğumuzu bildiriyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)