| Konu: | YERALTI SULARI HAKKINDA KANUN İLE KAMULAŞTIRMA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFLERİ |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 66 |
| Tarih: | 14.02.2013 |
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.
Efendim, Sayın Köprülü'nün suali vardı yani "3'üncü madde Kamulaştırma Kanunu ile niye ilave edildi?" şeklinde.
Efendim, bu şöyle bir zaruretten kaynaklandı: Yani, mahkeme kararları arasında, Yargıtaydaki daireler arasında farklılık var. Ayrıca, malumunuz, Kamulaştırma Kanunu'na göre beş yıl içinde kamulaştırılan alanda bir tesis yapılmazsa kamulaştırma?
EMRE KÖPRÜLÜ (Tekirdağ) - Bu o madde değil Sayın Bakanım. Yanılıyorsunuz, o madde değil bu. 22'nci değil, 23'üncü madde sizin söylediğiniz ama 22'de değişiklik yapıyorsunuz.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Tamam, 23'üncü madde ama 22'yle 23 irtibatlı. Dolayısıyla, özellikle geçmişte ben de gerek İSKİ'de, DSİ'de gerekse Bakanlıkta çok kamulaştırma yaptım. Şimdi, bakıyorsunuz geriye, on beş yirmi yıl geçmiş, hakkını almış olan vatandaşlar dava açarak gerçekten haksız zenginleşme suretiyle devleti zarara uğratıyor; bunu önlemek için yapılan bir işlem. Yani devlet zamanında kamulaştırmış, hakkını vermiş, teslim almış, beş yıl zarfında da gerekli tesisi yapmış; ondan sonra vatandaşla, arsa veya diğer kamulaştırılan alanla ilgili sahibinin illiyet bağı tamamen kopmuş olması lazım. Bunu getiriyoruz.
Sayın Yüksel, tabii, maalesef son zamanlarda bazı bölgelerde aşırı yağışlar meydana geldi. Tabii, bu arada Gediz ve Büyük Menderes havzasında da bazı alanlar kısmen su altında kaldı. Ancak burada şunu da ifade etmek istiyorum: Gerek Gediz havzasında gerek Büyük Menderes havzasında yaptığımız barajlar, mesela, Aydın'da İkizdere Barajı, Çine Barajı gibi barajlar çok fazla bir zararın olmasını önlemiştir. Tabii, çiftçinin zararlarıyla ilgili de konu araştırılıyor, gereken yapılacaktır; buna inanıyorum.
Sayın Demiröz, tabii, Bursa'da "faydalı ihtiyaç" ile ilgili şu anda Tarım Bakanlığınca tarım il müdürlüğünde ekeceği çiftçiye göre isteniyor. Sanayi için Bakanlığımızdan ve sanayi il müdürlüklerinden alınıyor bunlar, bu değerler. Bu rakamları onlardan yazılı olarak isteyerek size ulaştırabiliriz.
Sayın Özkan "Sayaçların parasız takılmasıyla ilgili Başbakanla telefonla konuştunuz mu?" diye söylediniz.
Bu konuda Başbakanımızla telefonla konuşmadım ama burada şunu ifade edeyim: Zaten getirilen bu kanunda nerelere sayaç takılacağı, nerelere takılmayacağı DSİ tarafından ciddi olarak incelenecek; bu bir. Bazı yerler taban suyu yüksek olan bazı yerler var ki kısa bir zamanda, iki üç yıl içinde buralara sulama suyu geliyor yüzey suyu olarak; yer altı suyu kuyuları belki devre dışı kalacak. Onları tespit ederek en azından oralarda sayaç takılmama durumu olabilecek; bir.
İkincisi de, bizim de şöyle bir çalışmamız olacak: Sulama birlikleri ve kooperatiflerine, şahıslara değil ama en azından onlara, DSİ'nin kanunda mevcut olduğu üzere üç yıl ödemesiz, on beş yıl ödemeli, bir şekilde faizsiz bir uygulama yapmak için arkadaşlar bir çalışma yapacaklar. Mevzuat müsaade ederse bu kolaylığı da göstereceğiz. Yani maksadımız vatandaşa faydalı olmaktır. Burada, yani sayaçlardan, daha doğrusu sayaç değil, ölçüm sisteminden maksat, mevcut yer altı suyunu, rezervini kontrol etmek ve vatandaşın gerçekten vahşi şekilde sulamasının önüne geçmektir. Maksadımız, gelecek nesillere yer altı suyunu sağlıklı bir şekilde teslim etmektir.
Sayın Kaplan, özellikle, tabii, büyükşehirde mahalle olanla köy olan, hâlihazırda köy olan alanlar arasında? Büyükşehir belediyesi, tabii, köylere hizmet götürecek. Ben de eski bir İSKİ Genel Müdürü olarak konuyu biliyorum. Yani bir alan, eğer büyükşehir veya? Büyükşehir olunca su-kanalizasyon idareleri yetkili oluyor da su temini ve atık suların toplanmasında, buralarda kuyulardan alınan, kullanılmış su uzaklaştırma bedelidir, onu özellikle vurgulamak istiyorum. Neticede, oraya hizmet getirecek, alacak, toplayacak, yani köyler de mahalle olacak ama o da şehrin bir parçası olacak, onu da özetle vurgulamak istiyorum.
Sayın Vural, İzmir kırsalında kaç kuyu var şu anda, o konudaki toplamı verebilirim. Şu anda, kanun kapsamına giren 274 bin adet kuyu olduğu ifade edildi.
OKTAY VURAL (İzmir) - Kanun kapsamında 264 bin.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Onu şöyle yapalım: Bu toplam miktar, İzmir için şu anda elimde kayıt yok ama ben size bunu yazılı olarak vereyim.
OKTAY VURAL (İzmir) - Toplam olan Türkiye'de.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Evet, bu Türkiye'de toplam olan.
Sayın Doğru, tabii, sulama borçları, yeni yapılanma için şu anda? Herhâlde enerjiyle ilgili söylüyorsunuz değil mi?
REŞAT DOĞRU (Tokat) - Hayır efendim, Devlet Su işleri makine parklarından bahsediyorum.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Makine parklarıyla ilgili de şunu ifade edeyim: Efendim, DSİ'nin? Biliyorsunuz, biz Tokat'ta bütün derelerin ıslahıyla ilgili, ben de Tokat'a gittim ve büyük bir ıslah çalışması başlattık, bu devam ediyor, yani hızla devam edecek. Makine parkında bir problem yok. Yeni makine alınca da Tokat'a veriyoruz. Kaldı ki biz özellikle, makineleri acil ihtiyaçlar için kullanıyoruz, diğer işleri ihale ediyoruz. Makine bu yıl da ayrıca alacağız. Yeni makine size de, Tokat'a da vereceğiz.
Teşekkür ederim.
BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Bakanım.