| Konu: | 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 7'nci Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 36 |
| Tarih: | 16.12.2024 |
AK PARTİ GRUBU ADINA NECMETTİN ERKAN (Kırşehir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; aziz milletimizi ve onu temsil eden Gazi Meclisimizi saygıyla selamlarken Ticaret Bakanlığımızın 2025 yılı bütçesinin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum.
Bir yılı daha geride bırakırken katil İsrail'in Gazze'de öldürdüğü sivil sayısı 50 bine ulaştı. İşgal nedeniyle 1 milyon 900 bin Filistinli yurdundan edildi. Şu bir buçuk yılda yaşananlar göstermiştir ki İsrail sadece soykırım değil aynı zamanda "tarihin en cani devleti" ünvanını aldı. İstikbali ve istiklalini kana ve gözyaşına borçlu bu canavar öldürüyor, tecavüz ediyor ve en korkuncu da bunu yaparken hukuka, insan haklarına ve insanlığı bir arada tutan tüm sözleşmelere meydan okuyor.
VELİ AĞBABA (Malatya) - Necmettin Bey, seni mi sevmiyor grup, grupta mı bir arıza var? Kimse yok, kimse gelmemiş dinlemeye seni!
NECMETTİN ERKAN (Devamla) - Burada, burada.
VELİ AĞBABA (Malatya) - Hani? (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
NECMETTİN ERKAN (Devamla) - Yüce Meclisimiz de bir kez daha dünyanın görmek istemediği bu katliamı kınarken Filistinli mücahit kardeşlerime selam göndermek istiyorum. Bir selamı da özgürlük mücadelesini Esad'ın kirli rejimini yıkarak taçlandıran Suriyeli kardeşlerime göndermek istiyorum. Eminim ki Suriye terör örgütlerinden arındırılacak ve en kısa sürede istikrara kavuşacaktır.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; pandemiyle başlayan, Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden ve nihayetinde domino etkisiyle pek çok ülkeyi tesiri altına alan siyasi krizler son iki yıldır tüm ekonomileri derinden etkilemiştir. Bu tesirin neticesi olarak küresel ekonomide geçmiş dönem ortalamalarının altında büyüme rakamları kaydedilmiştir. Küresel ekonomideki zayıf seyre, bölgemizde yaşanan jeopolitik çatışmalara ve asrın felaketi 6 Şubat depremine rağmen Türkiye üretmeye, istihdamda ve ihracatta büyümeye devam etmiştir. Türkiye, 2022 yılında yüzde 5,5; 2023 yılında yüzde 5,1 ve 2024 yılının ilk yarısında yüzde 3,2'lik büyüme oranını yakalamıştır. Türkiye ekonomisi bu açıdan pek çok ülke ekonomisinden pozitif yönde ayrılırken kaydedilen iyileştirme göstergeleri 2025'e dair beklentileri de yükseltmiştir; yukarıya doğru ivmelenen ihracat performansı, finansman destekleri, Bakanlığımızın geliştirdiği projeler ve dünyaya örnek olan yenilikçi dijital uygulamalarla 2025 yılında çok daha yukarı çıkacaktır. Bu sayede dış ticaret açığımızda yaşanacak gerileme cari işlemler açığındaki düşüşü büyük oranda destekleyecektir. Özellikle kültürel ve yaratıcı endüstrilerin desteklenmesi, üretim danışmanlığı ve daha birçok farklı sektörde geliştirilen projeyle bu düşüş önümüzdeki dönemlerde çok daha yüksek oranda gerçekleşecektir. Bakanlığımız, bu olumlu tablonun desteklenmesi adına ihracatçının önünü açan, tacirlerimizi, esnaflarımızı destekleyen ve ekonomik dengelenme için fiyat istikrarının sağlanması adına pek çok çalışma yürütmektedir. Ekonomilerin bu anlamda en büyük gücü tarih boyunca ticaret bölgeleri olmuştur. Ekonomik faaliyetleri artıran, yatırım çeken, istihdamı artıran serbest bölge sayımız her geçen yıl da artmaktadır. Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nin faaliyete geçmesiyle birlikte bu sayı 19'a ulaşmıştır.
Bakanlığımız, ticaret diplomasisinin gelişmesi için çalışmalarını büyük bir titizlikle yürütmektedir. Türkiye, bu titiz çalışmanın ve gayretin neticesinde dünyanın en yaygın diplomasi ağına sahip nadir ülkelerden biri hâline gelmiştir. Ticaret müşavirlerimiz ve ataşelerimiz dünyanın dört bir yanında iş insanlarımıza bulundukları ülkelerle ilgili bilgi vermekte ve sorunlarına çözüm bulmaktadır. Böylelikle ekonomik ve ticari anlamda ülkemiz iç ve dış yatırımlarla zenginleşmekte ve ticaret hacmimizi yükseltmektedir.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu kürsüde sadece Kırşehir Milletvekili olarak değil uzun yıllar Ticaret Bakanlığında görev yapmış, uzun yıllar esnaf örgütleriyle ilgilenmiş, onların dertleriyle dertlenen, sevinciyle sevinen bir isim olarak yer alıyorum. Bakanlığımız bu anlamda ticari hayatın kolaylaştırılması adına esnaflarımıza, kooperatiflerimize teknolojinin sunduğu imkânlarla hizmet vermektedir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın lütfen.
NECMETTİN ERKAN (Devamla) - Öyle ki Ticaret Bakanlığımızın verdiği bu hizmetler çağın gereklerine uygun olarak dijital ortama taşınmış, vatandaşlarımıza ve şirketlerimize sunulan bu elektronik hizmetler pek çok ülkeye örnek olmuştur. Bu konuda Ticaret Bakanımız Ömer Bolat'a ve bürokrat arkadaşlarıma esnaf ve tacirlerimize sundukları destekler için teşekkürlerimi sunuyorum.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Ticaret Bakanlığımızın 2025 yılı bütçesinin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyor, aziz milletimizi ve Gazi Meclisimizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)