| Konu: | SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ER KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI VE CUMHURİYET HALK PARTİSİ GRUP BAŞKANVEKİLİ YALOVA MİLLETVEKİLİ MUHARREM İNCE'NİN; TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ İÇ HİZMET KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 139 |
| Tarih: | 13.07.2013 |
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Efendim, teşekkür ediyoruz.
Özellikle Sayın Akçay'ın sorusuna cevap vermek istiyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri terörle mücadele görevini 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/D maddesi uyarınca yürütmekte olup tasarıda bu mücadeleyi sekteye uğratacak veya mücadelenin yasal dayanağını kaldıran bir düzenleme asla bulunmamaktadır. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum.
S. NEVZAT KORKMAZ (Isparta) - İç tehdit kalkıyor, iç tehdit!
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Sayın Işık, özellikle "Mardin Kızıltepe'de PKK bayrağı çizildi." şeklinde bir iddia doğru değil.
KAMER GENÇ (Tunceli) - Sesiniz çıksın, anlamıyoruz!
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Mecburi askerliğin kaldırılması yönünde herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.
KEMALETTİN YILMAZ (Afyonkarahisar) - Allah Allah!
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Üçüncü husus, Afyon'daki hadise. Maalesef elim bir hadise yaşandı malumunuz Afyonkarahisar'da. Ben de hemen o günün sabahında, hadiseden hemen sonra Afyonkarahisar'a hareket ettim, bizatihi yerinde inceledik ve neticede, orada, tabii, Afyon'da büyük bir infial vardı, "Acaba bu dışarıdan yapılan bir müdahale mi, herhangi bir saldırı mı oldu?" şeklinde bir endişe vardı. Dolayısıyla bunun dışarıdan yapılan bir şey olmadığını, bunun kaza olduğunu ifade ettim ama Türkçede "kaza" kelimesini tahlil ederseniz kaza, herhangi bir ihmal veya kusur, ağır ihmal olup olmadığı manasına gelmez; ağır ihmal neticesinde, kusur neticesinde de kaza olabilir. Nitekim, dikkat ederseniz, bir araç kaza yaptığı zaman kusur nispeti atfediliyor. Dolayısıyla "kaza"dan maksadım budur yoksa bir ihmal, bir dikkatsizlik ve ağır kusur olup olmadığı konusunda bir hüküm vermedim. Bu, gerçekten sonradan da ortaya çıkmıştır. Bunun, maalesef, bir ihmal neticesinde acı bir patlama olduğu ortaya çıktı.
Efendim, Sayın Genç, tabii, İzmir'deki Tuncelili gençlerle ilgili yargı kararı bizi? Biliyorsunuz, yürütme ayrı, yargı ayrı. Yargının kararlarına biz herhangi bir şekilde müdahale edemiyoruz.
KAMER GENÇ (Tunceli) - Yürütme yapıyor? Ne demek yürütme ayrı? Polisler basıyor, sabaha karşı gençleri evinden alıyor. Ne yürütmesi, yargı?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Sayın Doğru, uzman erbaşlar meselesini hakikaten ben de biliyorum. Özellikle sık sık?
KAMER GENÇ (Tunceli) - Askerî okullarla ilgili soruma da cevap ver.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - ?belli bir süre sonra istifa edip gelip devletin memur kadrolarına geçmek istiyorlar. Tabii, şu anda bir düzelme yok ama bu da çeşitli defalar görüşüldü. Benim şahsi kanaatim, böyle bir düzenleme yapılması uygun olur ama? Bunu Hükûmete ben arz edeceğim, özetle belirteyim.
Efendim, Sayın Türkoğlu, evvela askerlikle ilgili çok açık, askerin vazifesi belli: Bu aziz vatanımızı korumak yani bu malumu ilan etmeye gerek yok, vatanımızı korumak.
DİLEK AKAGÜN YILMAZ (Uşak) - Niye yazmadınız Sayın Bakan, niye yazmadınız?
HASAN HÜSEYİN TÜRKOĞLU (Osmaniye) - O zaman niye çıkarıyorsunuz? Bakın, niye çıkarıyorsunuz?
OKTAY VURAL (İzmir) - Malumsa niye çıkartıyorsunuz?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Bakın, biz her zaman söylüyoruz, bu vatan bizim. Hatta, biz Türkiye'nin her yerinde göğsümüzü gere gere diyoruz ki: Tek vatan, tek millet, tek devlet, tek bayrak. Yani, bunu gururla söylüyoruz her yerde. Dolayısıyla, lütfen bunu şey yapmayın. (AK PARTİ sıralarından alkışlar, MHP sıralarından gürültüler)
HASAN HÜSEYİN TÜRKOĞLU (Osmaniye) - Sayın Bakanım, onu demiyorum, sizin arkadaşlarınız da "Olmalı." derken niye çıkarıyorsunuz?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Bu vatan bizim vatanımız, bu milletin vatanı; bunu özellikle vurgulamak istiyorum.
OKTAY VURAL (İzmir) - Cevap veremiyorsunuz; soruya cevap verin, soruya: Niye çıkardınız "Türk vatanı"nı?
HASAN HÜSEYİN TÜRKOĞLU (Osmaniye) - Sayın Bakanım, soruya cevap verin.
OKTAY ÖZTÜRK (Erzurum) - Sayın Bakan, çok gerginsiniz bugün.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Sayın Yılmaz'ın sorusuna gelince, tabii, bu konuda çeşitli iddialar olabilir. Konuşmanız da tam net anlaşılamadı son anda kesildiği için ona kayıtlardan bakalım, yazılı olarak cevap verelim.
HASAN HÜSEYİN TÜRKOĞLU (Osmaniye) - Niye çıktı? Siz söylediniz; yanınızda Komisyon Başkanı var, sorun niye çıkardınız diye.
DİLEK AKAGÜN YILMAZ (Uşak) - Amerika'nın talebiyle mi bu davalar açıldı Sayın Bakan?
KAMER GENÇ (Tunceli) - Anladın, anladın da hesabına gelmiyor.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Sayın Yeniçeri, özellikle karakol yapımı, karakol, sınırlarımızın korunması, oradaki bütün vatandaşlarımızın korunması için yapılıyor. Dolayısıyla, nereye gerekiyorsa karakollar yapılacak, yapılmaya devam ediyor, bunu özetle belirteyim.
CELAL ADAN (İstanbul) - "PKK'ya karşı koyuyorum." de ya.
ALİM IŞIK (Kütahya) - Diyemez, diyemez.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Barajlar? Barajlara gelince bu konuda kısa bir açıklamada bulunmak istiyorum. Efendim, barajlar o bölgenin, bütün bölgelerin su ihtiyacını, sulama ihtiyacını, elektrik enerjisi ihtiyacını, taşkın koruma ihtiyacını karşılamak için yapılıyor; barajlar başka bir maksat için yapılmıyor. Nitekim, her yapılan baraj o bölgeye hayat vermiştir, hayat vermiştir. Dolayısıyla, biz de oradaki insanların gerçekten refah seviyesinin artması için barajları yapmaya devam edeceğiz, oradaki bütün insanlarımızı korumak için, sınırlarımızı korumak için karakollar inşa etmeye devam edeceğiz.
PERVİN BULDAN (Iğdır) - Süreçten çok uzaksınız Sayın Bakan, süreçle alakanız yok hiç. Başbakan duymasın bu söylediklerinizi.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Bunun dışında, evet, diğer sorular? Sayın Halaçoğlu?
YUSUF HALAÇOĞLU (Kayseri) - Benim soruma cevap verin.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Sizin sorunuza?
ÖZCAN YENİÇERİ (Ankara) - Darbeyi meşrulaştırıyorsunuz siz.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Efendim, bakın, darbeler dönemi artık sona erdi, darbeler dönemi sona erdi, bunu özetle vurgulamak istiyoruz. Dolayısıyla ve darbelerin?
Ben şunu da özetle vurgulayayım: Her darbeden sonra ekonominin gerilediğini herkes biliyor. Darbeler bu ülkeye herhangi bir kazanç getirmemiştir gerçekten. Dolayısıyla?
YUSUF HALAÇOĞLU (Kayseri) - Sorumun cevabı değil Sayın Bakan. Ben onu sormadım.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Ne sordunuz?
ÖZCAN YENİÇERİ (Ankara) - Yasalara uygun mu?
YUSUF HALAÇOĞLU (Kayseri) - Darbe yapanlar, şimdiki yapanlar bu yasaya dayanarak yaparlarsa meşru mudur? Siz meşrulaştırmadınız mı böyle diyerek?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) -Biz, darbeyi asla meşrulaştırmadık, darbeye herkes karşıdır, biz de karşıyız, onu özetle vurgulamak istiyorum.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
YUSUF HALAÇOĞLU (Kayseri) - Sorumun cevabını verin.
ÖZCAN YENİÇERİ (Ankara) - Darbeler size yaradığı için karşı mısınız? Söylemde karşı eylemde yanındasınız.
YUSUF HALAÇOĞLU (Kayseri) - Sorumu cevaplayın Sayın Bakan. Sorumun cevabını vermiyorsunuz.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) -Kalan sorulara yazılı cevap vereceğim.