GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu:
Yasama Yılı:4
Birleşim:21
Tarih:25.11.2025

İYİ PARTİ GRUBU ADINA YÜKSEL ARSLAN (Ankara) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; öğretmen adaylarının yaşadığı mağduriyetin araştırılması için İYİ Parti Grubu olarak verdiğimiz önerge hakkında söz aldım. Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum.

Öncelikle, halk düşmanı terör örgütü PKK tarafından şehit edilen öğretmenlerimiz başta olmak üzere eğitim ordumuzun fedakâr ve çalışkan tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyorum.

Değerli milletvekilleri, öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu, öğretmenlerimizin değerli olduğunu bu kürsüye çıkan tüm hatipler dile getiriyor ancak bu ülkenin öğretmenleri, öğretmen adayları sürekli sorunlarla uğraşmak zorunda kalıyor. Emeği çalınan, yılları ve gayretleri çöpe atılmak istenen binlerce öğretmen var. Öğretmenlerimiz söz konusu olduğunda kılı kırk yarmak zorundayız ancak uygulamalar gösteriyor ki eğitimde de öğretmenliği bitirmek için her şey yapılıyor. Öğretmen atamaları ve kontenjanlar konusunda her yıl büyük mağduriyetler oluyor. 2023 KPSS atama sayılarıyla 2024 atamaları arasında uçurumun sebebini bilen yok. 2023 KPSS'yle Türk dili ve edebiyatına 796 kontenjan verilirken 2024 KPSS'yle sadece 29 kontenjan verilmiş, tarihte 619 kontenjan 28'e düşmüş, coğrafyada 285 kontenjan 32'ye, felsefede 232 kontenjan 41'e, matematikte 317 kontenjan 117'ye, beden eğitiminde 320 kontenjan 190'a, rehberlikte 1.597 kontenjan 377'ye düşürülmüştür. Böyle bir şey olabilir mi? Geçmiş yıllardaki atama sayılarına ve kendi sıralarına bakan öğretmenler kesin atanacağını düşünürken, aileler sevinç yaşayıp umutlanırken sonuç yıkım oldu yine.

Sayın Bakan bu branşlarda doluluk oranının yüzde 100'e ulaştığını ifade ediyor. Belli ki Sayın Yusuf Tekin okullarda yaşanan öğretmen açığı ile atama dağılımlarındaki çelişkiyi görmüyor. 78 ilimizde toplam 86.136 öğretmen çalışıyor, bu sayı bile tek başına kadroları dolduruyor ve üstelik, bunlar, bu rakamlar nedense hep merkezî yerlerde ciddi bir öğretmen ihtiyacı olduğunu da ortaya koyuyor. Öğretmenlerin mağduriyeti ile yapılan açıklamalar arasında büyük fark var.

KPSS puanı yüksek olmakla birlikte, mülakatlarda haksızlık olduğunu iddia eden öğrencilerimizden 1.611 öğretmenin hakları iade edilmelidir, ek atama yapılan AGS kontenjanı artırılmalıdır, akademinin süresini kısaltılmalıdır.

Değerli milletvekilleri, Millî Eğitim Bakanlığı planlama, istikrar, fırsat eşitliği ve adalette her yıl sınıfta kalıyor; bölümlerin mezun sayısı, sınava girenlerin dağılımı da hiçbir şekilde dikkate alınmıyor. ÖSYM ve Millî Eğitim Bakanlığının verilerine göre, 2024 KPSS'de mezun ve başvuran sayıları ile atama sayıları arasında uçurum şöyle: Türk dili ve edebiyatına 35.791 aday, 29 atama; tarihte 20.257 aday sınava giriyor, 28 atama; matematikte 16.535 aday, 117 atama; felsefede 10.345 aday, 41 atama; coğrafyada 9.272 aday, 32 atama yapılmış. Birçok branşta atama sayıları yüzde 1'in bile altında kalmış. 2024 KPSS'yle atama bekleyen öğretmen sayısı yarım milyona ulaşmış iken bu sayılar asla kabul edilemez. Öğretmen atamaları politikası mutlaka tekrar gözden geçirilmelidir. Adaletsizlik ortadan kaldırılmalı, kontenjan ve atama planlaması şeffaf, adil ve ihtiyaç odaklı yapılmalıdır. Mevcut ücretli öğretmen sayıları, mezun sayıları atama planlamasında dikkate alınmalıdır. Amacımız ve gayretimiz eğitim ordumuzun çok değerli öğretmenlerini mutlu ve huzurlu olmasıdır. Ancak yapılanlara baktığımızda bu gerçeğin göz ardı edildiğini görüyoruz. Çözüm üretmesi gereken makamlar sürekli sorun üreten, mevcut sorunları çoğaltan bir hâle geldi. Hâl böyleyken görev başındaki öğretmenlerin sorunları da artıyor, atama bekleyen öğretmenlerin problemleri büyüyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın.

YÜKSEL ARSLAN (Devamla) - Millî eğitim yamalı bohçaya dönmüş durumda. Uluslararası sınavlarda görülür bir başarısızlık da var. Mülakat garabeti can yapmaya da devam ediyor. Kontenjan ve atama sayılarının neye göre belirlendiği ise meçhul. Sorumlu kim? Öğretmen mi, öğretmen adayları mı? Kontenjan verilmeyen, hayatı çile çekmekle geçen öğretmenler suçlu olamaz. Sorumlu Millî Eğitim Bakanıdır. Öğretmen adaylarını azarlamak, kucağında çocuğuyla atama bekleyen öğretmeni görmezden gelmek utanılacak bir şeydir. KPSS'de yüksek puan alan öğretmen adayları bu ülkenin yetişmiş insanlarıdır. Yetişmiş insanlarımıza, öğretmenlerimize hak ettikleri değeri göstermeliyiz.

Bu önerge, atanmayan öğretmenlerin, mülakat mağdurlarının, ek kontenjan taleplerinde bulunan öğretmenlerimizin yanında olduğumuzu göstermesi bakımından çok önemlidir. Bu konuda önergemize destek verilmesini rica ediyorum.

Genel Kurulu ve büyük Türk milletini saygılarımla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)