| Konu: | Engelli bireylerin eğitim, rehabilitasyon, istihdam ve sosyal hayata katılım konusunda erişilebilir bir hayat sürdürmeleri için kapsamlı politikaların geliştirilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin Önergelerin ön görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 88 |
| Tarih: | 15.05.2025 |
CHP GRUBU ADINA ALİ KARAOBA (Uşak) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce Meclisi ve ekranları başında bizleri izleyen vatandaşlarımızı ve en önemlisi de AKP'nin ümit verip yıllarca ihmal ettiği engelli vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
Çok basit bir soruyla başlamak istiyorum: Neden özgürlüğün, demokrasinin, insan haklarının ilerlediği...
SÜLEYMAN KARAMAN (Erzincan) - Engellilerin özgürlüğü...
ALİ KARAOBA (Devamla) - Az dinleyin, daha net görürsünüz. Engellilerle çıkın konuşun, bakın, ne kadar şikâyetleri var; otobüslere binemiyorlar. Oradan hitap etmeyin.
Bugün özgürlüğü gelişen ülkelerde neden majör bir engelli sorunu yaşanmıyor? "Neden gelişmiş ülkelerde engelliler istihdama, sağlığa daha kolay ulaşabiliyor?" diye kendinize soruyor musunuz? Evet, doğru söylüyorsunuz, sormuyorsunuz. Çünkü sorsanız bu ülkede demokrasinin, adaletin ne kadar geri gittiğini, bunların hepsinin birbiriyle ne kadar ilintili olduğunu çok daha net görürsünüz. Bu ülkede demokrasi, insan hakları sıralamasında geriye gittikçe bu ülkenin vatandaşı fakirleşiyor, engellileri daha da zor bir şey yaşıyor. Geçen hafta sizin engellilere bakışınızı açıklayıcı, utanç verici bir olay yaşandı. Kocaeli Üniversitesinde engelli bir vatandaşımız tuvalet ihtiyacı için engelli tuvaleti istedi; bakın, bağış istemedi, para istemedi, temel ihtiyacını karşılayacak tuvalet istedi, sizin Rektörünüz ne dedi? "Bağış verin, biz bunu yapalım." dedi. Evet, bu ülkeyi yöneten sizlerin bürokratlarınızın aklı fikri paradır, başka bir şey değildir. (CHP sıralarından alkışlar) Sıraların yarısından fazlası boş, şimdi soruyorum: Bu Rektöre hangi biriniz bir şey yapabildiniz? Bizim vergilerimizle maaş alan bu Rektörü görevden almıyorsanız buradan aldığımız maaş helal midir, kendinize sorun diyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
Değerli milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarında yüzde 3 kotanız var. 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle bir çalışma yaptım, 17 bakanlığa soru önergesi verdim "Sizin kotanız ne kadar?" diye. 7 bakanınız tenezzül edip cevap vermedi. Yetmedi, tüm bakanlıkların faaliyet raporlarını inceledik; ne acıdır, 17 bakanlıktan yalnız 2 tanesi engelli personel sayısını açıklamış. Bu raporda "engelli" kelimesini bir kez dahi kullanmayan bakanlıklarınız var. Bakanlıkların üst düzey yöneticileri arasında engelli vatandaşlarımıza fırsat veriliyor mu? Oranını sorduk, cevap yok.
Engelli vatandaşlarımızdan siz niye korkuyorsunuz? Bu halktan koptunuz, engellilerden tamamen koptunuz. Siz daha kamu kurum ve kuruluşlarında çıkarmış olduğunuz yüzde 3 kotasına uymuyorsanız. Biz aylardır, belki bir yıldır söylüyoruz "Bu kotayı yüzde 6'ya çıkarın." diye; bunu yapmanızı beklememiz tabii akıl tutulmasıdır.
Sayın milletvekilleri, engelli vatandaşlarımızın talepleri açık ve net: Emeklilik haklarının düzenlenmesini istiyor, 2008 öncesi uygulanan haksızlıkların giderilmesini istiyor; elektrik, doğal gaz, su faturalarında indirim talep ediyor, evde bakım yardımları istiyor, kamuda atama sayılarının arttırılmasını istiyor, eğitim sorunlarının giderilmesini istiyor, engelli maaşlarının yeniden, insanca yaşayabilecek düzeye getirilmesini istiyor, kamusal alanlarda indirimlerin arttırılmasını, ulaşımındaki sorunların giderilmesini talep ediyor; bunlar çok insani taleplerdir. Her insan doğuştan anayasal hakka sahiptir ve bunların tamamına da ulaşmak zorundadır. Engellilerin eğitime, istihdama, sağlığa, sosyal hayata ve tüm insan haklarına erişimini sağlamak toplumsal bir zorunluluktur.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz diyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti en çok kimsesizlerin kimsesidir. (CHP sıralarından alkışlar) Artık bu ülkeyi yönetenlerin, engellileri kambur olarak değil, fırsat verildiğinde katma değer üretecek bu toplumun asli unsurları olarak görmesi gerekir.
Bakın, Türkiye Ampute Millî Futbol Takımı dünya şampiyonu oldu; yürekten kutluyorum. Paris 2024 Paralimpik Oyunları başta olmak üzere özel millî sporcularımız 182 altın, 208 gümüş, 171 bronz olmak üzere 2024 itibarıyla 561 madalya kazandı. 2011 yılında büyük önemi olan Leibniz Bilim Ödülü'nü kazanan Ordinaryüs Profesör Onur Güntürkün ve birçok akademisyenimizin de başarısı var. Buradan ne çıkaracağız? Siz bu engellilere engel olmayın, onlar bu toplumun her alanına katılacaklardır. (CHP sıralarından alkışlar)
Son olarak şunu söylüyorum: İlk genel seçimde iktidar olacağız ve engellileri merkeze koyacağız. Unutmayın, özel bir eğitim olmadan çağdaş bir eğitim olamaz. Engelli olmak değil engellilere engel olmak bence en büyük günahtır.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)