| Konu: | 2012 YILI MERKEZÎ YÖNETİM BÜTÇESİ VE 2010 YILI MERKEZÎ YÖNETİM KESİN HESAP KANUNU TASARISI |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 37 |
| Tarih: | 14.12.2011 |
AK PARTİ GRUBU ADINA MEHMET ÖNTÜRK (Hatay) - Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; Orman ve Su İşleri Bakanlığı bütçesi üzerinde konuşmak üzere Grubumuz adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle yüce Meclisi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; öncelikle şunu belirtmek isterim. Ülkemiz su zengini bir ülke değildir. Su zengini olarak sayabileceğimiz ülkeler, kişi başı 10 bin metreküp/yıl ve üstü suya sahip olan ülkelerdir. Ülkemizin toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar metreküptür. Bunu nüfusumuza bölecek olursak kişi başına düşen yıllık su miktarımız 1.500 metreküptür. Ülkemiz 112 milyar metreküp olan su potansiyelinin yüzde 40'ını kullanabilmektedir.
İktidarımız döneminde DSİ tarafından yapılan yatırımlardan biraz bahsetmek istiyorum. 2000-2002 arasında DSİ tarafından 9 tesis milletimizin hizmetine sunulmuşken, İktidarımız döneminde en son 11/11/2011 tarihinde Sayın Başbakanımızın açılışını yaptığı 1.111 tesis milletimizin hizmetine sunulmuştur. Bu tesisler içerisinde Ermenek Barajı Avrupa'nın 6'ncı, dünyanın 21'inci, ülkemizin de en yüksek barajıdır. Ege'nin yüz altmış bir yıllık hayali olan Çine Adnan Menderes Barajı kendi sınıfında Avrupa'da 1'inci, dünyada ise 5'inci büyüklüktedir. Dalaman Akköprü Barajı Ege'nin en büyük, Türkiye'nin 6'ncı büyük barajıdır.
Değerli arkadaşlar, ülkemizin ekonomik olarak sulanabilir arazi miktarı 8,5 milyon hektar olup 2011 yılı başı itibarıyla sulanan alan 5,5 milyon hektardır. Bu alanın DSİ tarafından sulanan kısmı 3,216 milyon hektar olup 2015 yılı sonu itibarıyla hedefimiz 4,66 milyon hektara ulaşmaktır. Bunu biraz daha açarsak, 850 bin hektar daha alanı sulamaya açarak toplam alanı 6,35 milyon hektara çıkarmayı hedefliyoruz.
Az önce ifade ettiğim gibi, ülkemiz su zengini bir ülke değildir. Sularımızı en fazla kullandığımız alan olan zirai sulamada büyük tasarruflar yapmamız gerektiği inancıyla 2003 yılından sonra iptidai sulama sistemleri terk edilerek basınçlı borulu sisteme geçilmiştir. Bunu oran olarak verecek olursak, inşa hâlinde olanlar tamamlandığı zaman klasik düzende yüzde 21, kanalette yüzde 8, borulu sistemde yüzde 71 olacaktır.
Değerli arkadaşlar, biraz da GAP, DAP ve KOP'tan bahsedelim. GAP kapsamında son otuz yılda sadece 272.697 hektar arazi sulanırken 2008 yılında Başbakanımız tarafından uygulamaya konulan GAP Eylem Planı ile bu rakama beş yılda 785 bin hektar daha eklenerek sulanan alan 1 milyon 58 bin hektar olacaktır. 2002 yılında enerjide yüzde 74, sulamada ise yüzde 12'lik kısmı tamamlanan GAP'ta 2013 yılı sonuna kadar sulama projelerinin yüzde 30'u tamamlanacak ve ekonomik olarak sulanabilir alan kalmayacaktır. GAP Eylem Planı tamamlandığında, yılda sulama faydası 2,2 milyar dolar, enerji faydası 4 milyar dolar, içme suyu faydası 410 milyar dolar olmak üzere millî ekonomiye katkısı 6,61 milyar dolar olacaktır. Ayrıca projeyle 1 milyon 270 bin kişiye doğrudan istihdam imkânı sağlanacaktır. KOP kapsamında Akdeniz'e akan sular tersine çevrilerek Mavi Tünel vasıtasıyla, Konya Ovası'na bereket planı tamamlandığında 1 milyon 100 bin hektar arazi sulanacaktır. Yine değerli dostlar, Bin Günde Bin Gölet Projesi'yle 1,6 milyar metreküp su depolanacak, 300 bin hektar alan sulanacak, 300 bin kişiye istihdam ve 900 milyon TL gelir artışı sağlanacaktır.
Sonuç olarak, küresel ısınmadan en çok etkilenecek bölgeler arasında olan ülkemizin su kaynaklarını, ekolojik ve biyolojik zenginliğini de azami ölçüde koruyarak en verimli şekilde halkımızın hizmetine sunmak, ekonomik olarak sulanabilir arazi miktarını arttırmak, içme ve kullanma suyunu temin etmek için tüm alanlarda olduğu gibi bu alanda da İktidarımızın 2023 hedefleri doğrultusunda yatırımlarımız devam etmektedir.
Ben bu vesileyle 2012 yılı bütçesinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Öntürk.