| Konu: | Başbakanlığın, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının, korsanlık/deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemleriyle mücadele amacıyla yürütülen uluslararası çabalara destek vermek üzere, gereği, kapsamı, zamanı ve süresi Hükûmetçe belirlenecek şekilde Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükûmet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisinin 10/2/2009 tarihli ve 934 sayılı Kararı'yla Hükûmete verilen ve 2/2/2010, 7/2/2011, 25/1/2012, 5/2/2013 ve 16/1/2014 tarihli 956, 984, 1008, 1031 ve 1054 sayılı Kararlarıyla birer yıl uzatılan izin süresinin Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca 10/2/2015 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkeresi (3/1690) |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 50 |
| Tarih: | 03.02.2015 |
RAMAZAN CAN (Kırıkkale) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Aden Körfezi, Somali kara suları açıkları ve Arap Denizi civarında korsanlık eylemlerinin, deniz haydutluğu ve silahlı soygunların artması üzerine deniz ticareti ve güvenliği tehlikeye düşmüştür. Bu nedenle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bir karar almıştır. Bu karara istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisi de 2009 yılından itibaren birer yıl arayla süreyi uzatarak Silahlı Kuvvetlerin deniz unsurlarının o bölgede konuşlandırılmasına karar vermiştir. Yine süre dolmak üzeredir. 10 Şubattan itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun takdiriyle görev süresinin bir yıl daha uzatılması öngörülüyor.
Bu tezkereye Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasi partilerin tamamı destek vermektedir çünkü Türk deniz ticaret gemilerinin o yörede emniyetinin gerekli biçimde sağlanabilmesi için bu desteğe ihtiyaç vardır.
Genel Kurulun tezkereye desteğini umuyor, hepinizi tekrar saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)