GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 6111 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU VE DİĞER BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
Yasama Yılı:2
Birleşim:62
Tarih:07.02.2012

MUSTAFA BALOĞLU (Konya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşülmekte olan 150 sıra sayılı kanunun ek 2'nci maddesi üzerinde söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

25 Şubat 2011 tarih ve 25857 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Kanun toplam beş kısımdan oluşmaktadır: Birinci kısmı, vergi, SGK, kamu alacakları ve diğer kurum alacaklarıyla ilgili affın kapsamını; ikinci kısım, Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, il özel idareleri, belediyeler ve büyükşehir belediyelerine ait alacaklarda tahsilatın hızlandırılmasını, matrah ve vergi artırımı ile stok, demirbaş, makine teçhizat ve kasa affını; üçüncü kısmı, SGK'ya ait alacakların hızlandırılmasını; dördüncü kısmı, vergi, SGK, kamu ve diğer alacaklara ilişkin ortak ve çeşitli hükümleri; beşinci kısmı ise, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin hükümleri içermektedir.

Değerli milletvekilleri, yasaya göre, 31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, idari para cezaları, gümrük vergileri, belediyelerin beyannamelerine ilişkin vergileri, 2010'da tahakkuk eden vergileri, ödenmemiş ücret ve su kullanımı, büyükşehir belediyelerinin su ve atık su bedeli alacakları yeniden yapılandırma kapsamına alınmıştır. Fakat biliyoruz ki Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten sonra hem Orta Doğu'da hem de Türkiye'de birtakım olağanüstü gelişmeler yaşanmıştır ve mükelleflerin bir kısmı bu gelişmelerden oldukça olumsuz etkilenmişlerdir. Mesela, 2011 yılının ikinci yarısında özellikle Libya'da faaliyette bulunan mükellefleri zor durumda bırakmış, firmalar vergi ödevlerini yerine getirmekte güçlüklerle karşılaşmışlardır. Bu ülkelere bir diğer örnek ise Mısır'dır. Burada da yaşanan karışıklıklar nedeniyle özellikle müteahhitlik hizmeti veren firmaların alacaklarını tahsil edememe noktasına geldiği görülmüştür. 6111 sayılı Kanun kapsamı itibarıyla bu tarz borçlara ilişkin ödeme kolaylığı sağlıyor olsa bile bunun yeterli olmadığı açıktır. Bu firmaların cari vergilerinin de yapılandırılması gerekmektedir. Üyesi bulunduğum Bütçe Komisyonunun da raporu bu gerekliliği dile getirmiştir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sayın Başbakanımızın da belirttiği gibi, derin tarihî ve kültürel bağlarımızın bulunduğu Orta Doğu'yla ilişkiler ülkemizin dış politikasına güç katan önemli bir stratejik unsurdur. Bu ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıkların yol açtığı insani sorunların halli için her türlü yardımı yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Buna örnek olarak, Libya'daki kriz baş gösterdiğinde tarihin en büyük tahliye operasyonlarından birini gerçekleştirerek 25 binin üzerinde sivil vatandaşın ülke dışına tahliyesini sağladık. Ve yine aynı şekilde, Suriye'deki güvenlik sorunları sebebiyle ülkemize sığınan 10 binin üzerindeki insana her türlü yardım ve destek hizmetlerini sunduk. Buna karşılık, sadece o ülkelerin vatandaşlarını değil, o ülkelerde iş yapan Türk firmalarını da oldukça olumsuz etkilediği görülmüştür. Bu yüzden Orta Doğu'daki bu karışıklıktan zarar gören firmalara da borç ödeme kolaylığı sağlamayı düşündük.

Burada açıklık getirmek isterim ki Hükûmet olarak yaptığımız açıklamada mücbir sebebi şu şekilde tanımladık: Genel olarak, vergi hukukumuzda mükelleflerin vergi ödevlerini yerine getirememesine neden olan ve kişinin iradesi dışında meydana gelen olaylar "mücbir sebep" diye adlandırılır. Mücbir sebep hâlleri Vergi Usul Kanunu'nda düzenlenmiştir.

Burada kanun teklifiyle getirilmek istenilen düzenleme sadece 6111 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan borçların taksit ödeme sürelerinin uzatılmasına yönelik Bakanlar Kuruluna yetki verilmesini amaçlamaktadır.

Türkiye'de yaşanan olağanüstü gelişmelere gelince: Başta Van depremi olmak üzere, kanun teklifinin yürürlük tarihi olarak kabul edilen 25 Şubat 2011'den sonra yaşanan Rize'deki sel felaketi ve Kütahya'daki deprem de mücbir sebep olarak değerlendirilmektedir. Komisyonumuzda hazırlanan rapora göre, bu felaketler dışında yeni bir doğal afet yaşanması durumunda bu yaşananların da mücbir sebep ilan edileceği ifade edilmiştir. Genel olarak teklifte getirilen düzenlenmenin örnek olarak verdiğimiz Libya, Mısır ve Van depremiyle sınırlı olmadığı, uzatılma süresi zarfında başka doğal afet ve başka ülkeleri de kapsadığı önemli bir ayrıntıdır.

Değerli milletvekilleri, bu raporda tabii afet yaşanan yerlerdeki mükelleflerin yaşadıkları sosyal, mali ve psikolojik yıkım göz önüne alınmış, 6111 sayılı Kanun kapsamında ödemeleri gereken taksitlerin ödeme süresinin uzatılması sağlanmaya çalışılmıştır. Böylece, teklifte de belirtildiği gibi, 6111 sayılı Kanun'dan yararlanmak üzere başvuran ancak belirtilen sebeplerle taksitlerini ödeyemeyen borçluların kanun hükümlerinden azami ölçüde yararlanmalarını sağlamak amaçlanmıştır.

Hepinize teşekkür ediyor, heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Baloğlu.