GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: MHP GRUBUNUN, GÜNDEMİN "GENEL GÖRÜŞME VE MECLİS ARAŞTIRMASI YAPILMASINA DAİR ÖNGÖRÜŞMELER" KISMINDA YER ALAN, HATAY MİLLETVEKİLİ ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN VE ARKADAŞLARININ (10/712) ESAS NUMARALI MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGESİNİN ÖN GÖRÜŞMELERİNİN, GENEL KURULUN 18 TEMMUZ 2014 CUMA GÜNKÜ BİRLEŞİMİNDE VE HATAY MİLLETVEKİLİ ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN VE ARKADAŞLARININ, EMNİYET TEŞKİLATI MENSUPLARININ AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARINDAKİ ZORLUKLARI VE ÖZLÜK HAKLARI BAKIMINDAN ALINACAK ÖNLEMLERİ TESPİT ETMEK AMACIYLA 3/12/2013 TARİH VE 1233 SAYIYLA TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA VERMİŞ OLDUKLARI MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGESİNİN, GENEL KURULUN 18 TEMMUZ 2014 CUMA GÜNKÜ BİRLEŞİMİNDE SUNUŞLARDA OKUNMASINA VE ÖN GÖRÜŞMELERİNİN AYNI TARİHLİ BİRLEŞİMİNDE, YAPILMASINA İLİŞKİN
Yasama Yılı:4
Birleşim:119
Tarih:18.07.2014

RAMAZAN CAN (Kırıkkale) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. MHP grup önerisi üzerine konuşma aldım.

Polis teşkilatı yüz altmış dokuz yıllık köklü bir teşkilattır, yaklaşık 260 bin personeli bulunmaktadır. Polis teşkilatı vazifesini yaparken Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Anayasa ve diğer yasalardan almış olduğu yetkiyi, kişi hak ve hürriyetlerini kendisine saygı babında ilke edinen, güçlü bir kurumdur.

Bu kurum, gece gündüz, mesai kavramı olmadan vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlayabilmek için her geçen gün kendini yenileyerek çalışmalarını sürdüren polislerimiz, vatandaşın huzur ve güvenliğini sağlarken bu aşamada kendisini devamlı geliştirmiş ve yeniliklere açık olmuştur. Bu sayede personelin yaklaşık yüzde 85'i üniversite mezunu hâle gelmiştir.

Polisler insan haklarına saygılı bir şekilde çalışmakta; suçludan delile değil, özellikle delilden suçluya giden bir teşkilat olarak bir taraftan terörle mücadele ederken, diğer taraftan da toplumda güvenliği ve asayişi sağlamaktadır.

Demin söylediğim üzere, gece gündüz, mesai kavramı olmadan çalışan polislerimizin çalışma şartlarının, özlük haklarının iyileştirilmesi anlamında İçişleri Bakanlığımız çalışmalara devam etmektedir. Artık bu çalışmalar meyvesini vermelidir diye düşünüyorum ben.

ALİ SERİNDAĞ (Gaziantep) - On iki yılda bitmedi mi?

RAMAZAN CAN (Devamla) - Netice itibarıyla mesai kavramı olmadan çalışan, fedakâr polislerimiz bunu fazlasıyla hak etmektedir. Bu manada İçişleri Bakanımız da inşallah buradaki konuşmaları dinlemektedir diye düşünüyorum; dinliyordur, gerekli önlemleri de alacaktır.

Diğer taraftan, polislerimizle ilgili en fazla kamuoyundaki tartışmalardan biri de orantısız güç kullanılması. Olaylar karşısında polislerimizin orantılı güç kullanması hepimizin ortak dileği ve temennisidir ancak uygulamada problemler olabilir. Olayların gelişme aşaması ile polisin eğitimi, yetişme tarzıyla münferit ve kişisel hadiseler olabilir. Bu manada polislerimizi hepimiz eğitmeliyiz, polislerimiz buna rağmen münferit bir hadise yapıyorsa gerekirse meslekten de ihraç edilebilmelidir. Bu manada kesinlikle toleransa gerek yoktur diye düşünüyorum ben.

ALİ SERİNDAĞ (Gaziantep) - Bakanı ne yapacağız peki, hadi polisi ihraç ediyorsun?

RAMAZAN CAN (Devamla) - Yine, başarılı bir Emniyet Genel Müdürlüğü yapmış Kırıkkale Milletvekilimiz Sayın Oğuz Kağan Köksal, burada polislerle ilgili ve grup önerileriyle ilgili konuşmakta, bu gündemi de taze tutmaktadır. Teknik konularla ilgili, polislerin yaşamış olduğu sıkıntılarla ilgili burada teknik açıklamalarda bulundu.

ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN (Hatay) - Önerge vermesek polisi aklına getiren mi var?

RAMAZAN CAN (Devamla) - Sayın milletvekilimizin açıklamalarına da iştirak ettiğimi özellikle belirtmek istiyorum.

Yine, polislerin ücretleri ve askerlik problemleri, emeklilik problemlerinin kısmen çözüldüğüne inanıyorum. Ücretle ilgili -demin de söylediğim üzere- bu problemler de en kısa zamanda çözülecektir.

Netice itibarıyla, polis teşkilatı, yetkisini Anayasa'dan ve kanunlardan almaktadır. Polis teşkilatı ve polislerimiz hukukun üstünlüğünü, temel hak ve hürriyetlere saygıyı kendisine ilke edindiği müddetçe, bu hakkı en iyi şekilde ifa edeceklerdir diye düşünüyorum. Ama tabii ki bu olayları, münferit hadiseleri değerlendirirken polislerin tamamına yönelik kurumsal bir teşkilatı da lekelememek gerektiğine inanıyorum.

ALİ UZUNIRMAK (Aydın) - 17-25'te kaç polis sürüldü Ramazan? Niye sürüldü?

RAMAZAN CAN (Devamla) - Netice itibarıyla, grup önerisi aleyhinde değil, üzerinde konuşma talep ettiğimi beyan ettim. Burada benden önceki diğer hatipler de güzel şeyler söylediler, onlar da dilek ve temennilerde bulundular. İnşallah, onların dilek ve temennileri de yerine gelecektir diye düşünüyorum.

Bayrama az bir zaman kaldı. 639 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nı görüşmekteyiz. Kamuoyunun kahir ekseriyeti ciddi beklentilerle bu kanunu beklemekte. Henüz 10'uncu maddedeyiz. İnşallah, el birliği içerisinde kamuoyunun beklentilerine cevap vererek onlara ikinci bayramı da yaşatmayı hep beraber arzu ediyoruz.

Bu duygular içerisinde, grup önerisi üzerinde konuştuğumu beyan ediyor, grup önerisinin takdirini Genel Kurula bırakıyor, tekrar hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)