GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: KANUN TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER
Yasama Yılı:5
Birleşim:9
Tarih:21.10.2026

MÜZEYYEN ŞEVKİN (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 830 milyar dolarlık bir hırsızlıktan bahsediyoruz. Yıllık gayrisafi millî hasılanın 1,8 trilyon dolar olduğu bir ortamda yani tüm Türkiye'nin ürettiği değerin, gelirin yarısının yok edildiği bir süreçten bahsediyoruz arkadaşlar. Bundan altı ay önce uluslararası endeks sağlayıcılar uyarmışlar Türkiye'yi. Sermaye piyasasında hisse senetlerinin büyük bir manipülasyon olduğu ve böyle giderse Türkiye'yi gelişmekte olan ülkeler liginden bir alt lige düşürecekleri konusunda Türkiye'ye uyarılar yapılmış ama bir türlü müdahale gerçekleşmemiş. 28 Ağustosta SPK fon rehberini güncelliyor, bunun üzerine kriz patlıyor arkadaşlar ve en üstte korkunç para kazanan bir kitle elindeki fonları satışa çıkarıyor, tam 440 kişi satış yapmış değerli milletvekilleri. Evet, 17 Eylülde 131 fonun tasfiyesi yapılıyor ve ne yazık ki üzerinden bir hayli süre geçmiş olmasına rağmen hâlâ buna ilişkin hiç kimsenin tutuklu olmadığı bir süreci yaşıyoruz arkadaşlar.

Değerli milletvekilleri, devasa bir fon skandalından bahsediyoruz. Aslında, asrın soygunundan bahsediyoruz arkadaşlar. Binlerce vatandaşımız bu ülkenin alın teriyle kazanç sağlamış, parasını devletine güvenerek bu kurumlara yatırmış olan binlerce vatandaşımız, milyonlarca vatandaşımız mağdur durumdalar. Aileleriyle birlikte 4,5 milyon insan evine neredeyse ekmek götüremeyecek durumda, borç harç içerisinde borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmiş durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek çıkıyor, diyor ki: "Çok büyük ihtimal, mağdurlar yatırdıkları parayı bir ihtimal geri alabilecekler." Arkadaşlar, bu cümleyi bize ve fon mağdurlarına açıklayabilecek bir AKP'li çıkabilir mi acaba? Ne demek, anlayan var mı? Siz aslında vatandaşın aklıyla dalga geçiyorsunuz arkadaşlar. Mağduriyetin boyutlarını ikrar eden ama çözüm üretmeyen, açıklamalar yapan Bakan bir gün "İnceleme başlatıyoruz." diyor, ertesi gün topu başka kurumlara atıyor ve hâlâ piyasa bozucu faaliyetlerden kazanç sağlayan kişilerin tespit edildiğini söylemekle yetiniyor. Peki, kimdir bu 440 kişi? Hâlâ bu listeyi açıklamaktan imtina ediyorsunuz çünkü ucu AKP'nin üst düzey yöneticilerini ve tüm siyasetçileri içeriyor zannediyorum, büyük bir kısmını.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı da çıkıyor, mağdurlara ödeme yapılıp yapılmayacağına ilişkin birbiriyle çelişen, kafa karıştıran, güven sarsan açıklamalar yapıyor. "Ödeme takvimi çalışılıyor." diyor birisi, bir diğeri "Hazinenin böyle bir yükümlülüğü yok." diyor. Arkadaşlar, bu nasıl bir devlet yönetme anlayışı? Devlette böyle bir ciddiyetsizlik olabilir mi? Yani devlette 2 bakan, 2 farklı açıklama yapabilir mi? Sayın Abdullah Güler geçen hafta fon vurgunu yapanlar için "Vicdan olarak fazla olduğunu düşünenler iade yapsın." diyor. Ya, bu insanların vicdanı olsa zaten bu fon vurgununu yapmaz. Siz nasıl devlet yönetiyorsunuz arkadaşlar? Sizin bakanınızın, sizin bürokratlarınızın hiç mi bu konuda suçu yok? SPK nerede? MASAK nerede? Hazinede, Merkez Bankasında, İstanbul Borsasında bu kayıtlar yok mu arkadaşlar? Yani bunları vicdana bırakarak mı yetineceğiz? Aylar önce bilinen bir konuda tam bir aydır ayak sürüyorsunuz arkadaşlar.

1-17 Eylül arasında 400 kişi satış yapmış, 441 milyar fon satışı olmuş. Daha geçen hafta SPK Başkanı, ardından Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı olarak görevden alındı. Şimdi, denetlemesi gereken kurumlar, fon sistemini manipüle edecek şekilde yetkin bazı hisseler yüzde 2.500'lere, hatta yüzde 6.000'lere varan kazanç sağlamışlar. Yani, küçük yatırımcı bedel öderken bu 440 kişi ballı kazançlarla elini kolunu sallayarak fondan ayrılmış, Ucu iktidarınıza dokunan bu listeyi tekraren soruyoruz arkadaşlar, neden açıklamıyorsunuz? Değerli arkadaşlar, bu çelişki tesadüf değil elbette. Bu iktidarın ne kadar çaresiz ve enkazın altında kaldığının itirafıdır.

Değerli milletvekilleri, bizim Adana'da bir deyim vardır, "Allah bağı bekçisinden korusun." derler. Siz denetleme yapacak insanlara bu fon merkezlerini denetlettiriyorsunuz ve bunları etkin konuma getiriyorsunuz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, devam edin.

MÜZEYYEN ŞEVKİN (Devamla) - Ey iktidar, siz bağı kime teslim ettiniz? Buradan açıkça soruyoruz: Bu fonlara kim onay verdi? Risk raporlarını kim görmezden geldi? Vatandaşın parasını bile bile yüksek riskli fonlara kim yatırdı?

Arkadaşlar, en çok mağduriyeti olan Tera fon temsilcileri, aralarında 60 bine yakın insan toplanmış vaziyette, şu saatte bizi dinliyorlar ve bir notları var: "Sadece Tera Portföyde 60 bin kişi mağdur. 21 fondan 6'sı tasfiye edildi, 15'i işletmeye kapatıldı. Ne fonumuzu satabiliyoruz ne paramızı çekebiliyoruz, çok mağdur durumdayız." diye mesaj atıyorlar ve değerli arkadaşlar, "Kim çalıyorsa haram zıkkım olsun." diyorlar. Bizim talebimiz çok net: Ucu nereye dokunursa dokunsun, kim olursa olsun, bütün sorumlular açığa çıkarılmalıdır. Yargılama süreci bir an önce şeffaf şekilde başlatılmalı, üstü örtülmemelidir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MÜZEYYEN ŞEVKİN (Devamla) - Mağdurlar zararlarını son kuruşuna kadar tahsil etmeli ve bu lütuf değil devletin vatandaşına borcudur. Biz bu kürsüden susmayacağız; ağırlıklı fon mağdurlarının yalnız olmadığını buradan haykıracağız, onların her kuruşunun hesabını sonuna kadar Meclisten sormaya devam edeceğiz diyor, saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)