GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu:
Yasama Yılı:4
Birleşim:32
Tarih:14.12.2025

CHP GRUBU ADINA SUAT ÖZÇAĞDAŞ (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Millî Eğitim Bakanlığı bütçesini konuşuyoruz.

Bugün, gün boyunca, Gazi Meclisimizde, ulusal egemenliğimizin ilan edildiği, çocuklara bayram olarak armağan edildiği Meclis çatısında, bir çocuğumuzun burada uğradığı istismarı engelleyememiş olmanın üzüntüsünü birçok arkadaşımız paylaştı, tıpkı MESEM'lerde yaşadığımız gibi. Yine, gün boyunca söylendi, Plan ve Bütçe Komisyonunda konuştuk, anlattım, söyledim. 17 çocuğumuz öldü, bunu görmediniz, duymadınız, ailelerini aramadınız ama o 17 çocuğun hakkını savunan 17 başka TİP'li çocuğu gözaltına aldınız, 16'sını tutukladınız. (CHP sıralarından alkışlar) 36 bin lira birisi, 15 bin lira birisi... Bir başkasının çocuğunu öldürmüştü. Perşembe günü Konya'da 16 yaşındaki Eren Dağ'ın davası görüldü; iyi hâl indirimiyle tarla sahibine üç yıl on ay, iş yeri sahibi 10 taksitle 106 bin lira vererek kurtuldu, üçüncüsüne iyi hâl indiriminden hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Ben dün Eren'in babasıyla konuştum, bana dedi ki: "Çocuğumuz MESEM'de vefat etti. Neden hiç kamu görevlisi yargılanmıyor?" Bunu da anlamış değilim; bu çocuğu oraya gönderen okuldu, ben de bunu Sayın Bakana soruyorum: Hiç aradınız mı onları? Eren'in babasına ne cevap vereceksiniz? Ama Sayın Bakan cevabını vermiş, Sayın Bakanın cevabı şu: 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde Adalet ve Kalkınma Partisinin Ar-Ge ve Eğitim Başkanının kızı Şeyma Şen'i -atamasız- dışarıdan Mainz Başkonsolosluğuna atamış. (CHP sıralarından alkışlar) Siz ancak bakan çocuklarının hakkını bilirsiniz, başka da bilmezsiniz. 1 milyon kişinin içinde adam bulamamışsınız, bir AK PARTİ'linin kızını torpille Almanya'ya göndermişsiniz. Size ne desem boş, o yüzden ne yapacaklarımızı anlatacağım.

Nitelikli, bilimsel, laik, kamusal, parasız, eşit, erişilebilir ve kapsayıcı bir eğitim sistemi inşa edeceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında okulları ezberci ve sınav odaklı yapılar olmaktan çıkaracağız; özgür, düşünen, sorgulayan, yaratıcı ve üretken bireyler yetiştiren yaşam alanları hâline getireceğiz. Mesleki eğitime son vereceğiz, MESEM'leri bitireceğiz. 2002 yılından bu yana yüzde 17,18'den 8,25'e düşürdüğünüz yatırım bütçesini artıracağız. 100 bin temizlik görevlisi, 65 bin güvenlik görevlisi, 75 bin okul sağlığı hemşiresi ve 100 bin ücretli öğretmenin yerine, kadrolu öğretmen atayacağız. Hemen şunu söylüyorsunuz: "Kaynağı nereden bulacağız?" Bunun toplam maliyeti 460 milyar lira, yandaşlarınızdan bu yıl almamaya karar verdiğiniz vergi 760 milyar lira. Yani, bir yandan semirttiklerinizin yüzde 60'ını cebinden alırsanız 15 milyondan fazla çocuğumuz için su da var, yemek de var, sağlık görevlisi de var, güvenlik görevlisi de var, temizlik görevlisi de var. (CHP sıralarından alkışlar)

Okul bütçeleri oluşturacağız. Hani okul müdürlerine fetva veriyorsunuz ya: "Bağış almayın!" Nasıl bağış almayacak? Öğrenci başına 1.500 lira göndermenizi söylemiştim, toplam Millî Eğitim bütçesinin yüzde 1,18'i yapıyor ama göndermediniz, göndermemeye devam ediyorsunuz.

Tam gün eğitime geçeceğiz; sanatla, sporla, kültürle, güvenli ve yeşil mekanlarla buluşturacağız öğrencileri. Taşımalı eğitime son vereceğiz, kapattığınız köy okullarını yeniden açacağız. (CHP sıralarından alkışlar)

Özel okullarda öğrencilerin velilerinin nitelikli eğitimi satın almaya mecbur bırakıldığı bu düzeni değiştireceğiz. Kendi garabetiniz olan, şimdi kendinizin de yakındığı 4+4+4 sistemine son verecek; okul öncesi eğitimi, yıllardır söz vermenize rağmen yapmadığınız okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim hâline getireceğiz.

Kaderine terk edilen, özel eğitim gereksinimi olan çocuklarımız ve onlara bu hizmeti sunan ancak artık çalışma koşulları sürdürülemez hâle gelen kurumlarımızın sorunlarını çözeceğiz. Proje okullarını kaldıracağız, hamilik uygulamasına son vereceğiz. Dolayısıyla, 5 binden fazla idareci, 80 binden fazla öğretmeni sanki tanıyormuşsunuz gibi, sanki biliyormuşsunuz gibi atama yapma garabetine de son vereceğiz.

Vizyonumuzun temelinde mutlu öğretmenler var. Öğretmenlerimizin hak ve sorumluluklarını içeren yasal bir mevzuat geliştireceğiz. Maaşları ve özlük haklarını geliştireceğiz, tüm eğitim çalışanlarına 1 maaş hazırlık ödeneği, tüm öğretmenlere 1 maaş ikramiye vereceğiz. Özel eğitim kurumundaki öğretmenlere taban maaş ve eşit özlük hakları vereceğiz. "Kadrolu" "sözleşmeli" "uzman" "başöğretmen" gibi ünvanları kaldıracağız. Mülakat, Millî Eğitim Akademisi gibi uygulamalara son vereceğiz. Eğitimcilerden oluşan bir idari personel sınavı oluşturacağız, rehberlik öğretmenlerinin söz verdiğiniz atamasını gerçekleştireceğiz, mülakat mağduru öğretmenlerin ve 2024 KPSS mağdurlarının sorunlarını dile getirmeye çalışacağız çünkü bu bir hizmet alanı değil, geleceği inşa etmenin aracı. Eğitimi yeniden bu ülkenin en büyük umudu hâline getireceğiz. (CHP sıralarından alkışlar)