| Konu: | |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 67 |
| Tarih: | 04.03.2026 |
UĞUR POYRAZ (Antalya) - Ben de Sayın Zengin'in nezaket dolu açıklamaları için teşekkür ediyorum.
Burada amacımız hiçbir kamu görevlisini, büyükelçiler de dâhil zan altına almak değil ama ben bu konuya çalışmadan önce, Katar Büyükelçisi üzerinden örnek vermeden önce, Rusya, Amerika, İngiltere gibi Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu ülkelerdeki büyükelçilerinin de özgeçmişlerine baktım ve o özgeçmişlere ilişkin söylenecek hiçbir söz yok. Dolayısıyla iki karakteri de iki figürü de atayan iradenin aynı irade olduğu noktasında o zaman birisi doğru, birisi yanlıştır. Türkiye'nin bu büyük devlet olma iddiası, dünya devleti olma iddiası ile bu atamalardaki bu tür... Gözden kaçmış da olabilir, onların gerekçelerini atayan iradenin takdiri olduğu için gözden kaçmış da olabilir. Ben sadece burada hatırlatma yapıyorum. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti devletinin Amerikan Büyükelçisinin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin Rusya, İngiltere, Afganistan Büyükelçilerinde bu özellikler mevcutken, diğer büyükelçiliklerdeki bu özelliklerinin aranmaması bir çelişki.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
UĞUR POYRAZ (Antalya) - Bu çelişkiyi de Sayın Zengin'in de hem parlamenter sorumluluğuyla hem hukukçu sorumluluğuyla gözden geçireceğinden eminim.
Sayın Hakan Fidan konusunda da önümüzdeki hafta salı gününe Sayın Dışişleri Bakanı böyle bir planlama yapmış, bir programlama yapmış. Sanıyorum Sayın Dışişleri Bakanının, daha doğrusu Türkiye Cumhuriyeti devlet geleneğinde bir Bakanın ilk önce bilgilendirme ihtiyacı duyması gereken yerin Parlamento olduğu vurgusu üzerinden yola çıktım. Dolayısıyla bunu salıya da beklemeye gerek yok, yarın olabilir, cumartesi olabilir, pazar olabilir; buradaki milletvekilleri bu sorumlulardan cevaplarını bekliyorlar. Sayın Dışişleri Bakanının programına tabi olmayı parlamenter olarak da yasama organı olarak da biraz âcz içinde olmak olarak tanımlarım. Bundan da hem kendimi hem de diğer milletvekillerini imtina etmeye davet ediyorum.
Teşekkür ederim.