| Konu: | |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 70 |
| Tarih: | 11.03.2026 |
YENİ YOL GRUBU ADINA NECMETTİN ÇALIŞKAN (Hatay) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün, bütün partilerin ortak önergesi madenlerle ilgili, belki de öyle bir tevafuk oldu ki acaba AK PARTİ'li arkadaşlar bu defa herkes söylediğine göre şu ramazan günü bu hakikate kulak verelim deyip bir dinleme lütfunda bulunurlar mı diye. Bugün, Maden Yasası'nın 15 defa değiştiğini biliyoruz. Yasanın değişmesi ne İliç'teki ne Soma'daki herhangi bir ölümü, faciaları önlemek için değil ne yazık ki, işçi ölümlerine tedbir için değil ne yazık ki, kamu yararını artırmak, daha fazla para kazanmak için değil ne yazık ki; esas sebep hepsinde de ruhsatı hızlandırmak, kolaylaştırmak için. Parkların, zeytin ağaçlarının, meraların hepsinin de maden sahasına dönüştürüldüğü bir dönemi yaşıyoruz. Elbette biz de isteriz satılsın, para kazanılsın ama ama arzumuz şudur ki: Satalım ama kârlı fiyata satalım, verelim ama denetleyelim, ÇED raporunu hızlandıralım ama ortadan kaldırmayalım, yine ihale yapılsın ama süreç şeffaf işlesin. Rakamlar ne kadar doğru bilmiyorum, henüz itiraz gelmedi, 632 tane maden ruhsatı verilmiş, bunlardan yalnızca 2 tanesi ihaleyle verilmiş, 630'u direkt verilmiş. Ben bütün konuşmacı arkadaşlardan bu rakama itirazlarını bekliyorum: "Hayır, böyle bir şey değil." Öyle bir noktaya geldik ki bugün şeffaf süreç işletmek arızi bir durum oldu, direkt adrese teslim iş yapmak ise âdeta legal bir hâle geldi.
Ne yazık ki bu Meclis çıkardığı bütün kanunlar; Maden Yasası, İklim Yasası, Enerji Yasası, Park Yasası, Orman Yasası, ya, bunlardan başka bir şey yok mu Allah aşkına?
SELÇUK ÖZDAĞ (Muğla) - Necmettinciğim, "Bu Meclis" değil, niye "Bu Meclis" diyorsun, iktidar partisi.
NECMETTİN ÇALIŞKAN (Devamla) - Bunlardan başka bu Meclisin gündeminde başka işler yok mu Allah aşkına? Sadece bu Meclis âdeta maden lobilerinin etkisi, kuşatması altında, onların taleplerini yerine getirircesine iş yapıyor ve bir taraftan da başka bir tezatla karşı karşıyayız. Her ne hikmetse her seçim döneminde ya doğal gaz çıkıyor ya maden çıkıyor ya petrol fışkırıyor; seçim bitince hepsi unutuluyor, en yüksek enerji maliyetlerini bu ülke insanı ödüyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın lütfen.
NECMETTİN ÇALIŞKAN (Devamla) - Onun için de talebimiz şudur: İnsafla, vicdanla hareket edelim, bir komisyon kurulsun, densin ki: "Ey muhalefet, bu iddialarınız, hepsi havada kalan iddialardır. Bunların hiçbirinin aslı astarı, gerçeği yoktur." İnanın, böyle bir şey çıksa herkesten çok biz memnun oluruz çünkü bu milletin menfaatlerine daha fazla sahip çıkılmış olur. Verilen ruhsatlar da öyle 3-5 metrekarelik değil, rakamlar ortada. Birçok ilimizin toprağından daha fazla alan birkaç şirkete peşkeş ne yazık ki çekilmiş ve bununla ilgili de hiçbir şekilde insanları ikna edici bir cevap ne yazık ki ortada yok.
Son olarak da deprem bölgesinin depremle anası ağlamıştı, yıkılmıştı. Bugün de ÇED raporlarının ortadan kaldırılmasıyla büyük bir felaket yaşanıyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
NECMETTİN ÇALIŞKAN (Devamla) - Bu felaketin etkisi de gelecekte görülecek. Onun için, bu, herhangi bir siyasi partinin talebi değildir, bu milletin menfaatlerini koruma talebidir, buna hep birlikte "evet" diyelim, ne yaşandığını görelim. (YENİ YOL, CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar)