GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: BARTIN MİLLETVEKİLİ YILMAZ TUNÇ VE 77 MİLLETVEKİLİNİN; BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
Yasama Yılı:4
Birleşim:52
Tarih:24.01.2014

ALİ HAYDAR ÖNER (Isparta) - Teşekkürler Sayın Başkanım.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ünlü bir fıkra var, sürücülerden biri otoyolda ters yöne giriyor, yerel radyo anons ediyor: "Dikkat! Filan mıntıkada bir sürücü ters yola girmiştir." O sürücü diyor ki: "Ne birisi, hepsi, hepsi." Gerçekten de bu yasa, bu fıkrayı anımsatıyor. Umarız bu sürücü ters yola girdiğinin farkına tez zamanda varır.

Değerli arkadaşlar, bu teklif görünümlü 17 Aralık yasa tasarısı nelere aykırı? Anayasa'ya aykırı; kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı; etik, ahlaki kurallara aykırı; Bangalore Deklarasyonu'yla öngörülen hâkimlik kurallarına aykırı; Budapeşte Deklarasyonu'yla öngörülen savcılık ilkelerine aykırı; Kopenhag'da yayınlanan AB kriterlerine aykırı; yoklamaya koşup görüşmeleri izlemeyen milletvekili sorumluluğuna aykırı; 17 Aralık sonrasında dosyaların savcılardan alınıp hâkimlerin değiştirilmesi, polislerin sürülmesi, ahlaki kurallara, vicdani değerlere aykırı; fezlekelerin bekletilmesi hukuka aykırı; 17 Aralık sonrası "aman Selami ne yaparsan yap, basını kov, bizleri koru, savcıların dediklerini yapma, yaptırma anlayışıyla Aksaray Valisini özel uçağa alıp İstanbul Emniyet Müdürlüğüne oturtma hukuka aykırı çünkü valilerin ve müdürlerin nasıl atanacakları belli, vaktim olursa izah ederim. "Savcının tırları araması haddini bilmezliktir." demek MİT Yasası'nın ilgili maddelerine aykırı. Bu söylem tam bir haddini bilmezliktir arkadaşlar. "Benim iznim olmadan tırları arayamazsınız." demek hukuka aykırı. Türkiye Büyük Millet Meclisini beyin faaliyetleri yerine beden faaliyetleri için kullanmak; eline, beline, diline hâkim olamamak medeniyete aykırı. Eleştiriye tahammülsüzlük demokrasiye aykırı. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın konuşmasını hakaretle değerlendirmek çoğulcu toplum anlayışına aykırı ve kendileri çalmadıkları, çalmaya rıza göstermedikleri, rüşvete, yolsuzluğa karşı oldukları hâlde, savcılardan dosyaların alınmasına, polislerin sürülmesine, hâkimlerin değiştirilmesine itiraz edilmemesi ve bu yasaya destek verilmesi mantığa ve özgür iradeyle oy kullanma ilkesine aykırı.

Bu yasa eğer devam edecek olursa birtakım tanıdığım arkadaşlarımı, büyüklerimi takip edeceğim çünkü içlerinde mümin ve mütedeyyin olanlar var, ülkücü olduğunu bildiklerim var, liberal olduklarını bildiklerim var, demokrat olduklarını bildiklerim var. Bu yasaya nasıl "evet" diyecekler? Gerekirse isimlerini de açıklarım.

Bu yasayı lütfen çekiniz. Bağımsız, tarafsız hâkimler kurulu, savcılar kurulu kuralım, eş güdümleri için de yüksek yargı kurulu oluşturalım. Davalının da davacının da devletin de milletin de yargıya güveni olsun; yargı demokrasiye uygun olsun.

Son çağrı: Özel yetkili mahkemeleri şimdilik feshedemiyorsanız, ön yargıyla hareket eden, sahte delillerle hüküm tesis eden, müdafi tanıklarını dinlemeyen, pek çok masumu ağır cezalara çarptırarak zulmeden özel yetkili mahkeme heyetlerini değiştiriniz. Masumların ahını almayınız. Adaletin gecikmesi hakkaniyete aykırıdır.

Değerli milletvekilleri, diğer notlar zamanıma sığmıyor ama bu yasa dolayısıyla sağduyunun egemen olmasını; demokrasiye, insan haklarına, hâkim teminatına aykırı davranışlardan vazgeçilmesini diliyor, hak edenlere saygılarımı sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)