GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu:
Yasama Yılı:4
Birleşim:67
Tarih:04.03.2026

CHP GRUBU ADINA HASAN ÖZTÜRKMEN (Gaziantep) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; operasyon düzenlenen CHP'li belediyelerin sayısı bu sabah Menderes Belediyesiyle birlikte 43'e ulaştı. Belediyelerimizin neredeyse yüzde 10'dan fazlasına operasyon düzenlendi. Tutuklu Belediye Başkanı sayısı 30'a ulaştı. Tutuklanıp tahliye edilen Belediye Başkanlarımızın sayısı ise 6. Genel merkezimizde kurduğumuz birimde belediyelere yönelik yargı süreçlerini tüm yönleriyle yakından takip ediyoruz. Türkiye'de bu isnat edilen suçlar sadece CHP'li belediyelerle mi ilgili; AKP, MHP ve başka partilerin belediyelerinde yolsuzluk ve rüşvetle ilgili bir tartışma yok mu? Yapılan operasyonların inandırıcılığı ciddi şekilde zedelenmektedir. Bu tek taraflı kovuşturma süreçlerinin demokratik temsil ilkesine aykırı olduğu da açıktır.

Yolsuzluklarla mücadele yaşamsaldır, hiçbir kamu kurumu soruşturmalardan, incelemelerden muaf değildir, sonuna kadar gidilmelidir. Ancak yolsuzlukla mücadele sadece ve ancak tarafsız ve bağımsız yargı eliyle yürütülmelidir. Yargı belediyelerin partisine kör olmalıdır fakat AKP döneminde bu ilke yerle bir edilmiştir. Yıllardır AKP'li belediyelere ilişkin Sayıştay raporları görmezden gelindi, hepsi sümen altı edildi. İçişleri Bakanları, AKP'li Belediye Başkanları hakkında talep edilen soruşturma izinlerini vermedi, verilenlerin ise soruşturma evrakları savcılık tarafından raflara kaldırıldı. Bunun en net örneği ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'tir. Geçen ay İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'ye 2000 ile 2026 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları hakkında kaç inceleme raporu hazırlandığını sordum. Yanıt çarpıcı: Toplam 44 ön inceleme raporunun 23 tanesi Melih Gökçek'e ait. Bu raporların haricinde Mansur Yavaş'ın Gökçek hakkında savcılıklara verdiği dosya sayısı ise 97. Ancak Gökçek bir gün dahi ceza almadıysa kimse yargı bağımsızlığından söz etmemelidir. Yirmi iki yıldır yönettikleri belediyeleri borç batağına sürükleyen Erdoğan iktidarı belediyeleri kaybedince aniden SGK borçlarını hatırlamış ve "Silkeleyin." talimatı vermişti. Bu talimattan sonra yaşananlar manidardır. Biz belediyelerimizde hesap vermekten çekinmiyoruz, yanlış varsa hesabını önce biz sorarız ancak hukukuna aykırı uygulamalar, masumiyet karinesinin katledilmesi, soruşturmanın gizliliğinin ihlali, bazı evrakların önceden iktidar basınına sızdırılması tarafsız ve bağımsız olması gereken yargı süreçlerine gölge düşürmektedir. İstisna olması gereken tutuklama genel uygulama hâline getirilmiştir. Sayıştay raporlarıyla usulsüzlükleri tespit edilen dosyaların, savcılıkların tozlu raflarında unutturulan, haklarında İçişleri Bakanlığınca soruşturma izni verilmeyen, eşe dosta ihale dağıtmakla meşgul AKP'li ve MHP'li belediye başkanlarını hesaba çekmeyenler bizim karşımıza "tarafsız yargı" palavralarıyla çıkmasın.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

HASAN ÖZTÜRKMEN (Devamla) - Ben bir de seçim bölgem Gaziantep'ten somut örnek vermek istiyorum. Gaziantep Şehitkamil Belediyesinde bizzat AK PARTİ'li ilçe başkanının şikâyetine rağmen AK PARTİ'ye kapağı atan ilçe belediye başkanı soruşturmadan muaf tutulmuştur, dosyaları tozlu raflara kaldırılmış, benim bizzat cumhuriyet başsavcılığına yaptığım başvuruya rağmen herhangi bir konuda soruşturma izni verilmemiş, soruşturma yapılmamıştır. Bu da AKP iktidarının bu konuda ne kadar adil ve tarafsız olduğunu göstermektedir(!)

Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)