GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu:
Yasama Yılı:5
Birleşim:5
Tarih:13.10.2026

AK PARTİ GRUBU ADINA CÜNEYT YÜKSEL (İstanbul) - Sayın Başkan, yeni göreviniz dolayısıyla sizi bir kez daha tebrik ediyor, hayırlı olmasını diliyorum.

Değerli milletvekilleri, fon piyasasında yaşanan sorunların süratle çözüme kavuşturulması için ilk günden itibaren yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda Devlet Denetleme Kurulu görevlendirilmiş, Fon Koordine Koordinasyon Kurulu oluşturulmuş, Meclisimiz bilgilendirilmiş ve gerekli yasal düzenlemeleri içeren kanun teklifi Meclisimizin takdirine sunulmuştur. Ayrıca, ilgili finans kuruluşlarının Emlak Katılıma devir süreçleri başlatılmış, Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdindeki işlemleri tamamlanan fonlarda yatırımcılara yönelik ödemelere geçilmiştir. Önceliğimiz 455 binden fazla yatırımcımızın birikimlerini en kısa sürede kavuşmasıdır. 5 kez toplanan Fon Tasfiye Koordinasyon Kurulumuz, net yatırım tutarlarını esas alan küçük yatırımcılara ve para piyasası fonlarına öncelik veren tasfiye ilkelerini belirlemiştir. TMSF bünyesinde 131 fon hesabı ve geri kazanılacak varlıklar için 1 genel hesap olmak üzere 132 hesap oluşturulmuştur. Gelinen aşamada geçtiğimiz hafta Ziraat Bankası tarafından A1, Bulls ve Pardus'un yönetimindeki fonlarda bulunan 43.643 yatırımcıya toplam 6,4 milyar TL ödenmiştir. Söz konusu bu 3 portföy yönetim şirketinin geriye kalan 49 fonu kapsamında toplam 34,1 milyar TL tutarında tasfiye sürecinin bu hafta sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir. Böylelikle 3 portföy yönetim şirketindeki toplam 66 ayrı yatırım fonunda bulunan 45.745 kişiye toplam 40,5 milyar TL tutarındaki ayni ve nakdi tasfiye tamamlanmış olacaktır. Kanun teklifi kapsamında yatırımcılara nihai alacaklarından mahsup edilmek üzere 1 milyon liraya kadar ödeme yapılacak olup teklifin yasalaşmasının ardından tasfiye sürecinde yer alan diğer 65 fona ait ara ödemelerin de ivedilikle tamamlanması hedeflenmektedir. Altını çiziyorum, kamu kaynağı kullanılmayacak, milletimizin vergilerinden tek kuruş harcanmayacaktır.

Gelelim yargı meselesine. Soruşturmalar titizlikle ve derinleştirilerek devam ediyor. Burada başsavcılıklar tarafından nitelikli dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, üye olma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, sermaye piyasası dolandırıcılığı suçlarından başlatılan soruşturmada fon şirketlerinin yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 282 kişi hakkında adli işlem yapılmış, 84 kişi tutuklanmış, 27 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılmış, 99 kişi hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmıştır.

Şimdi, piyasa manipülasyonuyla, borsa oyunlarıyla veya yolsuzlukla milletin hakkına el uzatan kim olursa olsun ne diyoruz?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın lütfen.

CÜNEYT YÜKSEL (Devamla) - "Hukuk önünde hesap verecek." diyoruz ancak kendi hukuksuzluklarını görmezden gelerek -az önce vekilimiz ifade etti- "Çamur at, izi kalsın." anlayışıyla kabine üyelerimizi ve kadrolarımızı delilsiz ithamlarla hedef alan itibar suikastlarına da asla müsaade etmeyeceğimizi ifade etmek istiyorum. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar; Yeni Parti, İYİ Parti ve YENİ YOL sıralarından gürültüler)

SELÇUK ÖZDAĞ (Muğla) - Geç onları, geç!

ŞENOL SUNAT (Manisa) - Ortada, hepsi ortada!

CÜNEYT YÜKSEL (Devamla) - Başkaları milletin hakkına el uzatanları siyasi aidiyetleri nedeniyle savunabilir, hukuksuzluklarına göz yumabilir, onları korumak için şehir şehir dolaşıp meydanlarda mitingler düzenleyebilir ama bizim önceliğimiz siyasette tek sermayesi polemik olanlara laf yetiştirmek değil bu sürecin şeffaf, adil, hızlı biçimde yönetilmesini, sorumluların hesap vermesini sağlamak ve benzer hadiselerin tekrarını önlemektir diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)