| Konu: | BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 131 |
| Tarih: | 03.07.2012 |
MHP GRUBU ADINA ERKAN AKÇAY (Manisa) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Değerli milletvekilleri, şehit ve gazilerimizle ilgili olarak verilen ve Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizim de imza vermiş olduğumuz önergeler hakkında söz aldım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; vatanın, milletin ve devletin bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden şehitlerimizin geride kalan ve bizlere emanet olan dul ve yetimlerinin, malul ve gazilerimizin sorunlarının giderilmesi, yüce Meclisimizin kutsal bir görevidir. Şehit ve gazilerimiz ve aileleri için ne yapsak azdır. Bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gazilerimize sıhhat, afiyet ve uzun ömürler ve sabırlar diliyorum.
Anayasa'mızın "Sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenler" başlıklı 61'inci maddesinde "Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar." hükmü bulunmaktadır. Bu madde kapsamında bulunan bireylerin korunması yönünde gerekli tedbirlerin alınması, yaşam seviyelerinin toplumda kendilerine yaraşır seviyeye çıkarılması sosyal devletin temel görevlerinden birisidir.
Değerli milletvekilleri, şehit yakınları ile gazilerimizin yıllardır çözüm bekleyen sorunları ve beklentileri bulunmaktadır. Özlük haklarının iyileştirilmesi, haklarının genişletilmesi ve aralarındaki adaletsiz ve ayrımcı uygulamaların giderilmesi gerekmektedir. Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak şehit yakını ve gazilerimizin sorunlarının çözülmesine yönelik çok sayıda kanun teklifi ve soru önergeleri verdik ve bu konuda da çok duyarlı olduk. Meclisin son çalışma gününe geldiğimiz bu güzel akşam, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri, malul ve gazilerimizle ilgili hazırlanan kanun tasarısı ve buna paralel teklifler Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu ve görüşüyoruz.
İlk gelen tasarı ve bu teklifler uygulamadaki bazı önemli eksiklikleri gidermektedir. Ancak harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gazilerimizin beklentilerini tam olarak karşıladığını da maalesef söyleyemeyiz. Şehit yakını ve gazilerin aylıklarında gerekli artış henüz yapılmamaktadır. Şehit ve gazilerin yüzde 85'i bekârdır. Hükûmet tasarısında şehitlerimizin büyük çoğunluğunu oluşturan bekâr şehit ailelerine ikinci iş hakkı konusu yoktu fakat daha sonra yine grupların ortak önerisi ve ortak çalışma ve mutabakatı ile bu durum düzeltilmiştir. Yine Milliyetçi Hareket Partisi olarak harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gazilerimizle ilgili bu düzenlemeleri, tekrar ifade ediyoruz ki, canı gönülden destekliyoruz. Ancak bazı eksikliklerin de giderilmesi gerektiğini söylüyoruz. İnşallah, bundan sonraki çalışma döneminde -mümkün olursa ekim ayında ve sonraki aylarda- yine bu noksanlıkları da hep birlikte gideririz.
Biraz evvel, benden önce Milliyetçi Hareket Partisi adına konuşan Milletvekilimiz Sayın Alim Işık bu tekliflerle gelen yeni değişiklikleri ve uygulamaları teker teker saydı. Ben de bu noksanlıkları dikkatinize sunarak inşallah önümüzdeki çalışma döneminde bunları da gidermeyi diliyorum.
Dikkat çekmek istediğim bu noksanlıklar şunlardır değerli arkadaşlar:
Şehit yakınlarıyla gazilerin aylıklarında iyileştirme yapılması zarureti vardır, önümüzdeki dönemin gündeminde bu yer almalıdır ve maluliyet zam oranları artırılmalıdır.
Gazilerimize de ikinci iş imkânı verilmelidir.
Şehitlerin ve vefatı hâlinde gazilerin anne ve babasına ayrı ayrı olmak üzere en az asgari ücret tutarında aylık bağlanmalıdır.
Değerli arkadaşlar, özellikle gazilerimizin önemli bir kısmı ailelerinin geçimini sağlamak durumunda olan ve ekonomik olarak o aileyi ayakta tutan fertlerdir. Fakat, üretimden ve çalışmaktan fiilen kopmuş olması pek çok aile için yıkım olabilmektedir.
Diğer bir husus, Devlet Övünç Madalyası verilenlere şeref aylığı bağlanmalıdır değerli arkadaşlar. Şeref aylığı da hiçbir şarta bağlı olmadan kesintisiz ve eşit olarak ödenmelidir. "Şeref" adı üzerinde ayrı ölçülere bağlanamaz, bağlanmalıdır. Dolayısıyla, şeref aylıklarında herhangi bir fark kesinlikle olmamalıdır.
Malul gazilerimizden çalışanlara 3.600 prim gün sayısını doldurmaları hâlinde yaşlılık aylığı bağlanmalıdır. Vazife malullerinin kullandıkları her türlü ortez, protez, araç gereç ile ilaç ve tıbbi malzeme hiçbir kısıtlama olmaksızın ve katılım payı alınmaksızın karşılanmalıdır. Vazife malullerine de faizsiz konut kredisi hakkı tanınmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak, şehit ailelerine ve gazilerimize sosyal konut verilmesi gerektiğini ve buna ilişkin çalışmaların da bir an evvel yapılmasını savunuyoruz.
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumlarında Ücretsiz Okuyacak Öğrenciler Hakkında Yönetmelik gereğince, şehit ve gazi çocuklarına özel öğretim kurumlarında yüzde 1 oranında verilen kontenjan yetersizdir, bu kontenjanın da yüzde 2'ye çıkarılması gerekmektedir.
Son olarak değerli arkadaşlar, önemli gördüğümüz bir husus da: Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na göre, malullere 1600 cc'den düşük ve beş yıl süre ile kullanmak şartıyla ÖTV'siz binek aracı verilmektedir. Ancak, prosedürler nedeniyle birçok malul bu hakkını kullanamamaktadır. 3713 sayılı Kanun kapsamındaki gazilere ve 5510 sayılı Kanun'un 47'nci maddesine göre ordu vazife malulü sayılanlara sağlık raporu istenmeden, Sosyal Güvenlik Kurumunun vermiş olduğu ücretsiz seyahat kartlarını ibraz etmeleri şartıyla, 1600 cc'den düşük ve beş yıl süreyle kullanmak şartıyla ÖTV'siz ve KDV'siz binek aracı imkânı verilmelidir. Çünkü, 3713 sayılı Kanun'a göre gazi, 5510 sayılı Kanun'a göre vazife malulü olanların, önce Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tam teşekküllü bir askerî hastanede derecesiyle birlikte gaziliği belirlendikten sonra, Sosyal Güvenlik Kurumunun Sağlık Kurulu tarafından derecelerle ilgili belirleme yapılmaktadır. Gazi veya malul rahatsızlanıp hastaneye gitmesi gerektiğinde eşleri de bu araçları kullanamamaktadır. Gazi ve malullere verilen bu araçları eşleri de kullanabilmeliler ve bu rapor konusundaki eziyet de bir an evvel bitmelidir.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; şehit ve gazilerimiz ile ailelerine yapılan bu kanunların ülkemize, milletimize, şehit ailelerine ve gazilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum, hepinize saygılar sunuyorum. (MHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Akçay.