| Konu: | TUNCELİ MİLLETVEKİLİ KAMER GENÇ'E, CUMHURBAŞKANIYLA İLGİLİ SÖZLERİNDEN DOLAYI, ÜÇ BİRLEŞİM İÇİN MECLİSTEN GEÇİCİ ÇIKARMA CEZASI VERİLMESİ |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 130 |
| Tarih: | 04.07.2013 |
ENGİN ALTAY (Sinop) - Sayın Başkan, kurallara saygılı bir kişi ve parti olarak, biraz önce?
Önce şunu söyleyeyim: Sayın Genç'in Genel Kurulu terk etmesi için bence ara vermeniz gerekir, ondan sonra geldiğinizde Kamer Genç gereğini yapmış olur.
Ancak, şimdi, madem Disiplin Yönetmeliği'ni bu kadar uyguluyorsunuz Sayın Başkan, 157'nci madde? Kamer Genç kürsüdeyken 18 defa -çetele tuttum- 9 ayrı milletvekili tarafından ihlal edildi.
Şimdi, bence de Sayın Genç'in bugünkü konuşmasında söylediği "bal kabağı gibi bir laf?" Şayet, buradaki "bal kabağı"ndan kasıt Sayın Cumhurbaşkanıysa bu cezayı hak etmiştir ancak Sayın Genç'in cümlesindeki "bal kabağı gibi laf"tan kasıt, söylenen lafla ilgili bir sıfatsa böyle bir ceza dünya parlamentoları tarihine geçer.
MEHMET CEMAL ÖZTAYLAN (Balıkesir) - Daha ne söylesin!
ENGİN ALTAY (Sinop) - Bir cumhurbaşkanının söylediği bir söze? (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
Buyurun Sayın Başkan, buyurun? Biz nasıl çalışacağız burada?
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, lütfen?
ENGİN ALTAY (Sinop) - Bir Grup Başkan Vekili olarak ben meramımı anlatamıyorsam nasıl çalışacağız?
BAŞKAN - Sayın Altay, sadece sizin için değil ki her konuşmacı için, her parti yapıyor bunu.
KAMER GENÇ (Tunceli) - AKP'ye hizmet ediyorsun!
ENGİN ALTAY (Sinop) - Sayın Başkan, bitiriyorum. Bitiriyorum Sayın Başkanım.
Özetle Sayın Başkanım, bu ülkede, Çankaya Köşkü'yle ilgili geçmişte, siyasal yaşamımızda çok şey söylendi. Velev ki sataşma Parlamento geleneğinde vardır ama bu son günlerde, iktidar partisinde sataşmanın yerini taciz aldı, hem de koro hâlinde bir taciz aldı ve siz, bu konuda Başkan Vekili olarak, oturum yöneten Meclis Başkan Vekili olarak aciz içindesiniz. Biz, muhalefet olarak, azınlık olarak bu durumu artık kabul edilebilir noktaların üstünde görüyoruz. Verilen karar, bu akşam söylenen söz için değil. Ancak Sayın Genç'in müteaddit defalar Parlamentoda, Genel Kurulda şahsınıza yönelik -ben şahidim- 161'e uyan 10 tane eylemi vardı, vermediniz, önermediniz. Ama nedense, bu, 161'i gerektiren, Sayın Genç'in şahsınıza yönelik, size yönelik hakareti, vesaire eleştirileri için vermediğiniz cezayı, bu akşam, birikmiş, birikmiş, birikmiş, son damlayla bardaktan taşan bir su edasıyla, Sayın Cumhurbaşkanını da kullanarak verdiniz.
Hiç sorun değil ancak Sayın Genç oturuma ara vermediğiniz sürece Genel Kurulu terk etmeyecek.
Saygılar sunarım.
BAŞKAN - Sayın Altay, 162'nci maddenin (2)'nci fıkrasını okuyorum: "Bu ceza verilir verilmez derhâl yerine getirilir. Bu cezaya uğrayan milletvekili cezasının yerine getirilmesine karşı gelirse?"
KAMER GENÇ (Tunceli) - Evet, geliyorum çünkü senin cezana saygı duymuyorum.
BAŞKAN - Sabredin biraz.
"? başkan oturumu derhâl kapatarak o milletvekilinin salondan çıkarılmasını idari amirinden ister."
ENGİN ALTAY (Sinop) - Tamam, siz kapatın.
BAŞKAN - Ben, önce, Sayın Genç'e "Lütfen Genel Kurulu terk ediniz." demek durumundayım.
ENGİN ALTAY (Sinop) - Tamam, şimdi kapatın.