| Konu: | ULUSLARARASI PARA FONU ANA SÖZLEŞMESİNDE İCRA DİREKTÖRLERİ KURULU REFORMUNA İLİŞKİN OLARAK YAPILMASI TEKLİF EDİLEN DEĞİŞİKLİKLERİN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞU HAKKINDA KANUN TASARISI |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 110 |
| Tarih: | 23.05.2012 |
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI MEHMET MEHDİ EKER (Diyarbakır) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Tabii, değerli milletvekillerimizin birçoğunun aslında soru sormaktan çok bir fikir beyanında bulunduğunu gördük.
Çayla ilgili olarak ifade edilen husus şu: ÇAYKUR, biliyorsunuz, bütün fabrikalarıyla yılda çayın yarısından fazlasını alıyor. Şu anda da kapasitesini aşağı yukarı yüzde 100 olarak kullanıyor ki bu da günlük 7 bin ton civarında bir çay demektir. Tabii ki bu fabrikaların bir kapasitesi var, günlük işleyebileceği bir miktar var. Bu kota meselesi buna istinaden ortaya çıkıyor. Özel sektör alıyor. Talep tabii şu: Biz özel sektöre değil de hepsini ÇAYKUR'a satalım talebidir, yani biraz sıkıntı bununla ilgili.
ÇAYKUR bütün gücüyle, bütün potansiyelini... Hatta bu sene önceki yıllara göre günlük kapasitesini yaklaşık 350-400 ton artırmak suretiyle 6.600 tonlardan 7 bin tonlara çıkardı ve şu anda da bütün fabrikalarında, ki elli civarında fabrikası var, bu alımı gerçekleştiriyor. Tabii özel sektör de var. Bizim ÇAYKUR'un ilan ettiği fiyatta 110 kuruş/kilogram yaş çayın bedeli, 12 kuruş da prim ödüyoruz, toplam 122 kuruş olarak çay üreticisine ÇAYKUR'un verdiği toplam bedel.
Alımla ilgili yapılabilecek olan şu: Bu fabrikaların, ÇAYKUR fabrikalarının full kapasiteyle çalışması ve üreticilerin olabildiğince elindeki çayı değerlendirebileceği kapasite ile bunu almasıdır, bunu özellikle ifade etmek istiyorum.
Patatesle ilgili olarak, tabii, bir arz fazlası var. Patatesin bu sene -biliyorsunuz- geçtiğimiz haftalarda, aylarda bir don problemi oldu beklenmedik bir şekilde. Biz Hükûmet olarak, bu sigorta kapsamında değerlendirilemediği için yani sigorta yapılamadığından dolayı patates üreticisine dekar başına onun tohumluk ihtiyacını özellikle karşılamak maksadıyla 200 lira civarında bir para ödemesinin şu anda hazırlığını yapıyoruz. Bununla ilgili bir karar şu anda istihsal ediliyor, Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu kararı oldu.
Tabii, bu üretim tüketim meselesi yani Türkiye 150 çeşit ürün üretiyor, zaman zaman bazı ürünlerde bir arz fazlası olabiliyor. Bunu tabii piyasa şartları içerisinde yapmak lazım, bunu sütle mukayese etmemek gerekiyor çünkü süt ayrı, özel bir ürün. Okul Sütü Projesi tüm siyasi engelleme çabalarına rağmen başarıyla şu anda devam ediyor, günde 7 milyon 200 bin öğrencimize 200 mililitrelik UHT süt veriliyor ve şikâyetler de aşağı yukarı neredeyse tamamlandı yani pek bir şikâyet kalmadı, bu uygulama devam ediyor.
Devlet kurumlarına atananların özel olarak bir bölgeden seçilmesiyle ilgili durum söz konusu değil. Dolayısıyla Iğdır'da işte sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden atama yapıldığı görüşü doğru bir görüş değil.
SİNAN OĞAN (Iğdır) - İsterseniz sunarım size Sayın Bakanım.
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI MEHMET MEHDİ EKER (Diyarbakır) - Sunabilirsiniz. Sunarsanız iyi olur.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Cevap verilmeyen soruları ne yapacağız? Yazılı mı cevap?
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Bakan.