| Konu: | |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 5 |
| Tarih: | 13.10.2026 |
CHP GRUBU ADINA NURTEN YONTAR (Tekirdağ) - Hayırlı olsun Başkanım, tebrik ediyorum.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Bugün burada yalnızca bir yatırım fonu krizini değil yüz binlerce vatandaşımızın birikimlerini, sermaye piyasalarına duyulan güveni ve devletin denetim sorumluluğunu konuşuyoruz. Ortada cevap bekleyen çok ciddi bir soru var: Devletin denetim kurumları bu süreçte neredeydi, ne yaptılar? 17 Eylülde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 7 portföy yönetim şirketinin fonlarına yönelik tedbirler alındı, 23 Eylüldeki 131 yatırım fonuna da tasfiye kararı verildi. Bu fonlarda tam 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunmaktaydı. Peki bu tekil yatırımcı sadece kendi tasarruflarını mı, yoksa çevresinden, akrabalarından topladığı paraları da mı batırdı, bunları bilebiliyor muyuz? Bu yatırımcıların para hareketleri, kazanan, kaybeden tespit edilebildi mi? Sürekli "Piyasalara güvenin." diyorsunuz. Bu insanlar sizi dinleyip piyasalara güvendikleri için gelecek hayalleri kurdukları birikimlerini bir dakika içinde kaybettiler. Şanslı olan 650 hesap 220 milyar TL'yi çekerek ayrıldı. Ben burada kaybedenler için soruyorum: Bu insanlar devletine güvendiği için mi hata ettiler?
Değerli milletvekilleri 2 Aralık 2025 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı para piyasalarındaki hareketleri, riskleri ve tedbirleri görüştü. Peki, bugüne kadar geçen dokuz ay içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı nereyi denetledi? Hangi olağanüstü işlemleri tespit etti, yatırımcıları hangi risklere karşı uyardı, hangi tedbirleri aldı? Eğer riskler belliyse neden zamanında müdahale etmediler? Bu denetim kurumları ne işe yarıyor, onlar da mı bu hırsızlığın içinde?
Sayın milletvekilleri, Tera Holding bünyesindeki şirketlerin toplam değeri 9 milyar lira iken 620 milyar liraya çıkmış, savcılık incelemesinde gündeme gelmişti. Peki, bu sırada SPK ne yaptı? Hiçbir şey ama kamu bürokrasisi ve bazı siyasiler önceden bilgilenmiş, dört beş ayda 1 lirasını 1.500 lira yaparak ayrılmış, küçük yatırımcı risklerle baş başa bırakılmış. Elbette devam eden bir yargı süreci var. Biz burada kimseyi peşinen suçlu ilan edemeyiz.
Değerli milletvekilleri, sermaye piyasası ayrıcalıklı kişilerin kazandığı, sıradan vatandaşın kaybettiği bir düzene dönüşemez.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın lütfen.
NURTEN YONTAR (Devamla) - Buradan Hazine ve Maliye Bakanlığına, Sermaye Piyasası Kuruluna ve ilgili bütün kamu kurumlarına sesleniyorum: Bu ülkenin yurttaşları AKP iktidarından bahane değil, çözüm ve hesap bekliyor. Bizim talebimiz de açıktır: Suçlular derhâl görevden alınmalı, borsa dolandırıcılarının listesi derhâl açıklanmalı, dolandırıcılar örgütlü suçlardan yargılanmalı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde bir Meclis araştırması komisyonu kurulmalıdır diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (CHP, İYİ Parti ve YENİ YOL sıralarından alkışlar)