| Konu: | TÜRK PETROL KANUNU TASARISI |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 112 |
| Tarih: | 29.05.2013 |
ALİM IŞIK (Kütahya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; tasarının son maddesi üzerine verdiğimiz önerge hakkında söz aldım. Her ne kadar önerge Bakanlar Kurulu yerine "Bu kanunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür." şeklinde düzenlenmiş ise de bu formaliteden ibaret. Ama, tarihe not düşme adına, bu kanunla ilgili birkaç konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Dikkatinizi çekmiştir, tasarının başından bu yana Sayın Bakana bir soru sordum: TPAO'nun özelleştirilmesi konusunda kısa, orta veya uzun vadeli Hükûmetinizin bir düşüncesi, görüşü var mıdır dedim.
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) - Yok.
ALİM IŞIK (Devamla) - Sayın Bakanın çok manidar ve zımnen "Evet, biz özelleştireceğiz." anlamına gelen cevabını siz duydunuz, ben nota geçsin diye bir daha söylüyorum: "TPAO'yu halka arz edebiliriz veya TPAO özel şirketler aracılığıyla bundan sonraki faaliyetlerini yurt içinde ve yurt dışında sürdürebilir." İşte, bu kanun tasarısı, altını çizdiğim gibi, TPAO'nun bundan sonraki adımda özelleştirilmesiyle ilgili bir tasarıdır. Sizlere hayırlı olsun ama bu, Türk milletine hayırlı olmayacak.
Değerli milletvekilleri, bu tasarıda, Komisyon görüşmelerinden bu ana kadar, hep iyi niyetle, acaba tehlikeleri azaltabilir miyiz arayışı içerisinde yardımcı olmaya çalıştık ama gördük ki çok ısrarlı bir tutum, Sayın Bakanlığı ve Hükûmeti, sizin ve bizim eleştirilerimize ve önerilerimize katamadı. Buradan da anlaşılıyor ki Sayın Bakan zor durumda.
Eski Sayın Bakan Hilmi Güler'i 5574 sayılı Kanun götürmüştür. İnanıyorum ki ve üzülerek ifade ediyorum ki Sayın Bakanı bu kanun götürecektir. Sayın Bakan bu kanun yürürlüğe girdikten ve yasalaştıktan sonra o koltukta bugünkü gibi rahat oturamayacaktır. Çünkü 2003 yılında petrol fiyatlarının 26 dolar/varil olduğu dönemde 1 varil başına net kâr 8,78 dolardı sayın milletvekilleri. O günden bugüne artan fiyatlarla, ortalama 110 doları aldığınızda bugünün fiyatıyla bu net kâr 55,25 dolara yükselmiştir. Eğer TPAO millî şirket olarak kalabilmiş, bundan sonraki faaliyetlerini bu şekilde yürütebilmiş olsaydı bu para Türkiye Cumhuriyeti devletinin kasasındaki net kâr olacaktı ama bundan sonra yabancı şirketlerin net kârı olacaktır.
Bunu özellikle sizlerle paylaşmak için bu sözü aldım. Bundan utanmama adına, yarın "eyvah" dememe adına, son kararınız olarak, lütfen, ne olur, iyi niyetle yapılmış olan bu uyarıları hiç olmazsa siz yeniden değerlendiriniz diyorum.
Değerli milletvekilleri, bu tasarı, tekrar ediyorum, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının tarihten silinme tasarısıdır. Bundan sonra, Sayın Bakan bu konuyla ilgili bir daha söz edemeyecektir. Tüm ısrarlarımıza, önerilerimize rağmen, bu tasarıya sadece müzayedeyle ilgili "Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına sorulur." ibaresi geçmiştir. İyi okuyunuz kanunu, onun dışında başka bir yerde yoktur. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı kanunu çıkarılmadan, alelacele bu kanun tasarısının Komisyondan geçirilip hemen buraya getirilmesinin bir anlamı olmalı. Bu anlamı, lütfen iyi değerlendiriniz.
Bu tasarı, tekrar ediyorum, aziz Türk milletinin istediği bir tasarı değildir. Bölgede gerçekleşen olaylarla beraber değerlendirildiğinde? Ve bugün BDP'li bir milletvekilinin bu kürsüden söylediği sözleri, lütfen tutanakları alıp okuyunuz. Size dayatılan ve Hükûmetin PKK'ya verdiği sözler kasım ayına kadar yerine getirilmezse bu tasarının işletilmeyeceği tehdidini size bir milletvekili bu kürsüden yapmıştır. Ben hatırlatıyorum.
MUSTAFA ÖZTÜRK (Bursa) - Hiçbir söz vermedik.
ALİM IŞIK (Devamla) - Ben hatırlatıyorum. Tutanakları okuyunuz, niçin bunun çıkarıldığını lütfen bu kapsamda yeniden değerlendiriniz diyorum.
Gecenin bu vaktinde tekrar hepimize saygılar sunuyor, tasarının hiç olmazsa son anda yeniden değerlendirilmesinin sorumluluğunun da sizlerin omuzlarınızda ve parmaklarınızda olduğunu hatırlatıyorum.
Saygılar sunuyorum. (MHP sıralarından alkışlar)