| Konu: | KÜTAHYA İLİNİN SİMAV İLÇESİNDE MEYDANA GELEN DEPREMDE ZARAR GÖREN VATANDAŞLARIN MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİNE İLİŞKİN |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 27 |
| Tarih: | 01.12.2011 |
ALİM IŞIK (Kütahya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
19 Mayıs 2011 tarihinde merkez üssü Kütahya ili Simav ilçesi olan, aynı zamanda Şaphane, Pazarlar, Hisarcık ve Gediz ilçelerini de etkileyen 5,9 şiddetindeki Simav depremi nedeniyle yaşanan mağduriyetler hakkında aldığım söz üzerine görüşlerimi sizlerle kısa başlıklar hâlinde paylaşmak istiyorum.
En son, 23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan Van Erciş depremi nedeniyle unutulan ve bize "Orada bir köy var uzakta." şarkısını maalesef acı da olsa hatırlatan bir depremden bahsetmek istiyorum. Bu vesileyle hem Van depreminde hem Simav depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet dilerken zarar gören tüm vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun diyorum.
Değerli milletvekilleri, bu deprem için maalesef ilgili Bakanın dili sürçmüş de olsa daha önce bu Mecliste Sivas depreminden bahsettiği, ama adının "Simav depremi" olduğu ve binlerce Simavlı ve yakın ilçedeki vatandaşların göçüne sebep olan bir depremdeki mağduriyetlerden bahsetmek istiyorum. Unutulan bu depremde ilçede bulunan yaklaşık 14 bin dolayında konutun yüzde 55'i hasar görmüştür, bine yakını yıkılmış, bine yakın orta hasarlı binanın ne olacağı konusu ortada kalmıştır.
Sayın Genel Başkanımızın 12 Kasım 2011 tarihinde Manisa ili Demirci ilçesindeki programına giderken ziyaret ettiği Simav ilçesi Öreğler beldesindeki vatandaşlarımızın da bizzat Sayın Genel Başkanımıza ilettiği bazı sorunları sizlerle paylaşmak istiyorum. Her şeyden önce arsa temininden kura çekimine kadar birçok rahatsızlıkların yaşandığı ama sonuçta 928 konut da olsa bu depremden zarar görenlere kuraları çekilen TOKİ konutları için emeği geçenlere teşekkür ediyorum, ancak bu konutlar maalesef hak sahiplerinin ödeyemeyeceği bedellerde konutlar olmuştur. 7269 sayılı Kanun'un 29'uncu maddesinde "Bu tür binalarda oturan ailelere hak sahibi olmak şartıyla bina yaptırılır veya kredi verilir." hükmüne rağmen kredi istek talepleri hiçbir şekilde duyulmamış, zarar görenler TOKİ konutlarına mecbur bırakılmıştır. Ayrıca, yapılan konutların fay hattı üzerine yapıldığı iddiaları ve Meclis gündemine de bazı değerli milletvekilleri tarafından getirilen iddialar henüz cevaplandırılmamıştır ve vatandaşlarımızı endişelendirmektedir.
İlçe ve belde belediyeleri normal gelirlerini toplayamadıkları için hizmet veremez hâle gelmişlerdir. Hükûmetin bu depremden etkilenen belediyelere özel bir destek sağlaması kaçınılmaz olmuştur. Maliye Bakanlığına Simav Belediyesi veya diğerleri tarafından ulaştırılan taleplerin hiçbirisi, ne yazık ki, bugüne kadar yerine getirilmemiştir.
Yıkılan kamu binaları henüz bitirilememiştir. Kaymakamlık hizmetleri eskiden polis lojmanı olarak kullanılan bir binadan verilebilmektedir. Zarar gören diğer okulların yapımına başlanmasına rağmen, Gediz ilçesi Kayaköy beldesi ilköğretim okulu inşaatına mahkeme kararına rağmen, başlanılmamıştır.
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünce Nisan-Haziran 2011 dönemi için bir yıla kadar erteleneceği duyurulan Sosyal Güvenlik Kurumu işveren primlerinin erteleme süreleri, Kurum müfettişlerinin keyfî tavırlarıyla farklı zamanlara yayılmıştır ve bugün itibarıyla toptan ve cari ayın primleriyle birlikte ödemek zorunda kalınmıştır. Gecikme hâlinde teşvikten muafiyet ve gecikme faizi tehdidi yapılmaktadır. Vatandaşlar perişandır.
Benzer şekilde mücbir sebeple altı ay ertelenen esnaf ve tacirlerin gelir vergisi ödemelerinin 15 Aralık 2011 tarihine kadar defaten ödenmesi istenmektedir. Zaten ekonomisi çökmüş olan ilçe esnafı perişandır. Bu konuda vergi dairesi ilanlar vermekte, Simav Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı vergilerin 5174 sayılı Yasa'ya göre taksitlendirilmesi talebini resmî makamlara iletmiştir. Mutlaka bu dikkate alınmalıdır.
Kütahya Valiliği İl Afet Acil Durum Müdürlüğünün deprem nedeniyle çalıştırılan devlet memurlarına fazla çalışma ve özel hizmet tazminatı ödenmesine ilişkin talebi cevapsız kalmıştır. Ama ne yazık ki, Van depremi nedeniyle Sayın Maliye Bakanı bu konuda altı ay süreyle bir ek ödemenin yapılabileceğini dile getirmiştir. Sayın Bakandan bu ayrımı kaldırmasını talep ediyorum.
Dumlupınar Üniversitesi Simav Teknik Eğitim Fakültesinin 50 dekarlık arazisi sorgusuz sualsiz TOKİ'ye verilmiş ama bunun karşılığında üniversiteye hiçbir taahhütte bulunulmamıştır. Üniversite çalışanlarının ev talepleri maalesef dikkate alınmamaktadır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ALİM IŞIK (Devamla) - Evet, bu vesileyle, Hükûmeti unutulan Simav'ı hatırlamaya davet ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (MHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Sayın Işık, teşekkür ediyorum.