GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: YENİ YOL Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:64
Tarih:11.03.2025

CHP GRUBU ADINA NERMİN YILDIRIM KARA (Hatay) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Suriye'de on dört yıldır devam eden çatışmalara tanıklık ettik, bu savaşın açıkça tarafı olduk maalesef. Sınırlarımız Suriye'den gelen cihatçı örgütlerin iaşe ve ikmal güzergâhı oldu âdeta. Biz on dört yıldır "Bunu yapmayın." diye vurguladık ancak bizi dinleyen kimse olmadı, AK PARTİ iktidarı eşi görülmemiş bir dış politika doktrininde ısrar etti. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz ne dedik? Her zaman Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana tavrımızı koyduk, orada kaosun olmaması ve Suriye'de yaşayan tüm halkların kendi iradelerinin tecelli edeceği bir demokratik katılımdan yana olduğumuzu vurguladık. 8 Aralıkta yeni bir dönem başladı, Esad'sız bir dönem. Biz ama o gün de söyledik, ben burada söyledim, kayıtlarda var, tüm arkadaşlarımız söyledi; "Colani'ye o kadar güvenmeyin. Kravat takmakla katılımcı, demokratik, tüm dillerin ve renklerin bir arada tesis edilebileceği bir anlayış hüküm süremeyebilir; bizim bu noktadaki kaygılarımız son noktadadır ve en üst safhadadır." dedik. Siz ise haritadaki her bir rengi, çizgiyi, işareti sanıyor musunuz ki bizim bir parçamız değil; sizin o gördüğünüz her bir çizgi Hatay halkının, akrabalarının, eşinin dostunun bir parçası. O bakımdan, bu iş öyle Hakan Fidan'ın "Suriye'den geride kalan rejimin çıkardığı gerginlikler." olarak basite indirgenemeyecek bir cümledir.

Dolayısıyla hele ki Cumhuriyet Halk Partisini ve bizleri; Antakya'da, Halep'te, İskenderun'da, Lazkiye'de, Tarsus'ta yaşayan bizleri; bu idari yapının içerisinde yaşayan bizleri kimse Baasçılıkla, Esadçılıkla suçlayamaz. Hatay halkının, 2013 yılında Reyhanlı'da 53 yurttaşımızın hayatını kaybettiği dönemde Hatay'ın 15 ilçesinden gelenlerin Antakya'da yaptıkları yürüyüşleri, mitingleri ve basın açıklamalarını kimsenin göz ardı etmesine müsaade etmeyiz. Ama derseniz ki "Mezhepçilik nasıl olur?" ben size derim ki: Hatırlayın, Recep Tayyip Erdoğan'ın "53 Sünni vatandaşımız katledildi." demesinden mezhepçilik nasıl yapılırmış ben size bunu öğretirim.

BAŞKAN - Sayın Kara, tamamlayın lütfen.

NERMİN YILDIRIM KARA (Devamla) - Şimdi, bunlar oldu, bitti; bugün ne yapacağız? Bugün şunu yapmak zorundayız: Diplomasi yapılmak zorundadır. Türkiye Cumhuriyeti madem "Bizden kuş uçmaz, bizden habersiz o kuş uçmaz..." Maalesef uçuyor, Suriye Türkmen Meclisini dahi konferansa çağırmamışlar, haberiniz yok.

Diplomasi geliştirilmeli, insani koridor açılmalıdır. Orada yaşayan yurttaşlar ekmeğe, suya muhtaç kalmıştır. Bakın, elektrik yoktur, insanların can güvenliği yoktur. Eğer bize inanmıyorsanız size telefon numaraları verelim; Harbiye'den, Samandağ'dan, Arsuz'dan, Defne'den insanların telefon numaralarını verelim, gidin arayın bakalım; insanlar çocuklarıyla, anneleriyle, babalarıyla helalleşiyorlar her gece. Dolayısıyla bu konu bu kadar basite indirgenecek bir konu değil. Üzerinize düşeni, gereğini yapın.

Teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)