GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İstanbul'un fethinin 572'nci yılına, Dilaver Cebeci'nin vefatının yıl dönümüne ve Nevşehir tuzuna ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:3
Birleşim:93
Tarih:29.05.2025

FİLİZ KILIÇ (Nevşehir) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Değerli milletvekilleri ve ekranları başında bizleri takip eden yüce Türk milleti; 29 Mayıs 1453 tarihinde Fatih Sultan Mehmet Han ve şanlı ordusu tarafından fethedilerek Türk toprağı olan İstanbul'umuzun fethinin 572'nci yılını en içten dileklerimizle kutluyoruz. İftihar ederek söylemeliyim ki İstanbul, iki cihan serveri Efendimiz'in müjdesi, fethimizin şehri, fatihlerimizin ocağıdır. İstanbul, ülkülerimizin nirengi noktası, hedeflerimizin olgunlaşma yeridir. Bu fetih Türk ve İslam medeniyetinin fecri olan fethimübinidir, bu fetih Konstantinopolis'i "İstanbul" ünvanıyla buluşturan, Bizans fesadını Türklüğün muktedir fermanıyla yıkan dev bir adımdır. Kadrine kurban, fethine mihmandar olunası şehr-i İstanbul, beş yüz yetmiş ki yıl önce zincirlerinden kurtulmuştur. İstanbul'u dünyanın en büyük Türk yurdu hâline getirerek tarihe damgasını vurmuş olan kutlu Hünkârımız Fatih Sultan Mehmet Han'a, fetihte yer alan kahraman neferlerimize, muhterem ecdadımıza ve aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmetler diliyorum; ruhları şad, mekânları cennet olsun inşallah.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Türk ve Türkiye sevdalılarının şarkısını yürekten duyarak söylediği "Türkiye'm" şiirinin yazarı, düşünür ve mümtaz insan Dilaver Cebeci'yi vefatının yıl dönümü sebebiyle rahmet ve minnetle anıyorum; aziz ruhu şad, mekânı cennet olsun. Sözlerimi mümtaz şahsiyet merhum Dilaver Cebeci'nin şu dizeleriyle bitirmek istiyorum: "Deli sular, salkım saçak söğütler, Kışlada kumandan, asker öğütler, Yaylalarda ata biner yiğitler, Bozkurt gibi bakışına ölürüm.

Mavi boncuk takışına ölürüm,

Heybelerin nakışına ölürüm,

Irmağının akışına ölürüm Türkiye'm." Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün Anadolu'nun kalbinden, tarih ve doğanın iç içe geçtiği kadim bir coğrafyada seçim bölgem Nevşehir'imizden ve onun saklı hazinelerinden biri olan Nevşehir tuzundan çok kısa bahsetmek istiyorum. Bunun sebebi de son yıllarda turizmin, tarımın, ponza, bims, jeotermal gibi değerlerimizin yanında tuzumuzu da gündeme taşımaya çalışıyoruz. Gülşehir Tuzköy başta olmak üzere ilimizin çeşitli noktalarından çıkarılan Nevşehir tuzu sadece doğal bir kaynak değil, katkısızlığı, yüksek mineral yapısı ve insan sağlığına faydalı içeriğiyle Türkiye'nin en nitelikli tuzlarından biridir. İçeriğinde bulunan zengin mineraller sayesinde sofralık kullanımda hem lezzet hem de sağlık açısından üstündür. Bugün ülkemizin farklı illerinde de tuz üretimi yapılmaktadır malum olduğu üzere ancak Nevşehir tuzu, doğal yapısının bozulmadan elde edilmesi, endüstriyel katkı maddelerinden uzak oluşu ve organik tarımda kullanılabilecek -ki bunun altını çizmek istiyorum- saflıkta olması yönüyle ön plana çıkmakta, hatta birçok uzman tarafından tercih edilmektedir. Nevşehir'in tuzu diğer tuzlardan farklıdır. Tuz Gölü'nden veya başka illerimizden çıkan tuzun rafine işlemlere ihtiyaç duyduğu, bazı tuzların kimyasal katkılarla zenginleştirildiği bir ortamda, Nevşehir tuzu, doğadan çıktığı hâliyle hiçbir işleme gerek duyulmadan sofralara ulaşmaktadır. Bu yönüyle tam anlamıyla bir doğa mucizesidir. Bu değerli ürün sadece bölge ekonomisine değil, ülkemizin gıda güvenliğine -ki son dönemlerde sık sık bunu gündeme getiriyoruz- sağlık temelli üretimine ve sürdürülebilir tarım politikalarına da ciddi manada katkı sunmaktadır. Aynı zamanda yerel istihdamı artırarak kırsal kalkınmada örnek bir başarı hikâyesi oluşturmaktadır. Amacımız Nevşehir tuzunu yalnızca Türkiye'de değil dünyada da bir marka hâline getirmek, bu eşsiz kaynağı hak ettiği yere taşımaktır çünkü bu topraklar bereketin, emeğin ve doğallığın harman olduğu topraklardır. Bu kıymetli ürüne emek veren tüm üreticilerimizi, girişimcilerimizi ve bölge halkımızı tebrik ediyor; Nevşehir tuzunun Türkiye'nin tuz haritasındaki haklı yerini daha da güçlendireceğine yürekten inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle Genel Kurulumuzu saygılarımla selamlıyorum.