GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ
Yasama Yılı:4
Birleşim:138
Tarih:09.09.2014

BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Dün sabah saat 4'te ayrılmıştık, 4'e doğru ayrılmıştık. 14'te başladık, şimdi yine saat 2'ye geldi. On iki saattir çalışıyoruz, daha da devam edeceğiz herhâlde.

Madde ihdasları, burada olduğu gibi, çok acil ve çok önemli konular için yapılır. Bunlar da acil ve önemli konular çünkü yeniden yapılandırmalar yapıyoruz. Vatandaşımızın, vatandaşlarımızla ilgili çeşitli birliklerin, kuruluşların, kooperatiflerin, şirketlerin borçlarıyla ilgili olarak yeniden bir yapılandırma getiriyoruz. Tabii ki biz de buna taraftarız, bunun yapılması lazım ama gördüğüm kadarıyla bunlar kâfi gelmeyecek çünkü çok ani olarak getiriyoruz. İlgililere de sormadık. Bu tür konuların taraflara sorulması lazım. Telefonla, ilgili kuruluşların yöneticilerine falan soruyoruz, "Çok ağır koşullarda geliyor, bunların altından kalkmamız mümkün değil, bu ödemeleri yapmamız mümkün değil." diyorlar. Piyasa gerçekten çok kötüye gidiyor, küresel ekonomide maalesef kötüye doğru bir gidiş var, sıkıntılar var, Türkiye de bundan en fazla etkilenen, en fazla sıkıntısı olan ülke. Türkiye çok kritik bir eşikte. Böyle bir dönemde bunların gelmesi lazım, bu tür yapılandırmaların gelmesi lazım, vatandaşı, şirketlerimizi desteklememiz lazım ama bunun gerçek anlamda bir destek olduğunu da düşünemiyorum doğrusu, onlar da ifade ediyorlar. Keşke torba kanundaki mantığı bıraksaydık da ilgili taraflarla da görüşseydik, burada ya da ilgili komisyonlarda gelip doğru dürüst dertlerini anlatsalardı, çok daha iyi koşullarda bu yapılandırmaları, taksitlendirmeleri yapsaydık. Mesela vergiyle ilgili olarak, belediyeler için yetmiş iki ay yaptık, özel şirketler için otuz altı ay. Ama şu anda şirketler de yetmiş iki ay taksitlendirme istiyorlar iki ayda bir ödemek üzere, onlar da yetmiş iki ay olmasını istiyorlar, arzu ediyorlar ve sadece kesinleşmiş alacaklarla ilgili değil, ihtilaflı alacaklarla ilgili olarak da bu yapılandırmanın gelmesini istiyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumuyla ilgili olarak da aynı şeyler söz konusu.

Ayrıca -ben daha önceki konuşmamda söyledim- bakın, 7'nci maddesinde bu düzenlemenin, 82'nci maddede geçen bu trafik borçlarıyla ilgili olarak 31/12/2014 tarihini 30/6/2015 tarihine kadar uzatıyoruz. Daha önceki konuşmamda söylemiştim, trafik cezalarıyla ilgili olarak uzatmayı yaptık.

VEDAT DEMİRÖZ (Bitlis) - Muayene... Muayene...

BÜLENT KUŞOĞLU (Devamla) - Ama, benzeri şekilde vergi için de yapmamız lazımdı.

VEDAT DEMİRÖZ (Bitlis) - Trafik muayenesi için.

BÜLENT KUŞOĞLU (Devamla) - Trafik muayenesi için.

Biliyorsunuz, benzeri düzenlemeyi vergi için de yapmamız lazım. 30 Nisana kadar, hem vergi için hem de sosyal güvenlik prim alacakları için bir düzenleme getiriyoruz. Ondan sonra kimse zaten ödemedi. Bakın, bu düzenlemeyi yaparken altıncı ayda biz başlamıştık, normalde yedinci ayda biteceği düşünülmüştü. Nisana kadardı ilk taksitler, verginin ilk taksitleri mart ve nisan ayları içerisinde ödenir, gelir ve kurumlar vergisinin. Çoğu kişi ödemedi. Maliye Bakanının o tarihte Plan ve Bütçe Komisyonunda açıkladığına göre, 69 milyar liralık Maliye Bakanlığının piyasadan alacağı vardı. Şu anda galiba o 69'luk rakam 100 milyara gelmiş durumda. Çok önemli bir alacak. Kimse ödeme yapmadı. Biz bunları ihmal ediyoruz, bütün bunları bir tarafa bırakıyoruz, bu tarihi de düzeltmiyoruz. Hâlbuki 30 Nisan tarihinin vergi ve sosyal güvenlik primleriyle ilgili olarak temmuza çekilmiş olması lazımdı, doğrusu budur. Bununla ilgili de bir düzenleme yapmamız gerekirdi diye düşünüyorum. Daha önce de bunu bildirmiştim. Bu düzenlemeyi yapmamız lazım, yoksa gerçekten sıkıntı olacaktır, yaptığımızın bir anlamı olmayacaktır. Madem böyle bir düzenleme yapıyoruz -burada vergiciler var, bu işi gayet iyi bilen, piyasayı iyi bilen kişiler var- bunu da yapmamız lazım diye düşünüyorum. Bir anlamı olması lazım, madem bu kadar uykusuz kalıyoruz, bu kadar sıkıntıya giriyoruz, bunun yapılması lazım.

Değerli arkadaşlar, bu düzenleme içerisinde ilave olarak -bazı arkadaşlarımız farkında değil- başka düzenlemeler de vardı. Torba kanununda yapılan uyanıklık bunda da, bu yeniden madde ihdasında da yapılmıştı, maalesef büyük bir sıkıntı çıkaracaktı; Allah'tan onları sonradan düzeltmesini becerdik ve olmadı, Allah'tan olmadı. Gecenin bu saatinde hepimiz için büyük bir sıkıntı söz konusu olacaktı.

Bu vesileyle ilgili herkese saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)