| Konu: | KANUN TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 9 |
| Tarih: | 21.10.2026 |
MURAT ÇAN (Samsun) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Uzun süredir merak ediyordum tıpta uzmanlık sınavında cerrahi branşlar neden tercih edilmiyor diye, bugün cevabını aldım. Bugün Genel Başkanınız grup toplantısında çıktı, dedi ki: "Fon konusunu cerrahi bir titizlikle yürütüyoruz." İktidara gelirken aynı Genel Başkanınız çıkıp "Bu doktorlara iğne dahi yaptırmayın." demişti. Oraya dönüp bakın, onu orada görürsünüz. Gelinen noktada kapkara düzeninizle cerrahların, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının beyaz önlüklerini kirletmeyin çünkü size cerrahi operasyon değil, pansuman dahi yaptırmazlar. (Yeni Parti sıralarından alkışlar)
NAZIM ELMAS (Giresun) - Orayı anlayamamışsın, o cümleyi anlayamamışsın.
MURAT ÇAN (Devamla) - Ancak pansuman yaparsınız ama kapkara düzeninizle yaptığınız operasyonları çok net bir şekilde biliyoruz. Milletin emeğini çaldınız, milletin ürününü çaldınız, alın terini çaldınız. Bugün, maalesef, bu grup toplantınızla ilgili bir başka konu da yaşadım, aslında konuşacaklarım başkaydı ama grup toplantınız dağılırken bu ana binaya gelirken grup toplantınızdan çıkan 2 kişi kendi aralarında şöyle bir laf ediyor, kıdemli olan daha genç olana diyor ki: "Sana yüzde 10 kazandırana, sen de yüzde 10 kazandıracaksınız." Kapkara düzeniniz budur. (Yeni Parti sıralarından alkışlar) O yüzden, bugün burada çok net bir şekilde kara listenizi açıklayın, yapacağınız en hayırlı iş budur. Gece yarısı bu portföy yasasına hakikaten çok ciddi anlamda bu yasayı toksik bir şekilde etkileyecek mikroplar sokmayın. Sağlıktan bahsedecekseniz, hakikaten bu yasayı sağlıklı bir şekilde milletin önüne sunun.
Başka bir şey, Mahmut Sütçü SPK Başkanıydı biliyorsunuz, 2022-2023 yılında adamı İngiltere'ye göndermişsiniz SPK Başkan Yardımcısı yapmadan önce. "Git orada bu dümenleri, dolapları iyi bir şekilde öğren, gel, operasyon yürütme işinin nasıl yapıldığını herkese göster, milletin parası nasıl çalınıyormuş, milletin parası nasıl hanutlanıyormuş millete bunu yaşat." demişsiniz.
Bir başka şey, bu özel kalem müdürü ile bakan ilişkisi, özel kalem müdürü ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı ilişkisi. Özel kalem müdürü yapmışsınız, kaç gün çalıştırdınız bilmiyoruz. Evinden milyon dolar paralar çıktı, kapkara düzeniniz budur. Bir an önce milleti net bir şekilde bu kara düzenden çıkarmak için doğru eylemler yapmanızı sizden bekliyor millet.
Şimdi, kanun teklifinize gelince, görüşmekte olduğumuz bu düzenlemede, bu maddede fonların mal varlığından hukuka aykırı biçimde çıkarılan değerlerin geri alınmasını ve sorumluların belirlenmesini öngörüyorsunuz. Biz milletin parasının iadesini istiyoruz. Burada bu akşam yaklaşık bir saat bu konuşuldu; siz 455 bin kişi için de yüz binlerce kişinin parası nasıl ödenmesin önergesini verdiniz, biz ise milletin hakkının millete iade edilmesini istiyoruz. Burada bazı eksiklikler var. Bunlardan birincisi: Fon değerleri gerçeği yansıtmayan işlemlerle şişirilmişse bu değerler üzerinden tahsil edilen yönetim, performans ve danışmanlık ücretleri nasıl değerlendirilecek? O günkü değeri üzerinden mi toplam değer üzerinden mi? Yatırımcı zarar ederken o yatırımcının parası üzerinden performans ücreti alanlar o parayı nasıl yiyecek? Bunun hesabını burada vermeniz lazım. Yeni Parti olarak sunduğumuz düzenlemede bu ücretlerin yeniden hesaplanmasını, fazla fazla tahsil edilen tutarların faiziyle birlikte fon varlığına iade edilmesini istedik. Stopaj kesintileri... Devlet olarak siz haksız elde ettiğiniz kazancı o fona iade edecek misiniz? Bunu getirin bu kanunda. Onu yapmak yerine boş işlerle, önergelerle milletin parasına çöküyorsunuz kapkara düzeninizde. Bir de bir saat içinde tedbir konulan mal varlıkları var. Bu paralar geri ödenecekse kaynağı olan mal varlıkları bu işlemin sonunda, karar verildiğinde nasıl devredilecek?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, devam edin.
MURAT ÇAN (Devamla) - Vatandaş kendi mal varlığını bu karardan önce devretmişse maalesef, yine, vatandaş mağdur olmuş olacak. Şimdi, bu ortada, sizinkiler holding diyeyim, hepsini bir başlıkta... Grup Başkan Vekilimiz Kiler Holdingi anlattı ama tamamı sizinkiler holding. (Yeni Parti sıralarından alkışlar) Buralardaki, bu kapkara listedeki sizinkiler holdingde, toplamda, bir tane holdingde 25 milyar dolar milletten çalınmış. Holdingin bugünkü mal değeri, piyasa değeri yarım milyar dolar bile yok. Aradaki 25 milyar doları almışsınız, uçurmuşsunuz.
Biz kanun teklifimizde size şunu öngörüyoruz, bir kez daha burada hatırlatayım: Parayı kimin...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MURAT ÇAN (Devamla) - Hepinizi saygıyla selamlayayım çünkü süremiz bitti.
Başkanım, bir dakika...
BAŞKAN - Bir dakika vermiştim, çok masum bir şekilde döndün, sorunuzu sorun.
Buyurun.
MURAT ÇAN (Devamla) - Yeni Parti olarak talebimiz açıktır değerli arkadaşlar: Fonlardan hukuka aykırı çıkarılan bütün değerler geri alınmalı, şişirilmiş fon değerleri üzerinden fazla tahsil edilen ücretler iade edilmeli, sorumluların mal varlıklarına tedbir konulmalıdır. Denetim sürecindeki idari ve siyasi sorumluluk bağımsız biçimde araştırılmalı, mağdurların zararlarının giderilmesi sağlanmalıdır. Bu mesele yalnızca parayı kimin aldığı meselesi değildir; bu mesele, parayı korumakla görevli olanların neden görevini yapmadığı meselesidir. O yüzden, bir an önce, burada kapkara düzeninize son verin, vatandaşın mağduriyetini giderin, 455 bin kişiyi haklarını verecek bir kanun çıkarın diyor, sizleri saygıyla selamlıyorum. (Yeni Parti, CHP ve YENİ YOL sıralarından alkışlar)