| Konu: | AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 58 |
| Tarih: | 06.02.2014 |
VAHAP SEÇER (Mersin) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; 524 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın 111'inci maddesinde verdiğimiz önerge hakkında söz aldım.
Şimdi, bir torba yasayı bitiriyoruz bugün inşallah ama hiç merak etmeyin Plan ve Bütçede ikinci bir torba yasa geliyor. Yine, 15 maddeyle başladık, şu anda 47 ya da 50'nci maddedeyiz. Herhâlde esas komisyonda bu tamamlanıncaya kadar 70-80 maddeyi bulur. Yine, böyle 30-40 ayrı kanunda ya da kanun hükmünde kararnamede değişikliklerle buraya huzurlarınıza gelir.
Verdiğimiz önergenin sebebi: 111'inci maddede 6015 sayılı Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun'da bir ilave madde konuyor. Nedir bu maddenin içeriği? Bu maddenin içeriği şu: Biliyorsunuz, teşvikler var, destekler var ve bunu da çok farklı kurumlar aracılığıyla teşebbüslere veriyoruz. Burada, bu maddede diyoruz ki: "Bunu, Hazine Müsteşarlığında bir veri tabanı oluşturalım, bu dağınıklığı giderelim ve bu destek ve teşvikleri bir çatı altında toplayalım, buradan izleyelim, buradan denetleyelim." İyi, güzel, buraya kadar güzel. Bugüne kadar aklınız neredeydi, şimdi mi aklınız başınıza geldi? Onu rezerv koyuyorum bir kenara.
Burada diyor ki: "İzlemeyle ilgili yönetmelikler üç ay içerisinde yürürlüğe girsin ancak denetlemeyle ilgili ve bildirimle ilgili yönetmelikler de 30/12/2014 tarihine kadar yürürlüğe girsin." Biz de diyoruz: Hayır, bunu kısaltalım, bu süreyi kısaltalım; özellikle 30/12 tarihini 30/6 tarihine çekelim, zaten gecikilmiş bir mesele bu, geç alınmış bir karar, geç yapılmış bir düzenleme, bunu daha fazla ötelemenin hiçbir gereği yok. Niçin bunu istiyoruz? Çok değişik arızalar çıkartıyor bu, başımıza çok işler açıyor. Bu iş, biliyorsunuz, bir anlamda siz bu teşebbüslere mali destek sağlıyorsunuz, işin içinde para var. 26 ayrı kurumla bu işi yapıyorsunuz. Bakın, Ekonomi Bakanlığının Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü de bu işi yapıyor, Ekonomi Bakanlığının İhracat Genel Müdürlüğü de ya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu işi yapıyor ama buna bağlı olarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanlığı da. Bunu çoğaltabiliriz, Ulaştırma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığı vesaire vesaire; 26 kurum, ayrı ayrı, bu destekleri, teşvikleri veriyor, izlemeleri yapıyor, denetlemeleri yapıyor. Bunları bir an önce bir çatı altına toplamamız lazım. Niçin? Bu konuda, bunların... Bu meseleler yolsuzluklara açık meseleler.
Bakınız, geçen haziran ayında, 2013 yılının Haziran ayında, yine böyle bir torba yasa görüşmeleri sırasında bir kanun geçti. Neydi o kanun? Tarımsal desteklemelerle ilgili, 2006 yılından bu yana, 2006 yılı önemlidir tarım sektöründe çünkü Tarım Kanunu çıkmıştı, önemli bir kanundu. O günden bugüne, tarımsal desteklerde belirli yolsuzluk yapılmıştı. Ne yapılmıştı? Tarımsal üretim yapan çiftçi sahte belge düzenlemiş ya da ürününü sattığı firma sahte belge düzenlemiş, gelmiş, haklı olarak destek talebinde bulunmuş ama düzenlediği evrakların sahte olduğu anlaşılınca bu insanlara bu destekleme primleri ya da teşvikler verilmemiş ve biz geriye dönük bir düzenleme yaptık -haklıdır haksızdır- bu mağduriyetleri gidermek için 102 trilyon lirayı devletin hazinesinden verdik. Yazıktır, günahtır! O verilen 102 trilyon lira haklı mıydı, haksız mıydı? Hâlâ, bugün, benim vicdanım rahat değil. Farklı kurumlar çatısı altında farklı teşvikler, farklı destekler, mükerrer birtakım ödemeler... Bu, yazıktır, günahtır, tüyü bitmemiş yetimin hakkıdır, topladığımız vergilerden Türkiye ekonomisi kalkınsın diye özel teşebbüse verdiğimiz teşviklerdir, desteklerdir. Bunun bu şekilde zapturapt altına alınması lazım ve bir an önce düzenlenecek olan yönetmeliklerin de yürürlüğe girmesi lazım.
Önergemize destek vereceğinizi umut ediyor, hepinize saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)