GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
Yasama Yılı:2
Birleşim:131
Tarih:03.07.2012

MHP GRUBU ADINA ALİM IŞIK (Kütahya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, görüşmekte olduğumuz 302 sıra sayılı Kanun Teklifi'ne yeni eklenmek üzere, özellikle şehit yakınları, gaziler ve terör mağdurlarına tanınan hakların düzenlenmesiyle ilgili bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklikleri öngören tekliflerle ilgili madde üzerinde söz aldım. Özellikle bundan sonra gelecek diğer maddeleri de dikkate alarak, bu düzenlemelerle ne amaçlandı, nelere ulaşıldı, onlarla ilgili grubum adına sizleri bilgilendirmek istiyorum. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.

 

Öncelikle bu yasama yılının son gününde çok hayırlı bir işe hep beraber katkı yapacağımızı düşünüyorum çünkü özellikle 2009 yerel seçimlerinin öncesinden başlamak üzere bugüne kadar şehit ve gazi ailelerine değişik zeminlerde Başbakan Yardımcısından başlamak üzere Sayın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız ve diğer bazı bakanlarımızın ifade ettiği, söz verdiği ama bugüne kadar gerçekleştirilemeyen bazı hakların en azından bir kısmını vermiş olacağız. O anlamda, bu beklenti içerisinde bulunan ve hayatlarını ülkemiz için vermiş evlatlarımızın anne, baba ve yakınlarını hiç olmazsa biraz sevindirmenin mutluluğu içerisinde olacağımızı düşünüyorum.

Bu eklenen maddelerle öncelikle köy korucularının da bazı haklardan yani şehit ve gazilerimize verilen haklardan yararlanmasının önü açıldı. Bunlar da şimdiye kadar mağduriyetlerinin bir kısmını bu vesileyle gidermiş olacaklar.

Diğer taraftan, harp okullarıyla astsubay meslek yüksek okullarında okuyan yani polis ve askerî öğrencilerimiz de 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına girip şehit olan veya gazi kalmış vatandaşlarımızın haklarından yararlanacaklar. Bu da Milliyetçi Hareket Partisi olarak olumlu gördüğümüz ve katkıda bulunduğumuz bir maddeydi. Bunun da geçmesini olumlu buluyoruz.

Diğer taraftan, şehit anne ve babalarının maaşlarının, her ne kadar ayrı ayrı olmak üzere her birine en az asgari ücret düzeyinde maaş verelim teklifinde bulunsak da, uzlaşmayla, bunların toplamının bir asgari ücret altında olamayacağı yönünde bir karara varıldı. En azından, şimdi aldıkları maaşların bir katına yakın ya da bazı durumlarda ondan daha fazlasını alabilecek bir seviyeye gelindi. Bu da olumlu bir gelişme. İnşallah, en azından, şehit anne ve babalarımızı bu anlamda biraz daha memnun etmiş olacağız.

Bir diğer önemli konu, sanal intibak olarak belirtilen ve 5434 sayılı Kanun'un ek 77'nci maddesi kapsamında maaş alanların kademeli olarak maaşlarının artırılmasının önü açıldı. Bundan sonra her yıl ve üç yılda bir olmak üzere belirli düzeylerde bir artış sağlanacak. Bu da olumlu gördüğümüz önemli maddelerden birisiydi.

Diğer taraftan bir diğer düzenlemeyle, trafik ve yol güvenliği veya tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerini sağlamakla görevli olanların da yine verilen bazı haklardan yararlandırılmaları sağlandı. Bu da önemli bir değişiklik. En azından şimdiye kadar bu kapsamda görevi sırasında kaza geçiren, şehit ya da gazi olan insanlarımıza bir nebze de olsa bundan sonra bu haklardan yararlanmanın önü açılmış oldu.

Diğer bir konu, en önemli ve üzerinde durduğumuz, şehit ailelerine ve gazilerimizin ailelerine ikinci iş imkânıydı. Bu sağlanmış oldu bu vesileyle. Şimdiye kadar gündeme gelen tasarılarda ve diğer konularda bekâr şehitlerimizin bu haktan yararlanması mümkün değildi. Önerimiz üzerine iktidar partisinin ve diğer partilerimizin de temsilcilerinin katkısıyla bekâr şehitlerimizin ailelerinin de bu ikinci istihdam hakkından yararlandırılması sağlandı. Malullere, yani gazilerimize ise yine bir ilave istihdam hakkı sağlanmış oldu.

Bu öneride gelecek olan maddelerde katılmadığımız bir konu var. Tabii ona da muhalefetimizi belirttik. Uludere olaylarında hayatlarını kaybedenlere maaş bağlanması konusu Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizim katılmadığımız, eleştirdiğimiz bir konudur. Bunu da bu vesileyle söylemek istiyorum.

Diğer taraftan, vazife malullerinin ve katılım paylarının ödemelerinde, sağlık harcamalarında, malul aylıklı olanların muayenelerinde iyileştirmeler sağlandı. Bunu da yine desteklediğimiz bir konu olarak değerlendiriyoruz. Malullük, muayene ve köy korucularının da aynı haklardan yararlanması konusunda yapılan düzenlemeyi olumlu görüyoruz.

Operasyon tazminatının artırılmasıyla ilgili düzenleme yine tarafımızdan da desteklendi. Ayrıca bu amaçla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının talepte bulunduğu ilave şube müdürlüğü kadrosunun da yerinde olacağını düşündük ve buna da destek verdik.

Bu vesileyle, bazı haklar sağlanmamış olsa da, şehit ailelerimiz ve gazilerimizin diğer istekleri her ne kadar bu torba yasaya girmemiş olsa da var olanlarla bir nebze de olsa bunların yüreklerine su serpileceğini düşünüyor, tekrar, katkısı olan herkese teşekkür ederek saygılar sunuyorum.

"Hayırlı uğurlu olsun." diyorum. (MHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Işık.