| Konu: | KAMU FİNANSMANI VE BORÇ YÖNETİMİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 87 |
| Tarih: | 03.04.2013 |
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 58'inci madde üzerinde verdiğimiz önerge hakkında söz aldım. Muhterem heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, Vakıflar Kanunu'nun 28'inci maddesine göre, Vakıfbank, 2008'den beri her yıl kurumlar vergisi matrahının yüzde 10'unu vakıf kültür varlıklarının onarımında kullanılmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğüne aktarmak durumundadır. 2008-2011 yılları arasında vakıf kültür varlıklarının onarımı için aktarılması gereken toplam 756 milyon lira henüz aktarılmamıştır.
Tasarının 53'üncü maddesiyle Vakıflar Kanunu'nun 28'inci maddesinin ikinci fıkrası 27 Şubat 2008 tarihinden geçerli olmak üzere kaldırılarak Vakıfbank tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğüne aktarılması gereken kesintilere ilişkin hüküm ortadan kaldırılmaktadır ve bu 58'inci maddede de bu 53'üncü maddenin yürürlük tarihi geriye yönelik olarak 27 Şubat 2008 tarihinden geçerli hâle getirilmektedir.
Hükûmet bu düzenlemeye gerekçe olarak Vakıfbankın halka açık olmasını ve özelleştirme sürecinin olumsuz etkilenme ihtimalini göstermektedir. Ancak, 2008 yılında Vakıflar Kanunu çıkarılırken de bu Vakıfbank özelleştirme sürecinde halka açık bir şirketti. Hükûmet, 2008 yılından bu yana Vakıfbanktan Vakıflar Genel Müdürlüğüne ödeme yapmayan kişilerle ilgili soruşturma açmak yerine, bu yanlışlığın üstünü örtmek için geriye yönelik olarak bir hüküm koymaktadır. Vakıfları yakından ilgilendiren ve çok önemli olan bu kanun görüşmelerinde, vakıflardan sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Hükûmet Sözcüsü Sayın Arınç'ın burada bulunmaması, Hükûmetin vakıflara verdiği önemin de bir göstergesidir. Bizler vakıf medeniyetinin mensuplarıyız ancak yüzlerce vakıf yok olmuştur, binlerce tarihî eser gerekli restorasyon çalışmaları yapılamadığı için bakımsız bir hâldedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü restorasyon için para sıkıntısı çekerken mazbut vakıflara ait kültür varlıklarının onarımı nasıl yapılacaktır?
15 Kasım 2000 tarihinde Türkiye Vakıflar Bankası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı görüşmeleri yapılmıştı. Bu kanun tasarısı görüşmeleri sırasında Sayın Bülent Arınç'ın konuşmasından kısa bir aktarma yapmak istiyorum. Bu, on küsur yıllık zaman dilimi içerisinde düşülen çelişkiyi ortaya koyması bakımından da ilginç bir örnek olacak. Sayın Arınç, bu tasarıyla elde edilecek gelirin -yani Vakıflar Bankası kanunuyla ilgili vakıfların elde edeceği gelirin- Türkiye'mizde çok zengin bulunan vakıf eserlerinin ihyası için, restoresi, onarımı için harcanması gerektiğini ifade ediyor. Bütün bunlara katılmamak mümkün değil. "Vakıf mallarının sahibi devlet olmadığı gibi, Vakıflar Bankasının sahibi de devlet değildir. Bu durumda devletin kendisinin olmayan bir bankayı satışa çıkarması, hem Anayasa'nın 2'nci maddesinde ifadesini bulan hukuk devleti ilkesine hem de evrensel hukuk kurallarına aykırıdır. Türkiye Vakıflar Bankasının satılması hem bu bankanın kuruluş gerekçesine hem de 4588 sayılı Yetki Kanunu'na aykırıydı ve bankanın da kuruluş amacına aykırıdır." diyor.
Şimdi, Allah'ın hikmeti değerli arkadaşlar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakıflara yeterli parayı aktarmıyor. diye muhalefetteyken başkalarını eleştiren Sayın Arınç'a şu anda vakıflar bağlı.
Tasarının 53'üncü maddesiyle vakıf kültür varlıklarının onarımında kullanılmak üzere Vakıfbanktan Vakıflar Genel Müdürlüğüne aktarılan bu paraların kesilmesini son derece yanlış buluyoruz.
AKP tarafından 2008 yılında çıkartılan Vakıflar Kanunu ile 292 taşınmaz iade edilmiş, 15 taşınmazın bedelinin ödenmesine karar verilmiş, 1.220 taşınmazın iadesiyle ilgili talep de değerlendirme aşamasındadır. Her konuda beyanat veren Hükûmet üyeleri ve sözcüleri, azınlık vakıflarına mal iadesi için uğraştığı kadar, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yönetilen mazbut vakıfların ve kültür varlıklarının onarımıyla uğraşsa, ülkemizdeki mazbut vakıflar ve tarihî eserler kurtarılmış olurdu.
Bu düşüncelerle önergemize desteğinizi bekler, saygılar sunarım. (MHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Evet, teşekkür ediyorum.