| Konu: | İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 126 |
| Tarih: | 25.07.2014 |
BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bu görüştüğümüz madde, biliyorsunuz, tam bir af maddesi. Dün Vedat Bey de konuşması sırasında, bölüm üzerinde bunu söyledi, bunun yanlışlıklarına işaret etti bir iktidar milletvekilinin işaret edebildiği kadar.
Sayın Bakanım, siz Hükûmet adına bu maddeye taraftar mısınız? Bu madde -bilmiyorum, biliyor musunuz nasıl bir madde olduğunu ama- Sayın Maliye Bakanının deyimiyle "bir af maddesi", kendisi de buna karşı. Bu, gerçek bir af getiriyor. Yani, normalde yüzde 15 vergilenmesi gereken bir konuyu yüzde 3 vergiliyor ama buna ilave olarak, yüzde 15'in yerine yüzde 3 vergiliyor ama bunun tespit edilmesi hâlinde alınması gereken gecikme zammı, ceza vesaire bunlardan da vazgeçiliyor. Yani, çok önemli bir konu. "Vergi affı getirmiyoruz." diyoruz ama vergi affı getiriyoruz göz göre göre ve adil olmayan bir şekilde getiriyoruz.
Şimdi, kayıtlarda yer aldığı hâlde kasada olmayan, ortaklar cari hesabında görülen bazı alacaklar için getiriyoruz. Peki -Vedat Demiröz Bey dün söyledi- kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede olmayan demirbaşlar için niye getirmiyoruz, neden envanter için getirmiyoruz aynı şeyi? Yani, bunun özel bir sebebi mi var? İki işletmeyiz yan yana, aynı yerde çalışıyoruz; düşünün, sadece fiktif kasa hesabı için bunu yapıyoruz ama diğerinde onunla beraber çalışanda demirbaşlarla ilgili aynı sorun var, aynı sebepten bu sorun var ama onun için getirmiyoruz. O zaman ne için getiriyoruz? Yani, bunu bir hukuk, vergi, ekonomik sebep gerekçesiyle getirmiyoruz, Allah rızası için de getirmiyoruz, bu mübarek günde ne için getiriyoruz? Birilerinin parti menfaati için getiriyoruz, bunu basından da biliyorsunuz, 4 tane müteahhidinin çıkarları için getiriyoruz o zaman. Buna cevap veremiyorsak doğrudan doğruya böyle bir suçlamayla karşı karşıya kalırız ve maalesef bu gerçektir. Onun için, lütfen, değerli arkadaşlarım, aranızda dürüst, düzgün insanlar olduğunu biliyorum, bunun oylamasına katılmasınlar. Gerçekten çok haksız, çok yanlış, çok hukuksuz bir uygulama bu; gerçekten öyle.
Şimdi, Maliyeyle ilgili sıkıntılarımız var. Maliye Bakanı Komisyonda açıkladı "67 milyar lira piyasadan alacağımız var."diyor, 67 milyar lira. Biliyorsunuz, haziran ayında da vergi gelirleri düştü. Ne düştü gelirlerden? Kurumlar vergisi düştü önemli ölçüde, katma değer vergisi düştü. İthalde alınan katma değer vergisi ve dâhilde alınan katma değer vergisi düştü. Biz neye af getiriyoruz? Kayıtlarda yer aldığı hâlde fiktif olan kasa mevcutları için, ortaklar cari hesabında olan kasa mevcutları için. Şimdi, bunun hakla, hukukla ne ilgisi var? Nasıl bir açıklama yapabiliriz bütün bunlar için? Ne Sayın Bakan açıklayabilir ne ilgili Maliye Bakanı açıklayabilir ki Sayın Maliye Bakanı sahiplenmedi dahi, sizin de aynı şekilde sahiplenmemeniz gerekir değerli milletvekilleri. Eğer "Ben hakka, hukuka uygun iş yapıyorum." diyorsanız, demişseniz, bunun için yemin etmişseniz, bu ahlaka sahipseniz, bununla ilgili şüpheniz olmasın, buna oy vermemeniz gerekir. Böyle bir madde olamaz, böyle bir düzenleme olamaz.
2011 yılında da biz bir af düzenlemesi yaptık Meclis olarak ama kapsamlıydı, her alanda getirildi, toplumun da ihtiyacı vardı. Şimdi, biz sadece 2 kalemle ilgili olarak böyle bir af getiriyoruz, böyle bir düzenleme getiriyoruz hâlbuki en az 11 kalemle ilgili olarak getirmemiz gerekir bunun hakkaniyetli olabilmesi için, diğer alanlarda da düzenleme yapılması gerekir. Böyle bir düzenleme çok sıkıntı yaratacak bir düzenlemedir. Toplum vicdanı açısından büyük sıkıntı yaratacaktır, devlet egemenliği açısından büyük sıkıntı yaratacaktır, Maliyenin devlet düzeni açısından sıkıntı yaratacaktır. Ne açıdan bakarsam bakayım sıkıntılı ve biraz önce söylediğim gibi ilgili Maliye Bakanı da bu affa karşı.
Değerli arkadaşlar, onun için bu maddeyi onaylamamanızı, maddenin çıkarılmasını veya daha sonra bu tekriri müzakereyle vergi affı konularının tekrar gündeme alınıp daha da kapsamlı bir şekilde, hakkaniyetli bir şekilde getirilmesini öneriyorum. Hepinize bu vesileyle saygılar sunuyorum, hayırlı bayramlar diliyorum. (CHP sıralarından alkışlar)