| Konu: | BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİYLE İLGİLİ KANUN TASARISININ HAVALESİNDE İÇ TÜZÜK?E AYKIRI BİR DURUM OLMADIĞINA VE BU KONUYLA İLGİLİ İTİRAZLARINI DİLE GETİREN İZMİR MİLLETVEKİLİ OKTAY VURAL?IN GÖRÜŞLERİNİ İÇEREN TUTANAĞIN TBMM BAŞKANLIĞINA GÖNDERİLEREK KONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİNİN SAĞLANDIĞINA İLİŞKİN |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 6 |
| Tarih: | 10.10.2012 |
BAŞKAN- Sayın Oktay, sizin talebinizle ilgili: Sayın milletvekilleri, büyükşehir belediyeleriyle ilgili kanun tasarısı 8 Ekim 2012 Pazartesi günü Meclis Başkanlığına sunulmuştur. Başkanlık aynı gün tasarıyı tali komisyon olarak Plan ve Bütçe Komisyonuna, esas komisyon olarak İçişleri Komisyonuna havale etmiştir. Tasarıyla ilgili bu bilgiler Meclis İnternet sitesinden da yayımlanmıştır. İç Tüzük'ün 73'üncü maddesinin son fıkrasına göre havaleye itirazın yapılacağı oturumun havalenin yapıldığı tarihteki veya bu tarihten sonraki ilk birleşimin başındaki oturum olduğu değerlendirilmektedir, uygulamada da bu yöndedir. Bu durumda, havaleye itirazın dünkü birleşimde yapılması gerekirdi. Buna rağmen, havale değerlendirildiğinde tasarının mahiyeti itibarıyla yeni büyükşehir belediyeleri ve ilçeler kurulması, büyükşehir belediyelerinin yapılanması, görevleri konularını içerdiği, bu konudaki tasarı ve tekliflerin esas komisyon olarak İçişleri Komisyonuna havale edildiği, konunun kadro, ödenek boyutları yönlerindeki Plan ve Bütçe Komisyonunu ilgilendirmesi nedeniyle tali olarak Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildiği anlaşılmaktadır. Tasarının Anayasa'daki idareyle ilgili hükümler ve genel olarak Anayasa'ya uygunluk bakımından değerlendirilmesi için Anayasa Komisyonuna havalesi zorunlu değildir. İç Tüzük'ün 38'inci maddesi uyarınca, her komisyon kendisine havale edilen kanun tasarı ve teklifini öncelikle Anayasa'ya uygunluk bakımından incelemelidir. Ayrıca İçişleri Komisyonu ihtiyaç duyduğu takdirde Anayasa Komisyonundan görüş isteyebilir. Aynı şekilde, Anayasa Komisyonu da tasarıya görüş vermek isterse talepte bulunabilir.
Tüm bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde söz konusu tasarının havalesinde İç Tüzük'e aykırı bir durum bulunmadığı anlaşılmakla birlikte havaleye yönelik olarak dile getirilen görüşleri içeren tutanaklar -sizin konuşmanızdan sonra- Meclis Başkanlığına gönderilmiş, Başkanlığın konudan bilgi sahibi olması ve konunun değerlendirilmesi sağlanmıştır.