GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu:
Yasama Yılı:4
Birleşim:46
Tarih:13.01.2026

İYİ PARTİ GRUBU ADINA YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Bursa) - Sayın Başkan, muhterem milletvekilleri; 66 yaşındaydı Cemal amca, bir ömür çalışmış, yorulmuş, yaşlanmış ama dinlenememişti, bir çatının altında değil, bir otomobilin içinde aradı ısınabilmeyi, kirası yükselmiş, ödeyememiş ve kapı dışarı edilmişti, başını sokacak bir göz oda da bulamamıştı ama bir eski hurda araba bulmuştu, yaşamak için değil, donmamak için girmişti içine, ateş yakmış, ısınmak istemişti, ne acıdır ki çıkan yangın mezarı yapmıştı o aracı Cemal amcaya. Bu bir kaza değil, bu bir kader hiç değil, bu "İdare et." denilen bir hayatın acı sonuydu. O araçta sadece bir can değil, kahrolası bir düzen yanıyordu aslında. İşte, yirmi üç yılda getirdiğiniz memleketin acı tablosudur bu. Sana başını sokacak bir göz oda bulamadığımız için Allah hepimizi affetsin, mekânın cennet olsun Cemal Ertürk.

Muhterem milletvekilleri, YENİYOL Grubunun genel görüşme önergesini tabii ki destekliyoruz ve ekliyoruz: Efendim, bugün, Diyanet İşleri Başkanlığı önümüzdeki mübarek ramazan ayıyla alakalı fitre bedelini belirledi. Kaç lira? 240 lira. Diyanet İşleri Başkanlığı devletin kurumu, evet. Sadakayıfıtır, biliyorsunuz, ramazan ayında bayram namazına varmadan önce inananlar tarafından verilmesi gereken, bir kişinin bir günlük 2 öğün iaşesidir yani sadece karnını doyursun diye. 240 lirayla karın doyar mı? O ayrı bir tartışma çorbanın 200 lira olduğu memlekette. Hadi, doyduğunu kabul edelim. 3 çocuklu bir aile için bu kaç lira biliyor musunuz? 3 çocuklu bir aile için fitre günlük 1.200 lira; anne, baba, 3 çocuk. Aylık ise 36 bin lira.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Devamla) - Tamamlayayım.

BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın.

YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Devamla) - 36 bin lirayla Diyanet diyor ki bize: "Eğer bir haneye 36 bin lira girerse, 3 çocuk varsa o hanede bunlar ancak karnını doyurabilir. Siz emekliye kaç lira veriyorsunuz? 20 bin lira. Vereceğiniz bir fitre, titre Allah'ım titre! İnsan biraz utanır, Allah'tan korkar. (İYİ Parti, CHP ve YENİ YOL sıralarından alkışlar) Memleketin en önemli meselesidir bu konu, bu genel görüşmeyi bu Meclis görüşmeyecek de -milyonlarca aç, perişan, sefil emeklinin durumunu- neyi görüşeceksiniz? (İYİ Parti, CHP ve YENİ YOL sıralarından alkışlar) Buna "evet" diyeceğiz, vicdanınız varsa siz de "evet" deyin. Bu rakamlarla geçinilemeyeceğini Diyanet İşleri Başkanlığı söylüyor işte, doymaz diyor, doymaz!

Heyeti saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti, CHP ve YENİ YOL sıralarından alkışlar)