GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Birleşimi yöneten TBMM Başkan Vekili Tekin Bingöl'e, yeni dönemde Başkanlık Divanında ve parti yönetimlerinde görev alan milletvekillerine, İsrail'in İran'a saldırmasına ve Türkiye'nin tüm kurumlarıyla süreci yakından takip ettiğine, Cumhurbaşkanının özgür Filistin mücadelesine ve Türkiye'nin savunma sanayisine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:3
Birleşim:97
Tarih:17.06.2025

ABDULHAMİT GÜL (Gaziantep) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Ben de sizlere yeni seçildiğiniz Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekilliği görevinde başarılar diliyorum, tebrik ediyorum. Yeni dönemde Başkanlık Divanında görev alan çok değerli milletvekili arkadaşlarımıza, partilerin çok değerli yöneticilerine, yeni seçilen tüm arkadaşlara başarılar diliyorum. İnşallah ülkemizin, demokrasimizin daha gelişmesine katkıda bulunacak çalışmaları hep beraber yapmayı Rabb'im nasip eylesin diyorum.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yine İsrail'in, hem bölgemizde hem dünyada barışın, istikrarın önünde en büyük engel olan İsrail'in yeni bir saldırısına tanık oluyoruz. İsrail'in barbar tutumuna son günlerde İran'a yapmış olduğu saldırıyla bir kez daha tanık olduk. İsrail, kurulduğu günden beri bölgede ve dünyada barışın önündeki en büyük engeldir; uluslararası hukuku, insanlığı ayaklar altına alan, barbarca, haydutça yapmış olduğu bu tavırları gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir. Birleşmiş Milletlerin onlarca kararına ve uluslararası hukukun tüm ilkelerine, kararlarına rağmen İsrail işgaline, İsrail saldırılarına, İsrail soykırımına çok büyük bir cüretle devam etmektedir. Maalesef bunlardan birini de komşumuz İran'a yapmış olduğu saldırıyla hep beraber yaşadık. İran'da sivillere, basın mensuplarına, masum kişilere yönelik bu saldırıları şiddetle kınıyoruz; hayatını kaybeden tüm İranlı vatandaşlara rahmet diliyoruz ve İran halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. İsrail'in bu bölgenin barışına yönelik, diplomatik çabalara yönelik bu tutumunu da ayrıca diplomasiden yola çıkarak bölgeye istikrar getirme çabalarını sabote ettiği için de ayrıca not almak lazım.

Türkiye'nin de öncülük yapmış olduğu İran'la nükleer silah görüşmeleri hususunda masanın kurulmasına rağmen, hem de bu masaya rağmen bu saldırıları yapması ve Gazze'de yapmış olduğu gayriinsani tutumları, saldırıları da yine göz ardı edecek şekilde bu tutumlarını sürdürmesi asla kabul edilebilir bir durum değildir.

Sayın Cumhurbaşkanımız bütün diplomatik yolları kullanarak hem tüm bölge liderlerini hem dünya liderlerini arayarak bu konuda diplomatik bir yolda çözüm bulunması konusunda çok yoğun bir temas içerisinde, yoğun bir mesai içerisindedir. Hepinizin takip ettiği gibi tüm liderlerle İsrail'in yapmış olduğu bu saldırıların sona ermesi ve diplomasinin tekrar hüküm sürmesi, barışın egemen olması yolunda çok önemli temaslar ve diyaloglar devam etmektedir. Keza ülkemizin tüm kurumları, Dışişleri Bakanımız ve ilgili tüm yetkililer bu süreci yakından takip etmektedirler. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde biz her zaman mazlumların yanında olmaya devam edeceğiz. Küresel barışın tesisi için, daha adil bir dünyanın sağlanması için Türkiye öncü rolünü üstlenmeye devam edecektir.

Dünyanın ihtiyacı barıştır, dünyanın ihtiyacı uzlaşmadır, dünyanın ihtiyacı diyalogdur ve istikrardır. İsrail'in yapmış olduğu bu saldırılar, sadece bölgenin değil, dünyanın ve insanlığın da telafisi mümkün olmayan birtakım saldırılarla ve sonuçlarla karşı karşıya kalmasını doğurmaktadır. İsrail'in bu anlamda yapmış olduğu soykırımın karşısında uluslararası tüm mekanizmaların da devreye girmesi gerekmektedir. Gazze bizim temel gündemimiz. Gazze'de yapılan insanlık dışı saldırılar ve soykırım fiillerinin sona ermesi için de uluslararası toplum maalesef şimdiye kadar bir iki çok olumlu çabanın dışında netice alıcı, caydırıcı bir mekanizma kuramamıştır. Bu yönüyle de hem Uluslararası Ceza Mahkemesinin hem uluslararası mekanizmaların bu şiddeti, soykırımı sona erdirmesi bizim ortak dileğimizdir.

Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanımız, mazlumların kanının akmaması ve mazlumların, Filistin'in yanında olma konusunda her kesimle ve her ülkeyle temasını sürdürmektedir. Bunları da yine kamuoyumuz, milletimiz çok iyi bilmektedir. Milletimizin çok iyi bildiği bir gerçek vardır; Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanımız her zaman mazlumların yanında olmuştur...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ABDULHAMİT GÜL (Gaziantep) - ...Filistin için, mazlumlar için bütün siyasi mücadelesini ortaya koymuştur. Ta Millî Selamet Partisi Gençlik Kolları Başkanlığından itibaren gelmiş olduğu Cumhurbaşkanlığı makamına kadar, Filistin ve özgür Filistin, özgür Gazze mücadelesi bizim tüm görüşmelerimizin, Cumhurbaşkanımızın tüm temaslarının merkezinde olmuştur, olmaya da devam edecektir.

Tüm bu olaylar olurken, Türkiye'nin savunma sanayisinde gelmiş olduğu durum da ülkemiz adına gerçekten hatırlatılması gereken bir konudur. Paramızla bile İHA, SİHA vermeyen, kendi savunma sanayimizi, uçaklarımızı tamir etmeyen ülkeler ve dönemleri yaşadık. Bunu Türkiye olarak bizler yaşadık, kendi savaş uçağıyla "Bu bir kalorifer peteğine benziyor." diye dalga geçenlerin olduğunu da yaşadık ama bugün, hamdolsun, Türkiye savaş uçağını, KAAN'ı ülkelere ihraç etme noktasında çok önemli bir başarı ortaya koymuştur.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ABDULHAMİT GÜL (Gaziantep) - Keza, yapmış olduğu İHA, SİHA'sıyla, Baykarın ortaya koyduğu vizyonla, çalışmalarla, ürettiği tüm savunma sanayisindeki ürünlerimizle Türkiye çok önemli bir noktaya hamdolsun gelmiştir. Çelik Kubbe Projesi ve devam eden diğer projelerle biz vatandaşlarımızın bu anlamda hem istikrarını hem güvenliğini sağlayacak çalışmaları yaptık ve bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Türkiye'yi karada, denizde, havada daha güçlü bir noktaya getirecek çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bunların hepsi milletimiz için yapılan çalışmalardır. Bunların hiçbiri politik bir değer, politik bir karşılık olarak değil, bir insani ve bir millî vazife olarak bunlar ortaya konmuştur ve bundan sonra da bunlar yine aynı kararlılıkla devam edecektir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ABDULHAMİT GÜL (Gaziantep) - Tamamlıyorum Başkanım.

Tüm bu çalışmalarımızla, Sayın Cumhurbaşkanımızın diplomatik çabaları ve ülkemizin kararlı duruşuyla Türkiye ne kadar güçlü olursa mazlumlar o kadar güçlü olacaktır. Bu anlayışla, Türkiye'nin sözünün, Türkiye'nin varlığının daha da güçlü olması yönündeki çalışmalarımız devam edecektir. Bizler bu topraklarda, bu coğrafyada, küresel ve bölgesel çatışmaların çok olduğu bu bölgede bin yıldır buradayız ve Allah'ın izniyle kıyamete kadar hep bir olacağız, burada olacağız. Emperyalistlerin, siyonistlerin oyunları bu bölgede asla ama asla hayata geçmeyecektir, Türkiye buna izin vermeyecektir, milletimiz buna izin vermeyecektir. Türkiye emin adımlarla inşallah barışın, istikrarın yolculuğunda önemli neticeleri hep beraber milletimizle alacaktır diyorum.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)