| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 19 |
| Tarih: | 19.11.2025 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA ŞENOL SUNAT (Manisa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; evet, Cumhuriyet Halk Partisinin vermiş olduğu araştırma önergesi üzerine İYİ Parti Grubu adına söz almış bulunuyorum. Gazi Meclisi saygıyla selamlarım.
Niye böyle bir araştırma önergesi verilir? Millî Eğitim Bakanlığının çocuklarımıza, öğretmenlerimize ve ülkenin geleceğine karşı sorumluluklarını yerine getirmemesinden dolayı böyle bir araştırma önergesi verilir. Evet, 1 milyonun üzerinde -ki 1 milyon 50 bin devlet okullarında, 200 bin de özel okullarda olmak üzere 1 milyon 200 bin- öğretmeni bulunan, 100 bin öğretmen açığı olan ve 85 bine yakın ücretli öğretmeni -ki kölelik dediğimiz, kölelik sistemi dediğimiz ücretli öğretmenliği- bir türlü kaldırmayı beceremeyen, hatta istemeyen bir sistemden ve atanamayan yüz binlerce öğretmenden bahsediyorum. Şimdi, bu nasıl bir planlama ve bir beceriksizliktir, bu nasıl bir liyakat düzenidir, bu nasıl bir devlet yönetimidir, bunu sorgulamamız gerekiyor ki millî eğitim çok önemli bir konu; gelecektir, ülkenin geleceğidir.
Şimdi, okul temizliğinden bahsediyoruz. Kimle yapıyoruz okul temizliğiyle, hijyeniyle ilgili konuları? Toplum Yararına Program ve İŞKUR üzerinden geçici işçilerle. Okullara sabun dahi koyamıyoruz ama gözümüz aydın, dijital olarak yapay zekâyla bir modül geliştirilmiş, Sayın Millî Eğitim Bakanı bu konulara çok eğiliyormuş; bir düğmeye basıp hangi okullarda sabun var, hangi okullarda sabun yok konusunda başarılı bir sonuç alacağımızı düşünüyorum(!) Evet, sonuçta neye yol açılıyor değerli milletvekilleri? Velilerden kayıt parası adı altında bağış isteniyor, zor durumda olan velilerden para toplanıyor. Geçici yöntemlerle, Toplum Yararına Program ve İŞKUR programlarıyla ancak günü kurtarıyoruz. Kadrolu hizmetlilere ihtiyaç var, biraz önce sayın hatip bahsetti.
Değerli milletvekilleri, okulların yüzde 80'inde içilebilir suyun bulunmaması çok vahim bir durum; okullarda öğrenciler ücretsiz içme suyuna erişemiyorlar. Bu koşullarda çocuklar ya okul kantinlerinden su alıyorlar ya da evlerinden su taşıyarak gün geçirmek ya da tuvalet çeşme musluklarından su içmek zorunda kalıyorlar. Türkiye Yüzyılı'nın getirdiği tablo budur. İftihar edin bu tabloyla diyorum sayın milletvekilleri(!)
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın.
ŞENOL SUNAT (Devamla) - Sağ olun.
Evet, güvenlik yok, çocuk güvenliği yok, öğretmen güvenliği yok, personel güvenliği yok. Okullarımızda temiz içme suyuna ulaşamayan, bir öğün ücretsiz yemek verilmeyen, güvenliği sağlanamayan, sabahın köründe evinden çıkan, gecenin bir karanlığında evine dönen öğrencilerden nasıl başarı bekleyebilirsiniz? O yüzden, değerli milletvekilleri, bugün, burada, çocuklarımız için, öğretmenlerimiz için, okullarımız için en iyi şartları sağlamak zorundayız.
Bu duygu ve düşüncelerimle, derhâl bir Meclis araştırması komisyonu kurulması çağrısında biz de bulunuyoruz. Teşekkür ediyoruz bu konuyu gündeme getirenlere.
Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. (İYİ Parti, CHP ve YENİ YOL sıralarından alkışlar)