| Konu: | BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ VE DEVLET MEMURLARI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 134 |
| Tarih: | 08.07.2013 |
MESUT DEDEOĞLU (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 478 sıra sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 73'üncü maddesinin (n) fıkrasının (1)'inci bendi üzerine vermiş olduğumuz değişiklik önergesi hakkında Milliyetçi Hareket Partisi Grubumuz adına söz aldım. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygılarımla selamlıyorum.
Sayın milletvekilleri, insan ömrü içinde yaşlılık kaçınılmaz ve geri dönüşü olmayan bir süreçtir. Dünya Sağlık Örgütü yaşlanmayı kronolojik olarak üç bölüme ayırmıştır: Orta yaşlılar, yaşlılar, ileri derecede yaşlılar olarak kabul edilmektedir.
Gerek dünya gerekse de ülkemizde yaşlı nüfus giderek artmaktadır, yapılan tüm istatistikler de bunu göstermektedir. Bu nedenle, gençler için yapılan yatırımlar kadar ülkemizde yaşlı nüfus için de yatırım yapılması ve maaşlarının mutlaka artırılması gerekmektedir. Yani, ülkemizde bir taraftan gençlik merkezleri açarken diğer taraftan da yaşlılar için yeni merkezler açılmalıdır.
Ayrıca, tüm dünya üzerinde bilimsel ve teknolojik gelişmelerin artması, erken dönem teşhis ve tedavi yöntemlerinin yaygınlaşması insan ömrünü uzatmış durumdadır. Bu durum da göz önünde bulundurularak ülkemizde yapılan hemen hemen tüm çalışmalar gelecekte yaşlı nüfusun artacağı düşünülerek yapılmalıdır. Yaşlı nüfusun kalan ömrünü daha iyi şartlarda ve rahat bir şekilde geçirmesi sağlanmalıdır. Elbette bu imkân da maaşlarının artırılması ve onlara sağlanan imkânlarla eş değerdedir.
Ülkemizde yaşlı nüfusun en büyük problemlerinin başında aile yapısında veya toplum üzerinde ortaya çıkan sorunlar gelmektedir. Her geçen gün ağırlaşan ekonomik şartlar nedeniyle ülkemizde geniş aile yapısından çekirdek aile yapısına doğru gidilmektedir.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ülkemizde çekirdek aile yapısı mevcut Hükûmet döneminde neredeyse bir hükûmet politikası hâline gelmiş ve desteklenmiş durumdadır. Bu anlayış, Hükûmet tarafından yapılan çalışmalarda da görülmektedir. TOKİ tarafından yapılan konutlarda anne, baba, çocuklar ve ailenin yaşlı fertlerinin bir arada yaşaması mümkün değildir çünkü çok küçük daireler olarak düşünülmekte ve imalatları bu şekilde yapılmaktadır. Bu durumda evin yaşlı kişi ve kişileri de huzurevine gitmek ya da tek başına ayrı bir evde yaşamak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle, ülkemizde 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun yaşlılarımız açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. Devlet tarafından ödenen yaşlılık maaşları yeniden gözden geçirilerek artırılmalıdır.
Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak yaşlılarımıza yönelik yapılacak her türlü iyileştirmeye ve güzelliklere destek vermeye hazır olduğumuzu da buradan belirtmek istiyorum.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ülkemizde son on bir yılda yaşlı nüfusa yönelik önemli adımlar maalesef henüz atılmış değildir. Her seferinde Türkiye nüfusunun yaşlanacağından bahseden Hükûmet yetkilileri, çocuk sayısını artırmaya yönelik söylemlerin dışında bir türlü bunun dışına çıkamamıştır. Bugün ülkemizde yaşlı hastalıklarının -geriatri- yaygın bir şekilde planlanmaması büyük bir eksikliktir. Yaşlı nüfusumuzun ekonomik ve sosyal pek çok konuda sorunu bulunmaktadır. Bu sorunlar öncelikle ele alınmalı ve çözüm yoluna gidilmelidir. Çekirdek aile yerine 1980'li yıllarda olduğu gibi geniş aile yaşamı özendirilmeli ve teşvik edilmelidir. Yaşlı nüfusuyla birlikte yaşayan geniş aile grupları maddi anlamda devlet tarafından desteklenmelidir. Ülkemizde evde bakım hizmetleri yeniden ele alınmalı ve kapsamlı bir çalışma yapılmalıdır. Yaşlı bakımı açısından evde bakım hizmetleri de büyük önem taşımaktadır.
Bu vesileyle değişiklik önergemizin kabulünü diler, yüce Meclisi saygılarımla selamlarım. (MHP ve CHP sıralarından alkışlar)