| Konu: | |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 90 |
| Tarih: | 05.05.2026 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA MEHMET AKALIN (Edirne) - Sayın Başkan, kıymetli milletvekilleri; basın özgürlüğü dediğimiz şey, aslında sadece gazetecilerin meselesi gibi görülse de doğrudan doğruya bu ülkede yaşayan her bir insanın meselesi ve gerçeğe ulaşma hakkıdır çünkü insanlar ancak doğru bilgiye ulaşabildiğine sağlıklı düşünebilir, sağlıklı karar verebilirler. Bugün baktığımızda, Türkiye'nin son dönemde bu alandaki uluslararası konumu ne yazık ki iç açıcı bir tablo ortaya koymamaktadır. Şimdi, ülkemizin özellikle basın özgürlüğü konusundaki karnesine kısaca bir bakalım: Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün 2026 yılı Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre ülkemiz 180 ülke arasında 163'üncü sırada ve "çok ciddi sorunlar" kategorisinde yer almaktadır. Freedom House tarafından yayımlanan raporda ise Türkiye "özgür değil ülkeler" arasındadır ve 100 üzerinden yalnızca 33 puan almaktadır. İşte, bu sebepten dolayı Demokrasi Çeşitlilikleri Enstitüsü ise ülkemizi "seçimli otoriter rejim" olarak tanımlamaktadır. Dünya Adalet Projesi'nin verileri de hukukun üstünlüğü ve temel haklar konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığımızı açıkça ortaya koymaktadır. Ortaya konulan bu veriler, dünyadan bakıldığında nasıl göründüğümüzün açık bir ifadesidir.
Değerli milletvekilleri, bu tabloyu sadece eleştiriden öte anlamak ve düzeltmek için dikkate almalıyız çünkü basın özgürlüğü zayıfsa demokrasi de zayıflar, ülkeye gelen yatırımlar azalır, belki de şimdi olduğu gibi hiç gelmez; ondan sonra da yatırımcıların nitelikli çalışanlarını vergiden muaf tutmak için anlamsız yollara girersiniz.
Son olarak, bu alandaki önemli konulardan, tüm basın emekçilerinin ortak sorunu olan basın meslek odasının bir an evvel kurulması için kanun çalışmalarının başlatılması gerektiğini ve İYİ Parti olarak bu çalışmayı desteklediğimizi belirtiyor, başta basın emekçileri olmak üzere tüm basınımızın Basın Özgürlüğü Günü'nü kutluyor, tüm basın emekçilerini, yüce Meclisi ve aziz Türk milletini saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti ve YENİ YOL sıralarından alkışlar)